Prefeutura

tipu de división alministrativa

El términu prefeutura foi usáu pa denominar un órganu de gobiernu o área territorial dende los tiempos del emperador romanu Constantín I, que estremó'l imperiu en cuatro prefeutures, caúna estremada en diócesis. De forma similar a un Estáu o una ciudá, teníen un ampliu autogobiernu, anque debíen fidelidá a Roma. El prefeutu yera la cabeza de la prefeutura.

Países del mundu que tienen prefeutures como subdivisiones territoriales.     Primer nivel alministrativu     Segundu nivel alministrativu

Francia editar

En Francia, una prefeutura (préfecture en francés) ye la ciudá capital d'un departamentu (département). Por estensión, ye tamién el nome d'unu de los órganos de gobiernu del departamentu y tamién del edificiu qu'alluga tal órganu de gobiernu. Al designar una ciudá, el términu prefeutura suel emplegase tamién como sinónimu de capital del distritu (Chef-lieu). Francia cunta con 101 prefeutures.

El prefeutu ye un funcionariu públicu representante del Estáu nun departamentu o una rexón, que son al empar una división alministrativa y coleutividaes locales. El prefeutu dirixe directamente'l distritu (arrondissement) alministrativu, subdivisión del departamentu, onde s'atopa la prefeutura, delegando les sos competencies al Secretariu Xeneral de la Prefeutura, que fai les vegaes de subprefecto pal distritu.

Los otros distritos son dirixíos cada unu por un subprefecto, que mora na subprefeutura o capital del distritu.

El prefeutu del departamentu onde s'atopa la capital del distritu de la rexón lleva siempres el doble títulu de «Prefeutu de la Rexón de X..., Prefeutu del Departamentu de Y...» (o viceversa), y ente los sos servicios ta la función de xixilar les llendes de les competencies rexonales.

El dominiu marítimu ye tamién igualmente de prefeutures.

Otros países editar

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar

Referencies editar

  1. Nussbaum, Louis-Frédéric (2002). «Provinces and prefeutures» Japan encyclopedia. páx. 780.