Swansea City Association Football Club

El Swansea City Association Football Club (en galés Clwb Pêl-droed Dinas Abertawe) ye un club de fútbol de Gales de la ciudá de Swansea. Foi fundáu en 1912 y xuega na Football League Championship, segunda división d'Inglaterra.

Swansea City Association Football Club
Situación
Estáu Reinu Xuníu
Datos
Nome oficial Swansea City Association Football Club
Tipu club de fútbol
Fundáu en1912
Propietariu Bandera de Estaos Xuníos d'América Jason Levien
Presidente Bandera del Reinu Xuníu Julian Winter
Entrenador Bandera del Reinu Xuníu Luke Williams
Categoría English Football League Championship
Instalaciones
Estadiu Liberty Stadium (es) Traducir
Dueñu de Jason Levien
Uniforme
Titular
Alternativu
Tercera

Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

Fundáu en 1912 como Swansea Town AFC adoptó en 1969, en llogrando Swansea l'estatus de ciudá, la so actual denominación. Xunir a la Football League en 1921 y ye miembru dende entós. Ente 1981 y 1983 xugó na First Division, máxima categoría del fútbol inglés, rematando sestu na so primer temporada. Na temporada 2010/11 consiguió l'ascensu a la Premier League, siendo'l primer club de Gales que va apostar esta competición dende la so fundación en 1992.

El Swansea City ye unu de los 6 equipos galeses que participen na lliga inglesa. Hasta l'añu 1992 la FAW nun entamaba nengún tornéu lligueru, cola puesta en marcha de la Welsh Premier League el Swansea refugó la invitación pa participar nella. En 1996 dexó de participar na Welsh Cup.

Na temporada 2012/13 llogra la so gran campaña con Michael Laudrup como entrenador, consiguiendo conquistar la Copa de la Lliga d'Inglaterra al vencer na final 5-0 al Bradford City, que militaba na Football League Two, cuarta división d'Inglaterra. Esto representó'l primer títulu del Swansea y el segundu d'un club galés en competiciones ingleses, una y bones el Cardiff City ganara la FA Cup en 1927. Amás, gracies a esti llogru, el Swansea llogró clasificase per primer vegada na so historia a una competición internacional, la UEFA Europa League 2013/14, competición na que debutó trunfando y esaniciando primero al Malmö FF y depués al Petrolul Ploiesti en fases previes, pa llegar a fase de grupos y debutar ante'l Valencia CF, en Mestalla, goliándolos 0-3, con tantos de Wilfried Bony, Michu y Jonathan de Guzmán. Depués d'una temporada Premier League 2017-18 pésima, peracabóse'l so descensu na so derrota por 1-2 frente al Stoke City a la Football League Championship cortando con una racha de 7 años consecutivos participando de la Premier League.

Historia editar

Nel branu de 1912 fundir en Swansea el Swansea Town Association Football Club. L'área de Swansea yá tuviera otros equipos, como'l Swansea Villa, pero fracasaren porque yera una zona con una gran tradición pol rugbi más que'l fútbol. Al igual que munchos otros clubes de Gales xunir a la Southern Football League. Arrendóse un campu pa xugar al fútbol, el Vetch Field. El 7 de setiembre de 1912 apuéstase'l primer partíu profesional contra'l Cardiff City cola resultancia d'empate a unu. Esa temporada'l Swansea facer cola Welsh Cup. Na temporada 1914/15 el Blackburn Rovers, campeón d'Inglaterra, visitó'l Vetch Field pa un partíu de la FA Cup. El Swansea batió a los ingleses por 1-0 con un gol de Ben Beynon. Na siguiente ronda foi esaniciáu pol Newcastle United tres un replay.

Tres la Primer Guerra Mundial munchos clubes abandonaron la Southern FL y el Swansea consiguió l'ascensu a la First Division. Tres cuatro temporaes el Swansea convertir n'unu de los fundadores de la Football League Third Division en 1920.

Tres delles temporaes nel grupu sur de la Third Division el Swansea consiguió l'ascensu a la Football League Second Division en 1925. La siguiente temporada'l Swansea Town consiguió llegar a les semifinales de la FA Cup n'esaniciando ente otros al Stoke City o al Arsenal FC pa cayer contra'l Bolton Wanderers en White Hart Lane.

Al volver# a entamar de nuevu les competiciones tres la Segunda Guerra Mundial el Swansea pierde la categoría y cai de nuevu a la Third Division. Tornen na temporada 1948/49 como campeones del grupu sur. Tres l'ascensu'l Swansea permaneció 15 años siguíos nel segundu pasu del fútbol inglés. En 1964 el club algama de nuevu les semifinales de la FA Cup, esaniciando al Liverpool FC en Anfield y siendo posáu pol Preston North End en semifinales nun partíu apostáu nel Villa Park. Na temporada 1964/65 el Swansea baxa a Third Division y dos temporaes dempués baxa otra vegada, a Fourth Division. En 1969 el club camuda'l so nome a Swansea City Football Club y na temporada 1969/70 xube a Third Division. Tres trés males temporaes en 1973 torna a Fourth Division y en 1974 tuvo a puntu de perder la so estatus na Football League. Na temporada 1977/78, tres un mal arranque de temporada, Harry Griffiths arrenunciu como téunicu y aterriza nel club John Benjamin Toshack. Toshack, con namái 28 años, convertir nel entrenador más nuevu na historia de la Football League.

Con John Benjamin Toshack nel banquín el Swansea torna a Third Division en 1978 y xube en 1979 a Second Division. Tres una temporada d'afitamientu na categoría'l Swansea City lluchó na temporada 1980/81 pol ascensu a la Football League First Division. El 2 de mayu de 1981 viaxa a Preston, una victoria daba al club el so primer ascensu a la élite del fútbol inglés. El 1-3 contra'l Preston North End aseguró l'históricu ascensu. Suponía'l tercer ascensu en cuatro años d'un club que pasara de lluchar por evitar el descensu de la Football League a xaciase colos meyores equipos del país.

El primer partíu del Swansea City en First Division foi contra'l Leeds United qu'acabó con una victoria galesa por 5-1, con hat-trick de Bob Latchford. Con victories sobre'l Arsenal FC, Manchester United o Liverpool FC los swans llegaron a liderar la tabla en delles ocasiones. Sicasí, una serie de mancadures de los sos xugadores más importantes supunxeron que l'equipu consiguiera "namái" la sesta plaza. La temporada siguiente, una crisis económica y el nun saber movese nel mercáu de fichaxes llevaron al club de nuevu a Second Division. Tres otru descensu en 1984 Toshack foi despidíu. Nel añu 1985 el club tuvo en cantu de la desapaición, de la que se salvó gracies al empresariu local Doug Sharpe. En 1986 el Swansea cayía a Fourth Division.

Los años siguientes el club recuperó adulces el terrén perdíu no deportivo. Volviendo nel añu 1988 a la Third Division (qu'en 1992 pasó a denominase Second Division). En 2001 el club cai al cuartu pasu del fútbol inglés y tornen los problemes. En 2003 el club tuvo cerca de perder el so estatus na Football League, salvándose con un 21er puestu en lliga. En 2005 xube a la Football League One ya inaugúrase el nuevu estadiu del club, el Liberty Stadium. En 2008 xube a la Football League Championship. Na temporada 2010/11 el Swansea City participa nel so primer play-off d'ascensu a la Premier League. En semifinales esanicia al Nottingham Forest y na final, contra'l Reading FC en Wembley, consigue l'ascensu a la Premier tres una gran victoria por 4-2.

Na temporada 2011/12 el Swansea convertir nel primer equipu galés en xugar na Premier League. El so primer partíu foi contra'l Manchester City nel Etihad Stadium, que ganó al Swansea por 4-0. Dempués d'esti partíu'l Swansea nun pasó nenguna xornada nos puestos de descensu. Mientres la temporada Swansea ganó al Arsenal por 3-2 el 15 de xineru de 2012, y al Manchester City por 1-0 el 11 de marzu de 2012, resultancia significativa porque'l Manchester City perdió la so posición como líder de la Premier League per primer vegada esa temporada.

El Swansea City fai historia na temporada 2012/13 al conquistar la Copa de la Lliga d'Inglaterra. Esti títulu, primero de gran categoría pal club tamién foi'l primer campeonatu pa un equipu gales nesta copa yá que el Cardiff City llograra la fazaña pero na FA Cup. Venció na final al conxuntu de cuarta división Bradford City con un contundente 5-0 demostrando la diferencia en categoría y dexando en rondes anteriores a equipos como Chelsea y Liverpool. Asina'l Swansea City consiguió la so primer participación en copes europees clasificándose a la tercer ronda de la Europa League 2013-14.

Presidencia editar

Cargo Nome
Presidente   Huw Jenkins
Vice-presidente   Leigh Dineen
Direutores   David Morgan
  Brian Katzen
  Gwilym Joseph
  Martin Morgan
  Huw Cooze
  Steve Penny
Direutores acomuñaos   John van Zweden
  Will Morris

Escudu editar

El primer escudu qu'apaeció nes camisetes foi'l escudu d'armes de la ciudá de Swansea nel añu 1922 arrodiáu pol nome del equipu, Swansea Town A.F.C.. Nel añu 1970, col cambéu de nome del equipu a Swansea City F.C., sumió l'escudu d'armes y foi reemplazáu por un simple cisne negru que se caltuvo hasta 1973 cuando se camudó pol Dragón galés. En 1975 apaez un nuevu escudu, consistente nun cisne negru arrodiáu per un círculu y col nome del equipu. En 1984 adóptase un nuevu escudu, col castiellu qu'apaez nel escudu d'armes de Swansea y sobre esti un cisne coles ales abiertes. En 1992 introdúcense dellos cambeos. El cisne pasa a ser blancu y el fondu de color azul y negru. En 1995 les ales del cisne pasen a ser negres. En 1998 apaez l'escudu actual, un elegante diseñu astractu que representa un cisne y el nome del equipu (agora Swansea City AFC.) so él.

Uniforme editar

  • Uniforme titular: Camiseta blanca, pantalón blancu, medies blanques.
  • Uniforme alternativu: Camiseta negra, pantalón negru, medies negres.

Evolución del uniforme editar

  • Esta ye la evolución del uniforme del Swansea City dende la so fundación hasta l'actualidá.[1]

Provisores y patrocinadores editar

  • Esta ye la cronoloxía de les marques y patrocinadores de la indumentaria del club.[1]

Estadiu editar

 
El Swansea xugó en Vetch Field mientres 93 años.

El Swansea City xugó dende la so fundación hasta 2005 nel Vetch Field. El campu, que na so última temporada tenía una capacidá pa 11.475 espectadores, atopábase asitiáu en Glamorgan Street.

El 10 de xunetu de 2005 inauguróse'l Liberty Stadium, un nuevu estadiu con capacidá pa 20.532 espectadores. Nun principiu el nome del estadiu foi White Rock Stadium, pero n'ochobre de 2005 el Swansea vendió'l naming del estadiu a la empresa Liberty Properties Plc. El primer partíu, amistosu, xugóse'l 23 de xunetu de 2005 contra'l Fulham FC (empate a unu).

L'estadiu ye tamién el llar del Ospreys Rugby. El primer llenu nel estadiu producir nun partíu ente'l Ospreys y Australia. Tamién acoyó dos partíos de la Seleición de fútbol de Gales, contra Xeorxa y Suecia.

Rivalidaes editar

El principal rival del Swansea City ye'l Cardiff City. Dambos enfréntense nel Derbi del Sur de Gales. El primer partíu oficial ente dambos xugóse en 1912 cola resultancia d'empate a 1 en Swansea. La rivalidá amontar col pasu de los años, yá que non yá víense les cares en lliga sinón tamién nes competiciones de Gales.

El Swansea City tamién caltién una gran rivalidá colos dos equipos de Bristol, el Bristol City y el Bristol Rovers.

Datos del club editar

 
Evolución histórica del Swansea.

Xugadores y cuerpu téunicu editar

Dosales retiraos editar

Entrenadores editar

Cuerpu téunicu 2017/18 editar

  • Actualizáu'l 3 de xineru de 2017.
Cargu !Nome
Entrenador   Paul Clement
Asistente del Entrenador   Nigel Gibbs
Entrenador Axuntu   Claude Makélélé
Entrenador de Porteros   Tony Roberts
Xefe de Scouting   David Leadbeater
Direutor de l'Academia   Tony Pennock
Entrenador del Equipu de Reserva   Kristian O'Leary
Fisioterapeutes   Kate Rees
  Richard Buchanan
  Alisa Jones
Entrenador d'Aptitú y Acondicionamiento   Karl Halabi
Utilleros   Suzan Eames
 Michael Eames

Cronoloxía de los entrenadores editar

Nome Llegada Marcha Total Gan. Per. Emp Gan. %
  Walter Whittaker 1 d'agostu de 1912 31 de mayu de 1914 2 1 1 0 50.00%
Ensin entrenador 1 de xunu de 1915 31 de xunetu de 1919
  Joe Bradshaw 1 d'agostu de 1919 1 de mayu de 1926 271 128 71 72 47.23%
Ensin entrenador 2 de mayu de 1926 31 de xineru de 1927
  James Thomson 1 de febreru de 1927 31 de mayu de 1931 193 63 84 46 32.64%
Ensin entrenador 1 de xunu de 1931 30 de xunu de 1934
  Neil Harris 1 de xunetu de 1934 1 de mayu de 1939 218 71 98 49 32.57%
  Haydn Green 1 de mayu de 1939 1 de setiembre de 1947 50 13 28 9 26.00%
  Billy McCandless 1 de payares de 1947 1 de xunetu de 1955 294 113 120 21 38.44%
  Don Burgess 1 de xunetu de 1955 1 d'agostu de 1958 129 50 57 22 38.76%
  Trevor Morris 1 d'agostu de 1958 31 de mayu de 1965 327 112 138 77 34.25%
  Glyn Davies 1 de xunu de 1965 1 d'ochobre de 1966 57 16 26 15 28.07%
  Billy Lucas 1 de febreru de 1967 1 de marzu de 1969 96 33 39 24 34.38%
  Roy Bentley 1 d'agostu de 1969 16 d'ochobre de 1972 153 56 52 45 36.60%
  Harry Gregg 1 de payares de 1972 1 de xineru de 1975 101 34 44 23 33.66%
  Harry Griffiths 1 de xineru de 1975 29 d'ochobre de 1977 126 53 45 28 42.06%
  Harry Griffiths 22 de payares de 1977 1 de febreru de 1978 9 4 3 2 44.44%
  John Benjamin Toshack 1 de febreru de 1978 29 d'ochobre de 1983 250 104 87 59 41.60%
  Doug Livermore 29 d'ochobre de 1983 21 d'avientu de 1983 8 1 6 1 12.50%
  John Benjamin Toshack 21 d'avientu de 1983 4 de marzu de 1984 11 2 6 3 18.18%
  Colin Appleton 16 de mayu de 1984 6 d'avientu de 1984 22 4 15 3 18.18%
  John Bond 16 d'avientu de 1984 20 d'avientu de 1985 54 15 28 11 27.77%
  Tommy Hutchison 21 d'avientu de 1985 1 de mayu de 1986 23 6 10 7 26.09%
  Terry Yorath 12 de xunetu de 1986 2 de febreru de 1989 139 58 46 35 41.73%
  Ian Evans 27 de febreru de 1989 13 de marzu de 1990 58 15 24 19 25.86%
  Terry Yorath 15 de marzu de 1990 21 de marzu de 1991 51 15 26 10 29.41%
  Frank Burrows 23 de marzu de 1991 31 de xunetu de 1995 230 85 81 64 36.96%
  Bobby Smith 1 d'agostu de 1995 8 de febreru de 1996 49 12 23 14 24.49%
  Kevin Cullis 8 de febreru de 1996 14 de febreru de 1996 2 0 2 0 00.00%
  Jimmy Rimmer 14 de febreru de 1996 22 de febreru de 1996 2 0 1 1 00.00%
  Jan Mølby 22 de febreru de 1996 8 d'ochobre de 1997 80 31 33 16 38.75%
  Micky Adams 9 d'ochobre de 1997 22 d'ochobre de 1997 3 0 3 0 00.00%
  Alan Cork 22 d'ochobre de 1997 30 de xunu de 1998 35 10 15 10 28.57%
  John Hollins 1 de xunetu de 1998 12 de setiembre de 2001 170 63 60 47 37.06%
  Colin Addison 13 de setiembre de 2001 7 de marzu de 2002 35 11 16 8 31.43%
  Nick Cusack 8 de marzu de 2002 19 de setiembre de 2002 18 2 11 5 11.11%
  Brian Flynn 19 de setiembre de 2002 18 de marzu de 2004 82 28 32 22 34.15%
  Alan Curtis 18 de marzu de 2004 5 d'abril de 2004 4 1 2 1 25.00%
  Kenny Jackett 5 d'abril de 2004 15 de febreru de 2007 156 69 47 40 44.23%
  Roberto Martínez 24 de febreru de 2007 15 de xunu de 2009 125 63 25 37 50.40%
  Paulo Sousa 23 de xunu de 2009 4 de xunetu de 2010 49 18 18 13 36.70%
  Brendan Rodgers 16 de xunetu de 2010 1 de xunu de 2012 55 30 16 9 54.54%
  Michael Laudrup 15 de xunu de 2012 4 de febreru de 2014 84 29 24 31
  Garry Monk 4 de febreru de 2014 9 d'avientu de 2015 74 28 16 30
  Alan Curtis 9 d'avientu de 2015 18 de xineru de 2016 3 1 1 1
  Francesco Guidolin 18 de xineru de 2016 3 d'ochobre de 2016 0 0 0 0
  Bob Bradley 3 d'ochobre de 2016 27 d'avientu de 2016 11 2 2 7
  Paul Clement 3 de xineru de 2017 20 d'avientu de 2017
Carlos Carvalhal 20 d'avientu 2017actual

Otres seiciones y filiales editar

Swansea City Reserves editar

El Swansea City AFC Reserves ye l'equipu filial del Swansea City. Foi fundáu en 1913 y dende 2003 xuega na Wales & West Division, correspondiente al segundu nivel de la competición de filiales inglesa. Nos sos oríxenes el club xugaba na Welsh Football League, competición antecesora de la Welsh Premier League.

Swansea City Ladies editar

El Swansea City Ladies ye l'equipu femenín del Swansea City. Foi fundáu nel añu 2002 y milita na Welsh Premier League (máximu nivel del fútbol femenín galés). Consiguió dos títulos de lliga (2010 y 2011) y unu de copa (2011).

Palmarés editar

Copa de la lliga Inglesa (Capital One) 2012-2013

Torneos nacionales editar

Inglaterra editar

Gales editar

Referencies editar

  1. 1,0 1,1 historicalkits.co.uk (ed.): «Swansea City Kit History» (inglés). Consultáu'l 2 de xunu de 2011.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Cola so fundación en 1992, la Premier League convertir na máxima categoría del fútbol n'Inglaterra; la First y la Second Division convertir nel segundu y tercer nivel, respeutivamente. La First División pasó en 2004 a llamase Football League Championship y la Second Division Football League One.

Enllaces esternos editar