Markazí (en persa: مرکزی) ye una de les 31 provincies d'Irán. Ta al oeste del país, y la so capital ye Arak. La so población calcular en 1,35 millones. Les actuales llendes de la provincia daten de los años 80 cuando foi dixebrada de la provincia de Teḥrán, con anexón de zones d'Isfahán, Semnan y Zanyán.

Markazí
Alministración
PaísBandera de Irán Irán
ISO 3166-2 IR-00
Tipu d'entidá provincia d'Irán
Capital Arak (es) Traducir
División
Xeografía
Coordenaes 34°37′07″N 49°56′39″E / 34.6186°N 49.9442°E / 34.6186; 49.9442
Superficie 29127 km²
Llenda con Provincia de Qom, Provincia d'Isfahán, Provincia d'Hamadán, Lorestán, Provincia de Teḥrán, Provincia de Qazvín y Provincia d'Elburz
Demografía
Población 1 429 475 hab. (2016)
Densidá 49,08 hab/km²
Cambiar los datos en Wikidata

Les principales ciudaes de la provincia son: Saveh, Arak, Mahallat, Jomein, Delijan, Tafresh, Ashtian y Shazand (enantes conocida como Sarband). Tien una superficie de 29.530 km², que pa efeutos comparativos ye similar a la d'Albania.

Historia editar

 
La mezquita de Narāgh. La provincia Markazí ye rica en patrimoniu arquiteutónicu y históricu.

La provincia Markazí formaba parte del Imperiu Medo nel I mileniu e.C., qu'incluyía a toles partes occidentales y centrales de lo que güei ye Irán. La rexón ta considerada como unu de los antiguos asentamientos de la meseta iranina. Numberoses ruines atestigüen l'antigüedá de la rexón.

Na primer dómina del Islam, el nome de la rexón yera Yabal o Qahestan. A principios del sieglu X, Jorheh convirtiérase nuna ciudá famosa de la provincia de Yabal, dempués de Tafresh y Jomein.

En dómina recién, la espansión del ferrocarril norte-sur (conocíu como'l Corredor persa) y l'establecimientu de les principales industries ayudó al desenvolvimientu de la rexón.

Munches celebridaes na historia d'Irán tienen los sos ancestros na provincia, ente ellos: Mirza Abolqasem Qaem Maqam, Abbas Eqbal Ashtianí, Mirza Taqi Jan Amir Kabir, Qaem Maqam Farahaní, Mahmud Hesabí, el ayatolá Khomeini, ayatolá Arakí y otros.

Xeografía y clima editar

Markazí tien iviernos fríos y secos debíu al terrén montascosu. Tien una superficie de 29,530 km² (el 1,8% de too Irán.)

Conceyos y distritos editar

La provincia Markazí ta formada por 10 conceyos y 18 distritos.

Mapa Shahrestan Clave nel mapa Bakhsh Centru
 
Arak A Central Arak
k Khandab
Ashtian Ash Central Ashtian
Delijan D Central Delijan
Komijan K Central Komijan
m Milajerd
Komein Kh Central Jomein
k Kamareh
Mahallat M Central Mahallat
Saveh S Central Saveh
n Nobaran
Shazand Sh Central Shazand
s Sarband
z Zalian
Tafresh T Central Tafresh
f Farahan
Zarandiyeh Z Central Mamooniyeh
k Kharqan
Provincies vecines: Y: Isfahán, H: Hamadán, L: Luristán, Qm: Qom, Qz: Qazvín, T: Teḥrán

Colexos y universidaes editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar