La Rexón de Xutlandia Central[1] (danés: Midtjylland) ye una rexón alministrativa de Dinamarca, establecida'l 1 de xineru de 2007 pola reforma municipal danesa, que sustituyó l'anterior división alministrativa en distritos (amter) por cinco grandes rexones.

Xutlandia Central
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
ISO 3166-2 DK-82
Tipu d'entidá rexón alministrativa de Dinamarca
Capital Viborg
Cabezaleru/a del gobiernu Anders Kühnau (Socialdemócratas (es) Traducir)
Nome llocal Midtjylland (da)
División
Xeografía
Coordenaes 56°10′N 9°30′E / 56.17°N 9.5°E / 56.17; 9.5
Superficie 13007.3 km²
Llenda con Nordjylland y Dinamarca Meridional
Altitú media 72 m
Demografía
Población 1 326 913 hab. (1r ochobre 2019)
Densidá 102,01 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC+01:00
Fundación 1r xineru 2007
rm.dk
Cambiar los datos en Wikidata

La rexón tien una superficie de 13 142 km², siendo la mayor rexón de Dinamarca (ensin considerar los territorios de Groenlandia y les Islles Feroe), lo qu'equival al 30,29% del territoriu del país. Asitiada na zona central de la península de Xutlandia, la so capital ye la ciudá de Viborg.

Xeografía editar

 
Århus, la principal ciudá de Midtjylland, ye la segunda más grande del país.

El so territoriu estender pola parte central de la península de Xutlandia y por delles islla axacentes.

El puntu más septentrional de la rexón ta asitiáu a 56º 50’ 47” N, na islla de Fur y el más meridional ta asitiáu a 55º 40’ 08” N nel fiordu de Vejle. El puntu más oriental ta asitiáu na islla d'Anholt a 11º 44’ 07” Y, y el más occidental a 8º 05’ 57” Y, na estrecha franxa de tierra conocida como Holmslands Kilt que dixebra'l mar del Norte del fiordu de Ringkøbing y cerca de la zona llamada Lyngvig.

Les llendes de la rexón son principalmente de calter alministrativu, determinaos por pocos accidentes xeográficos y ensin tener en cuenta motivos históricos o culturales.

  • Pel norte, ta la rexón de Nordjylland. Nel Noroeste, ta parte del fiordu Limfjorden y pol nordés, ta'l mar Bálticu.
  • Pel sur, ta la rexón de Syddanmark. Esti llende nun la forma nengún accidente xeográficu destacable, solamente al sureste, y mientres unos 25 quilómetros, el fiordu de Vejle.
  • Pel este, atópase l'estrechu de Kattegat, que forma'l mar Bálticu ente la península de Xutlandia y la península escandinava. Al este del territoriu continental de Midtjylland atópense delles islles y castros que tamién pertenecen a la rexón, siendo les de mayor tamañu les de Samsø, Endelave y Tunø.
  • Pel oeste, ta'l mar del Norte, perfilando una mariña na que s'asoceden distintes fiordos.

El territoriu peninsular ye práuticamente llanu. Esisten una serie de llombes centrales en sentíu Norte-Sur de baxu altor, siendo la más alta d'éstes Yding Skovhøj a tan solo 173 msnm. A entrambos llaos d'esta socesión dorsal de montículos estiéndense planicies, nes que'l mar enfusa, en dellos casos, bien fondamente, formando fiordos.

Composición de la rexón editar

La rexón foi formada al xunir los antiguos distritos de Ringkjøbing y Århus (sacante la metá occidental del conceyu de Mariager, que paso a pertenecer a Nordjylland), la mayor parte de Viborg (en concretu los antiguos conceyos de Bjerringbro, Fjends, Hvorslev, Karup, Møldrup, Sallingsund, Skive, Spøttrup, Sundsøre, Tjele, y Viborg) y la metá del norte del distritu de Vejle (distritu), esautamente los antiguos conceyos de Brædstrup, Gedved, Hedensted, Horsens, Juelsminde, Nørre-Snede y parte del conceyu de Tørring-Uldum.

Conceyos editar

Los actuales conceyos que formen parte d'esta rexón son:

 
Mapa de conceyos de Midtjylland.

Referencies editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar