La tregua olímpica (en griegu antiguu ἐκεχερία, ekecheiria o la promesa de la tregua olímpica), tamién conocida como la paz olímpica, yera un periodu nel cual les guerres suspendíense temporalmente, con oxetu de que los deportistes pudieren movese a Olimpia pa participar nos Xuegos Olímpicos Antiguos y depués volver a les sos ciudaes en paz. La ciudá de Olimpia tenía'l estatus de territoriu o zona neutral, por ello, anque les ciudaes #atopar en guerra, los sos representantes podíen participar nos xuegos y, eventualmente, axuntase en Olimpia pa realizar negociaciones de paz. Atribúyese la firma de la primer tregua olímpica a los reis Licurgo d'Esparta, Ífito de Élide y Cleóstenes de Pisa.[1][2]

Era moderna editar

En 1991, arriendes de les Guerres Yugoslaves y les sanciones impuestes pol Conseyu de Seguridá de les Naciones Xuníes, el Comité Olímpicu Internacional (COI) empieza a estudiar la restauración de la tregua olímpica, y el 21 de xunetu de 1992, el so 99 Asamblea encamienta a tolos Estaos a reparala pa los Xuegos Olímpicos de Barcelona 1992.[3] Darréu, na so resolución 48/11, de 25 d'ochobre de 1993, l'Asamblea Xeneral de les Naciones Xuníes, tamién encamienta a los Estaos Miembros a que repararen la tregua olímpica.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. (en inglés) FACTSHEET Comité Olímpicu Internacional. Consultáu'l 30 de xunetu de 2012
  2. Μιχάλης Α. Τιβέριος [Mijalis A. Tiverios] (25 d'abril de 2004). «Ιερή εκεχειρία [Tregua sagrada(griego moderno). Το Βήμα [To Vima]. Consultáu'l 9 de setiembre de 2010.
  3. «Las Naciones Unidas y la Tregua Olímpica» Naciones Unidas. Consultáu'l 30 de xunetu de 2012

Enllaces esternos editar