Norbert Ratsirahonana

políticu malgaxe

Norbert Lala Ratsirahonana (18 de payares de 1938Antsiranana (es) Traducir) ye un políticu de Madagascar.

Norbert Ratsirahonana
Presidente de Madagascar

5 setiembre 1996 - 9 febreru 1997
Albert Zafy - Didier Ratsiraka
primer ministro de Madagascar (es) Traducir

Vida
Nacimientu Antsiranana (es) Traducir18 de payares de 1938 (85 años)
Nacionalidá Madagascar
Oficiu políticu
Creencies
Partíu políticu Judged By Your Work Party (en) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Ratsirahonana nació na ciudá nortiza de Antsiranana (antes conocida como Diégo-Suárez). Fundó y encabezó'l partíu Rusti Vita non Ifampitsarana (polos fechos va xulgásenos), que s'allinió cola oposición al entós presidente Didier Ratsiraka. Ratsirahonana y el so partíu formaron parte de la coalición qu'upó a Albert Zafy a la presidencia en 1993. Con Zafy como presidente, Ratsirahonana aportó al cargu de presidente del Tribunal Constitucional.

El 28 de mayu de 1996, cuando'l primer ministru foi destituyíu pol parllamentu tres una moción de censura, Zafy escoyó a Ratsirahonana pal cargu. Poco dempués, Zafy foi destituyíu como presidente, y el 5 de setiembre d'esi mesmu añu, Ratsirahonana convertir en presidente de Madagascar en funciones. En payares celebraron les eleiciones presidenciales, nes que Ratsirahonana participó como candidatu llogrando'l cuartu puestu, tres Ratsiraka, Zafy y Herizo Razafimahaleo) con un 10% del votu.[1] Ratsiraka imponer na segunda vuelta de les eleiciones y Ratsirahonana dexó'l so cargu interín como presidente'l 9 de febreru de 1997. Doce díes dempués, Ratsirahonana abandonó tamién el puestu de primer ministru, que pasó al candidatu d'enfotu de Ratsiraka. El AVI pasó a ser el principal grupu d'oposición, anque bien debilitáu, consiguiendo namái 13 de los 150 escaños nes eleiciones parllamentaries de 1998.

En 2001, Ratsirahonana retirar de les eleiciones presidenciales d'esi añu y emprestó el so sofitu a la candidatura de Marc Ravalomanana.[2] Tres l'apostada victoria de Ravalomanana, Ratsirahonana integró al AVI nel grupu políticu del nuevu presidente.

N'ocupando cargos nel Gobiernu de Ravalomanana, en 2006 Ratsirahonana dimitió, alloñándose del Gobiernu de Ravalomanana. N'agostu fixo pública la so candidatura a les eleiciones del 3 d'avientu de 2006,[3] nes que llogró, según los resultaos oficiales, el quintu puestu con alredor del 4,2% de los votos.[1]

Referencies editar

  1. 1,0 1,1 Elections in Madagascar, African Elections Database.
  2. Richard Cornwell, "Madagascar: Stumbling at the first hurdle?", ISS Paper 68, April 2003.
  3. "Former Madagascar PM to run for president", Reuters, August 12, 2006.


Predecesor:
Albert Zafy
Presidente de Madagascar
1996 a 1997
Socesor:
Didier Ratsiraka