La Maletería de San Llázaro

El Albergue Cano Mata más conocíu como la La Maletería de San Llázaro ye un edificiu d'asistencia asitiada na cai Gil Blas na ciudá asturiana d'Uviéu (España).

Historia editar

La primera malatería de San Llázaro podría remontase al añu 1146, según José Ramón Tolivar Faes, pos esiste un documentu que menta a un vicariu de Santa María de Cervielles. En 1235, apaez yá so la advocación de San Llázaro, nun documentu de venta que s'añedir a la de Santa María.

En 1251por si hubiera dalguna dulda, mentar a una malata de Cervielles, garantizándose asina la esistencia d'un establecimientu hospitalariu.[1] Mientres los sieglos XV y XVI, el topónimu antiguu coesiste col de San Llázaro de Entrecaminos, una denominación que va dar más palantre nome al barriu», añade l'estudiu.

En 1385 l'establecimientu vuelve ser nomáu nel inventariu de parroquies auspiciado pol obispu Gutierre de Toledo so la denominación de Santa Maria del Camí.

Nel sieglu XV el conceyu d'Uviéu fixo cargu de la xestión del establecimientu hospitalariu

En 1751, Isidoro Gil de Jaz Rexente de l'Audiencia pidió a Fernando VI la centralización de les malaterias, arrincando d'esta miente el procesu de construcción del edificiu del Hospiciu y Hospital Real d'Uviéu, agora Hotel de Reconquistar. La construcción del antiguu hospiciu acarretó la desapaición de les malaterias qu'arrodiaben Uviéu quedando La Malateria como llugar d'acoyida de vieyos y enfermos desamparaos.

En 1929 l'antiguu edificiu foi sustituyíu por un nuevu edificiu edificáu gracies al legáu de Víctor Julio Cano y Matu Vigil en que'l so honor foi bautizáu como Albergue Cano Mata. Nesta nueva andadura la xestión del centru recái en manes de Cáritas y el conceyu de la ciudá. El Gobiernu rexonal fíxose cargu de la xestión del edificiu en 1982, convirtiéndolo en residencia pa mayores.

En 2007 créase un centru de día pa persones ensin techu.

Actualidá editar

El Conceyu d'Uviéu va empecipiar los trámites pa incluyir nel catálogu d'edificios y elementos d'interés del conceyu l'edificiu de La La Maletería, nel barriu de San Llázaro. La Comisión d'Urbanismu aprobó'l 9 de mayu de 2008 esta propuesta d'Asamblea de Ciudadanos pola Izquierda pa protexer l'edificiu pol so valor patrimonial y históricu.

La La Maletería de San Llázaro forma parte de la rede d'Establecimientu Residenciales d'Asturies (YERA) , esto ye, ye una residencia pa persones de la tercer edá.

Referencies editar

  1. El nome de Malata indicaba enfermedá, asina los malatos yeren enfermos principalmente de llepra

Bibliografía editar

  • Canella Secades, F., El llibru d'Uviéu, Uviéu, 1887.
  • Tolivar Faes, J. R., Hospitales de malatos n'Asturies mientres les edaes Medio y Moderno, Uviéu, 1966.
  • Tolivar Faes, J. R., Nomes y coses de les cais d'Uviéu. Uviéu, 1986 (Uviéu, 1958).
  • Tolivar Faes, J. R., “L'Hospital de malatos de San Llázaro del Camín”. Archivum (1962),T.XII *

Gran Enciclopedia Asturiana, Xixón, 1981, v. 9, pp. 212-213.

  • Pisa Menéndez, P., Caminos Reales d'Asturies. Zona Central, Uviéu, 2000.
  • Madrid Álvarez, V. De La. L'arquiteutura de la Ilustración n'Asturies. Manuel Reguera. 1731-1798. Uviéu, 1995.

Plantía:20m