Riazán

una ciudá de Rusia

Riazán (en rusu: Рязань - Riazán) ye una ciudá del Distritu Federal Central de Rusia, al empar qu'un centru alministrativu del óblast de Riazán. Asitiada a veres del ríu Oká —el principal afluente del Volga pola so derecha—, ta a 196 quilómetros al sureste Moscú. Nel censu rusu del 2002 tenía 521 560 habitantes, y nel anterior censu soviéticu de 1989 tenía 514 638 habitantes. Al oeste de la ciudá atopa la base de bombarderos estratéxicos de Diáguilevo, y al suroeste de la ciudá atopen la base abandonada d'Aleksándrovo y el pequeñu Aeropuertu de Turlátovo.

Riazán
flag of Ryazan (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Rusia Rusia
Óblasts Óblast de Riazán
Tipu d'entidá organización territorial de Rusia
Cabezaleru/a del gobiernu Oleg Bulekov
Nome oficial Рязань (ru)
Nome llocal Рязань (ru)
Códigu postal 390000–390048
Xeografía
Coordenaes 54°37′48″N 39°44′33″E / 54.63°N 39.7425°E / 54.63; 39.7425
Riazán alcuéntrase en Rusia
Riazán
Riazán
Riazán (Rusia)
Superficie 224 km²
Altitú 130 m
Demografía
Población 523 203 hab. (1r xineru 2023)
Porcentaxe 47.64% de Óblast de Riazán
0.36% de Rusia
Densidá 2335,73 hab/km²
Más información
Fundación 1095
Prefixu telefónicu 4912
Estaya horaria UTC+03:00
Llocalidaes hermaniaes
admrzn.ru
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Inda se pon en duda si'l kremlin de Riazán fundar unos colonizadores eslavos en 1095 como parte de la so emigración a territorios poblaos por tribus fineses. Primeramente construyóse de madera, siendo gradualmente reemplazáu por construcción de cementu. La parte más antigua caltenida del kremlin data d'antes del sieglu XV.

Sicasí, les primeres menciones escrites de la ciudá, col nome de Pereslavl'-Riazanski, daten de 1301. Nesi momentu la ciudá yera parte del Principáu de Riazán, qu'esistió dende 1129 y que'l so centru yera l'antigua ciudá de Riazán. El primer gobernante de Riazán supónse que foi Yaroslav Sviatoslávich, príncipe de Chernígov (una ciudá de la Rus de Kiev), dempués príncipe de Múrom-Riazán.

El territoriu de Riazán, asitiáu na llende ente'l monte y la estepa, sufrió numberoses invasiones procedentes del sur, llevaes a cabu por distintes tribus, incluyendo los jázaros, los pechenegos y los cumanos. Riazán foi la primer ciudá de Rusia en ser escalada polos mongoles de Batu Kan. El 21 d'avientu de 1237 foi brutalmente destruyida y nunca se recuperó dafechu. Como resultancia del saquéu, la sede del principáu treslladar al pueblu de Pereslavl-Riazanski, a unos 50 quilómetros de distancia, tomando'l nome de la destruyida capital. El llugar de l'antigua ciudá tomó'l nome de Stáraia Riazán (Riazán la Vieya).

En 1380, la Batalla de Kulikovo foi un momentu clave na historia de Rusia, na que'l Gran Príncipe Óleg de Riazán y los sos homes llucharon n'alianza con Mamai, un poderosu caudiellu de la Horda d'Oru, contra'l Gran Príncipe de Vladímir, Dmitri Donskói de Moscú.

A la fin del sieglu XIII los príncipes de Riazán movieron la so capital a Pereslavl, que va ser conocida como Riazán dende'l sieglu XVI (oficialmente renombrada en 1778). El principáu foi finalmente incorporáu al Principáu de Moscú en 1521.

La Riazán moderna editar

Riazán ye una ciudá que se tresforma rápido, cuantimás les árees de les cais Novosiólov y Moskóvskoie Shosé, onde se construyeron grandes centros comerciales. La ciudá ye sede de la escuela de Tropes Aerotresportaes de Rusia.

Por cuenta de la so cercanía a Moscú (tres hores en tren), la moderna Riazán tien una puxante vida nocherniega.

Monumentos de Riazán editar

  • El kremlin de Riazán.
  • El muséu Pávlov.
  • El muséu d'arquiteutura.
  • El muséu d'arte *

El teatru dramáticu * El teatru de marionetes

  • El circu infantil
  • El parque Piani

Galería editar


Personaxes famosos editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar