Mar de Célebes

mar

El mar de Célebes (o mar de Sulawesi) (en malayu y indonesiu, Laut Sulawesi) atópase na parte occidental del océanu Pacíficu. Ta delimitado pol archipiélagu de Sulu al norte, col mar de Sulu, y la islla Mindanao, Filipines. Al este atopen les islles Sangi, al sur la islla de Célebes y al oeste la islla de Borneo. Ocupa una área de 472 000 km²,[1] algamando fondures d'hasta 6 200 m.

Mar de Célebes
Situación
Tipu mar
Parte de Océanu Pacíficu
Coordenaes 3°N 122°E / 3°N 122°E / 3; 122
Mar de Célebes alcuéntrase n'Indonesia
Mar de Célebes
Mar de Célebes
Mar de Célebes (Indonesia)
Datos
Superficie 280 000 km²
Fondura 6200 m
Cambiar los datos en Wikidata

Clima editar

El clima dominante nesta zona ye'l tropical. Ente la cuenca de Célebes y la Fuesa de les Filipines tien llugar l'intercambiu d'agua col océanu Pacíficu. En branu, el monzón provoca l'intercambiu d'agua col mar de Java al traviés del estrechu de Makassar.

Mediu ambiente editar

El mar de Célebes contién una variada flora y fauna, destacando la colonia de cetáceos, yá que 26 de les 78 especies de ballenes habiten estes agües. Ente la fauna tamién destaquen los corales, barracudes, tortúes marines y los túnidos.

Intereses editar

El mar de Célebes ye conocíu pola esistencia de pirates qu'ataquen barcos pesqueros ya inclusive grandes cargueros. Pa evitar la so actuación, les autoridaes combaten a los pirates al traviés de teunoloxíes modernes con embarcaciones rápides, radares y GPS. Pa protexer al turismu, Malasia esplegó la so armada per esti mar, pa evitar que vuelva asoceder tomar de rehenes que tuvo llugar en 2000 per parte de rebeldes filipinos.

Científicos filipinos y estauxunidenses toparon aparentemente ente 50 y 100 nueves especies de fauna y marina nel mar de Célebes ente Filipines ya Indonesia, una de les mayores reserves de biodiversidá del planeta.

Ente elles atopen un pepinu naranxa, un pequeñu pexe similar al que protagoniza la película de Disney Finding Nemo y un viérbene con tentáculos que-y salen de la cabeza. Un equipu de científicos del Institutu Oceanográficu de Woods Hole y l'organización National Geographic, en collaboración col Gobiernu filipín, peñó a principios de mes una amplia zona del mar de Célebes qu'enagora s'atopa a salvo del aumentu del nivel de les agües pola mor del calentamientu global. Acabar d'afayar más de 100 nueves especies nesti interesáu mar.

Delimitación de la IHO editar

La máxima autoridá internacional en materia de delimitación de mares, la Organización Hidrográfica Internacional («International Hydrographic Organization, IHO), considera'l mar de Célebes como un mar. Na so publicación de referencia mundial, Limits of oceans and seas (Llendes d'océanos y mares, 3ª edición de 1953), asígna-y el númberu d'identificación 48b, dientro del archipiélagu de les Indies Oriental y definir de la forma siguiente:

Nel norte.
El llende sur del mar de Sulu (48 a) y la mariña suroeste de Mindanao.
Nel este.
Una llinia dende Tanjong Tinaka, la punta meridional de Mindanao, a la punta norte de Sangi (3°45'N, 125°26'Y) y dende ellí al traviés de les islles Sangi a Tanjong Poeisan, l'estremu nordeste de Célebes.
Nel sur.
La mariña norte de Célebes ente Tanjong Poeisan y Stroomenkaap (cabu Rivers) (1°20'N, 120°52'Y) y dellí a Ene hasta Tanjong Mangkalihat, en Borneo, el llende norte del estrechu de Makassar (48 m).
Nel oeste.
Labian, la llende meridional del mar de Sulu (48 a).
Limits of oceans and seas, páx. 25-26.[2]

Ver tamién editar

Notes editar

  1. Error de cita: La etiqueta <ref> nun ye válida; nun se conseñó testu pa les referencies nomaes Geo-data
  2. «On the North. The Southern limit of Sulu Sía (48 a) and the Southwest coast of Mindanao.
    On the East. A line from Tanjong Tinaka, the Southern point of Mindanao, to the North point of Sangi (3°45' N, 125°26' Y) thence through the Sangi Islands to Tanjong Poeisan, the Northeast estreme of Celebes.
    On the South. The North coast of Celebes between Tanjong Poeisan and Stroomenkaap (Cape Rivers) (1°20' N, 120°52' Y) and thence a Ene to Tanjong Mangkalihat in Borneo, the Northern limit of Makassar Strait (48 m).
    On the West. Labian, the Southern limit of the Sulu Sía (48 a)».
    La traducción al español ye propia. La versión orixinal, n'inglés, ta disponible en llinia nel sitiu oficial de la «International Hydrographic Organization» en: http://www.iho.int/publicat/free/files/S23_1953.pdf (enllaz rotu disponible n'Internet Archive; ver l'historial y la última versión)..

Enllaces esternos editar