Cerler (Sarllé n'aragonés) ye un nucleu de población perteneciente al conceyu de Benasque consideráu'l segundu pueblu más altu del Pirinéu aragonés por topase enclaváu a 1.531 metros d'altitú, detrás de Villarrué (1534 m) nel conceyu de Laspaúles, según l'Institutu Xeográficu Nacional.[1]

Sarllé
Alministración
País España
Autonomía Aragón
Provincia provincia d'Uesca
Comarca (es) Traducir La Ribagorza (es) Traducir
Conceyu Benasque (es) Traducir
Tipu d'entidá llocalidá
Códigu postal 22440
Xeografía
Coordenaes 42°35′41″N 0°32′21″E / 42.59472183°N 0.539167°E / 42.59472183; 0.539167
Sarllé alcuéntrase n'España
Sarllé
Sarllé
Sarllé (España)
Cambiar los datos en Wikidata

Consta d'un pequeñu cascu antiguu perfectamente calteníu, y de un enanche con diversos bloques d'apartamentos y hoteles que s'estiende hasta la base de la estación d'esquí Aramón Cerler. El turismu d'iviernu y de branu, el turismu rural y la restauración son les bases económiques del pueblu.

Cerler caltién tol sabor de los típicos pueblos del Valle. A pesar de la proximidá d'un gran centru turísticu, el pueblu supo caltener la so histórica guapura. Cuenta con numberoses cases nobles del sieglu XVI y con delles construcciones de dómines anteriores.

Güei esiste una bona carretera que xube dende Benasque, pero hasta la primer metá del sieglu XX p'aportar a Cerler, los fundadores de la estación d'esquí teníen que xubir a cuerpu dende'l fondu del valle, teniendo de faer nueche nes cases del pueblu. Ésti escarecía, ente otres munches coses, de serviciu médicu, y en casu de necesidá, los enfermos yeren tresportaos por aciu mules a Benasque. El viaxe podía durar media hora.

Na actualidá una carretera dirixir a la estación d'esquí y al acuartelamiento d'altu monte del exércitu de tierra. El pueblu cunta con toles facilidaes y comodidaes pal turismu, acoyendo miles de visitantes  cada añu.

Referencies editar