Plataforma continental

La plataforma continental ye la superficie d'un fondu submarín próximu a la mariña y con fondures inferiores a 200 metros. La so amplitú dende la mariña ye variable, dende escasos metros hasta cientos de quilómetros. Ye la continuación submarina de los continentes,[1] esto ye, el so basamentu xeolóxicu ta constituyíu por corteza continental.[2] Nella abonda la vida animal y vexetal polo que ye de gran importancia económica.

Les plataformes continentales, coloriaes en cian.
Diagrama de los ecosistemes oceánicos. La zona A correspuende a la plataforma continental interna y la B1 a la esterna.

El Conveniu de Xinebra de 1958 sobre plataforma continental, nel so artículu 1, entendía por plataforma continental:

La plataforma continental arredola a los continentes hasta una fondura media de 200 m, lo cual, dada la so escasa rimada, representa un anchor de cerca de 90 km en permediu. La so llende esterior caracterízase precisamente por un cambéu sópitu d'esta rimada: el fondu inclinar en forma de turria continental, en que la so base topar el fondu del océanu.
Artículu 1 del Conveniu de Xinebra de 1958

Esti conceutu, a efeutos de derechu internacional, foi modificáu pola Convención sobre'l Derechu del Mar de 1982, qu'estableció:

La plataforma continental d'un Estáu riberanu entiende'l llechu y el sosuelu de les árees submarines que s'estienden más allá del so mar territorial y a tou lo llargo del allongamientu natural del so territoriu hasta'l cantu esterior del marxe continental, o bien hasta una distancia de 200 milles marines contaes dende les llinies de base a partir de les cualos mídese l'anchor del mar territorial, nos casos en que'l cantu esterior del marxe continental nun llegue a esa distancia.
Artículu 76.1 f de la Convención sobre'l Derechu del Mar (1982)

El marxe continental entiende l'allongamientu somorguiáu de la masa continental del Estáu riberanu y ta constituyíu pol llechu y el sosuelu de la plataforma, la turria y l'emersión continental. Nun entiende'l fondu oceánicu fondu coles sos crestes oceániques nin el so sosuelu. Los puntos fixos que constitúin la llinia de la llende esterior de la plataforma continental nel llechu del mar, tienen de tar asitiaos a una distancia que nun entepase de 350 milles marines contaes dende les llinies de base a partir de les cualos mídese l'anchor del mar territorial o de 100 milles marines contaes dende la isóbata de 2500 metros, que ye una llinia que xune fondures de 2500 metros.

L'agua que lo cubre suel contener vida marina a esgaya y la mayor parte de la pesca realizar nesta zona. Equí atópase la cuarta parte de la producción mundial de petroleu y gas procedente de les roques que s'atopen debaxo d'estes plataformes.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. plataforma continental. Glosariu de Xeoloxía. Real Academia de Ciencies Exactes, Físiques y Naturales.
  2. continente. Glosariu de Xeoloxía. Real Academia de Ciencies Exactes, Físiques y Naturales.

Enllaces esternos editar