La rupia del Golfu, tamién conocida como rupia del golfu Pérsicu foi la moneda de cursu llegal utilizada en dellos países del golfu Pérsicu y la península arábiga ente 1959 y 1966. Foi emitida pol gobiernu indiu y el Bancu de Reserva de la India, y tenía la so paridá fita a la rupia india.

Rupia del Golfu
País Emirate of Bahrain (1783–1971) (en) Traducir, British Protectorate of Qatar (en) Traducir, Sheikhdom of Kuwait (en) Traducir, Sultanato de Mascate y Omán (es) Traducir y Estaos de la Tregua
Entidá emisora Bancu de la Reserva de la India
Primer emisión 1959
Última emisión 1966
rupia india (es) Traducir Rupia del Golfu dinar kuwaitianu, dinar baḥreiní y Said rial (en) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Na primer metá del sieglu XX, la rupia india utilizar nos países del golfu Pérsicu y de la península arábiga. P'apangar l'esfuerzu de la India a la d'invertir en divises estranxeres debíu al contrabandu d'oru por esti usu esternu de la rupia, creóse una moneda distinta. En 1959 el gobiernu de la India introdució la rupia del Golfu pa sustituyir la circulación de la rupia india nestos territorios. Coles mesmes, la rupia india afitó la so paridá a la llibra esterlina con una tasa de cambéu de 13⅓ INRs = 1 GBP.

Dos países, Baḥréin y Kuwait sustituyeron la rupia del Golfu poles sos propies monedes (el dinar kuwaití y el dinar bahreiní) en llogrando la independencia del Reinu Xuníu en 1961 y 1965 respeutivamente.

El 6 de xunu de 1966, la India devaluó la rupia. Pa evitar nueves devaluaciones, dellos territorios del Golfu emitieron les sos propies monedes. Qatar y munchos de los Estaos de la tregua adoptaron el riyal, ente que l'emiratu d'Abu Dhabi adoptó'l dinar bahreiní. Namái Omán siguió usando la rupia del Golfu hasta 1970, añu nel qu'emitió la so propia moneda, el rial omaní.

Billetes editar

Los billetes emitíos pol Bancu de Reserva de la India yeren de denominaciones de 1, 5, 10 y 100 rupies. Estos billetes teníen diseños similares a los utilizaos pa la rupia india, pero impresos en colores distintos. El númberu de serie de los billetes emitíos taben precedíos pola lletra Z.

Denominación Color predominante Imaxe del anverso Imaxe del aviesu
1 Rupia Rosa
5 Rupies Naranxa
10 Rupies Coloráu
100 Rupies Verde

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar