La UK Singles Chart ye una escoyeta per parte de The Official UK Charts Company en representación de la industria discográfico británica. La llista va de domingu a sábadu y ye arrexuntada los domingos pela tarde. La llista publicar impresa na revista Music Week y en llinia en Yahoo! Music UK. En redol a 6500 tiendes (de venta al per menor) contribúin colos datos de les sos ventes a iguar la llista cada selmana, según delles tiendes dixitales de descargues musicales. La mayoría de los senciellos poner a la venta los llunes nel Reinu Xuníu.

La llista na actualidá editar

La llista principal contién los 200 senciellos más vendíos y descargaos de la rede, de los cualos solo los primeres 75 (el Top 75) son consideraos parte de la llista oficial. Sicasí, solo'l Top 40 ye d'interés pal públicu polo xeneral. El Top 75 de senciellos y les llistes d'álbumes (incluyendo los creitos d'autor, productor, distribuidora y discográfica), amás d'otres llistes de ventes publicar na revista “Music Week”. Les llistes completes, incluyíu'l Top 200 de senciellos y el Top 200 d'álbumes, publicar de forma independiente nel boletín informativu “Charts Plus” los miércoles.

Como reflexen les estadístiques del The Official UK Charts Company, a fecha 29 de xunetu de 2007, encabezaron el UK Singles Chart 1.035 senciellos. El númberu precisu ye debatible por cuenta de la variedá de llistes de ventes qu'había ente los años 1950 y 1980, anque la llista utilizada davezu ye l'aprobada pol llibru Guiness llamáu Guiness Book of British Hit Singles, y darréu adoptada por The Official UK Charts Company.

El Top 40 ye y foi dende los sos entamos reveláu” en primer llugar por BBC Radio 1, qu'emite cada domingu (16 – 19 hores) el Top 40, n'orde inversu. Dende marzu de 2005, JK and Joel presentaron el programa.

Una llista de ventes rival, Hit 40 UK, basada en ventes y tiempu n'antena, emitir en más de 100 emisores de radio independientes.

La era d'Internet editar

La esistencia d'Internet provocó cambeos na llista a la de los criterios que riquíen los senciellos pa entrar nella. En 2005, pa la llista de ventes de la selmana que terminaba'l 16 d'abril, iguóse la primer llista de senciellos combinando la venta de senciellos físicos y de descargues llegales. Esta combinación de dambos tipos de venta reflexaba una era cambiante, onde la venta de senciellos baxaba coles mesmes que les descargues n'Internet aumentaben.

Nun principiu, l'Asociación Británica de Distribuidores Discográfiques (the British Association of Record Dealers) amosábase esmolecida porque la popularidá de les descargues taba quitando negociu a la venta tradicional de música. Tamién se quexaben de que si s'incluyíen singles na llista que nun taben disponibles nun formatu material, podría confundir a los veceros, lo qu'afectaría a les tiendes. Pero aceptaron eses nueves regles (incluyir tamién les descargues llegales na llista) solo nel casu de que los singles tuvieren un equivalente físicu que se vendiera nes tiendes coles mesmes. Sicasí, al nun haber nenguna regla que tratara sobre'l númberu mínimu de discos necesarios pa consideralo esi “equivalente físicu”, Gorillaz aprovechóse, y publicó solamente 300 copies en vinilu del so single “Feel Good Inc.”el 12 d'abril de 2005, un mes antes de la so puesta en venta oficial”. Eso dexó-y asitiase nel puestu 22 de la llista y permanecer nel Top 40 mientres un periodu más llargu.

Dempués de primir per una parte de la industria musical, llegar a un segundu compromisu en 2006, pol que solo se -yos dexaba a les descargues entrar na llista una selmana antes de la so puesta en venta física”. Black Eyed Peas y Ne*Yo entraron, como resultáu d'esti alcuerdu, antes na llista; y el 2 d'abril de 2006, “Crazy” de Gnarls Barkley convertir nel primer cantar en llegar al númberu unu gracies solamente a les descargues. Girls Aloud convertir nel primer artista/grupu británicu en llegar al Top 10 solo con descargues cola so “Something Kinda Ooooh”, entrando al númberu cinco'l 22 d'ochobre de 2006. Dientro d'eses regles revisaes, los singles seríen retiraos de les llistes dos selmanes dempués de la retirada de los formatos físicos, lo que-y supunxo a “Crazy” cayese de la llista 11 selmanes dempués (tando nel númberu cinco) y al ésitu “Maneater” de Nelly Furtado desparecer tamién de la décima posición. A estes regles añadíase-y la yá esistente de que pa poder ser “candidatu” a entrar na llista, el single “físicu” tenía de ser puestu a la venta dientro de los últimos dolce meses.

El 1 de xineru de 2007, la integración de la música descargada nes llistes fíxose completa cuando toles descargues – con o ensin equivalente físicu – volviéronse posibles candidates pa entrar a la llista. De cuenta que cantares como “Chasing Cars de Snow Patrol, “Money to the Bee de Billie Piper o inclusive “I'll Be Missing You de Puff Daddy xunto a Faith Evans volvieren a la llista tiempu dempués de sumir d'ella, nel últimu casu, una década dempués d'entrar nella.

“Blag, Steal and Borrow” by KOOPA foi'l primer cantar n'entrar na llista ensin ser puestu a la venta en nengún formatu físicu. Dempués de que s'atayara la so puesta a la venta, Say It Right de Nelly Furtado convertir nel primer hit del Top 40 n'entrar y salir de la llista ensin vender una sola copia en nenguna tienda, ente que “Candyman” de Christina Aguilera llegó al númberu 17 ensin ser llanzáu entá nes tiendes.

Umbrella” de Rihanna convertir nel tercer cantar (dempués de “Crazy” y “Grace Kelly” de Mika) n'algamar el númberu 1 solo con descargues, la segunda, dempués de “Crazy” en debutar nel númberu 1, y la primer artista femenina en faelo.

Una consecuencia d'estes nueves regles que yá s'esperaba dende un principiu pero qu'a la fin nun tuvo gran algame, ye que tolos cantares d'un discu recién sacáu a la lluz podríen acopar gran parte de les posiciones de la llista, por cuenta de que la xente podría descargase cantares individuales en cuenta de tol discu al completu. Sacante un par de cantares de Mika y de los Arctic Monkeys, nun hubo gran enclín a qu'asocediera eso. Anque esto puede camudar cola esperada llegada del catálogu de los Beatles a Internet, coles previsiones de los más optimistes de que la llista completa sía tomada polos cantares de los Beatles.

Criterios pa entrar na llista editar

Pa poder entrar na llista, el single en cuestión tien de cumplir estos requisitos:

  • Tien De tar n'unu o más de formatos aptos”. Esos formatos aptos son CD, DVD, vinilu, casete, descarga dixital y flexi disc. El Casete Compactu Dixital (DCC) y el MiniDisc nun son formatos aptos.
  • Tolos formatos tienen de contener el cantar en cuestión o una versión o remix de la mesma.
  • Solo tres formato pueden ser incluyíos nes ventes d'un single. La venta de cualquier formatu adicional nun ye considerada a la de calcular la posición d'un single na llista.
  • El single tien de tener un preciu mínimu encamentáu pola distribuidora.
  • Cada formatu nun tien de tener más de 4 cantares distintos nél, anque cada cantar puede apaecer en cualquier númberu de versiones distintes.
  • La duración máxima de cada formatu ye de 25 minuto si contién más d'un cantar distintu, o 40 minuto si solo contién un cantar en múltiples versiones/remixes.
  • El formatu “mini CD” tamién contabiliza agora pa calcular posiciones na llista.

Les regulaciones de la llista tamién ponen llendes a cómo tienen de ser empaquetados o “envasados” los singles y qué regalos pueden ufiertase con ellos a los compradores. Toles regulaciones pueden descargase na páxina web de The Official UK Chart Company o pidise per corréu tradicional.

Emisión de la llista editar

BBC Radio 1 empezó les sos emisiones en 1967, ya incluyó dende entós la emisión de la llista oficial británica de senciellos. Nos primeros años, solamente emitíase'l Top 20. Este foi espandiéndose, de cuenta qu'agora emítese'l Top 40. Dende marzu de 2005, reformóse'l programa, pinchando tol Top 20 y dalgunes de los cantares que s'atopen ente les posiciones #21 y #40. Anguaño, el show emítese los domingos de 4 a 7 de la tarde de la mano de Reggie Yates y la so emisión atayóse una sola vegada na so historia (el 31 d'agostu de 1997) por cuenta de la muerte de la Princesa Diana de Gales.

Mientres munchos años, la llista afayaba los martes a la de comer (o miércoles dempués de día festivu nacional) y el Top 40 de los domingos yera una mera repetición d'esta. Sicasí, dende ochobre de 1987, la nueva llista emítese los domingos.

La versión televisiva del “chart show”, llamáu "The UK Top 40”, empezó en 2002 na canal CBBC (Children's BBC), parte de BBC Televisión, qu'emitía dellos videos y la cuenta trás del Top 10. Foi presentáu por Adrian Dickson y Konnie Huq desque empezó la so emisión hasta setiembre de 2004, y dempués por Andrew Hayden-Smith hasta que terminó'l 12 de xunu de 2005.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar