Sierra de Tramontana

La sierra de Tramuntana[1](en catalán Serra de Tramuntana) ye la principal sierra de les Islles Baleares. La sierra ta asitiada nel noroeste de la islla de Mallorca, d'ende'l so nome, una y bones la tramontana ye'l vientu que llega d'esa direición, anque más concretamente'l so componente norte, que ye vientu de Tramontana según la rosa de los vientos locales (mediterráneos). El so orixe remontar al repliegue alpín de la yera secundaria. Nella topen los trés grandes banzaos de Mallorca: Cúber, el Gorg Blau y el militar pa usu de la base del Puig Major, de menor tamañu. Esta sierra tamién da nome a una de les contornes de Mallorca. Como les otres contornes de la isla, nun tien reconocencia oficial. La so capital comarcal actual ye Sóller. En xunu de 2011, el paisaxe cultural de la sierra foi declaráu Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco.[2][3]

Paisaxe cultural de Serrar de Tramuntana
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Vista de la Sierra de Tramuntana. Error de Lua en Módulu:Mapa_de_llocalización na llinia 393: Minutes were provided for longitude without degrees also being provided.
Llugar  España
Criterios
 ii, iv, v
Referencia 1371
Inscripción 2011 (XXXV Sesión)
Área Europa y
América del Norte
Cambiar los datos en Wikidata
Conceyos de la contorna de sierra de Tramontana.
Puig Major (1.445 m).
Puig de Massanella (1.364 m).

Orografía editar

El so principal altor ye'l Puig Major, con 1.436 metros d'altor, que ye'l monte más altu de Mallorca, lo mesmo que de les Islles Baleares. Sígue-y el Puig de Massanella (1.365 msnm) Nes sos partes más altes atopamos numberosos endemismos y falta de vexetación típica mediterránea que se da n'otres partes de la isla. Esti macizu caliar tien abondoses zones cárstiques con cueves, torques (una de les más famoses ye la "Cova de sa Campana" de -305 m) y fondos cañones, el más conocíu y reconocíu a nivel mundial pola so alta dificultá ye'l de "Sa Fosca", que sale dende'l banzáu del Gorg Blau en direición al Torrent de Lluc, ellí xúnense formando'l famosu Torrent de Pareis, con parés verticales d'hasta 300 m. En términos xeolóxicos, puede considerase la Sierra de Tramontana como una estensión de la Cordal Béticu.

Accidentes xeográficos editar

La sierra septentrional de Mallorca presenta 54 visos con más de mil metros, dalgunes de les cualos son:

Exemplos de montes de menor altor son:

Amás, la sierra presenta otros accidentes xeográficos relevantes, como:

 
Sa Foradada.

Conceyos de la sierra editar

La sierra forma parte del términu municipal de los conceyos siguientes:

La población total de la Sierra de Tramontana ye de 114.646 habitantes.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar