Famagusta (en griegu: Αμμόχωστος, Ammójostos; en turcu: Gazimağusa) ye una ciudá allugada al este de Xipre, centru alministrativu del distritu homónimo y baxo control de la autoproclamada República Turca del Norte de Xipre. Tien 42.526 habitantes.

Famagusta
Alministración
Estáu con reconocencia parcial República Turca de Xipre del Norte
Distrito (es) Traducir Distrito de Gazimağusa (es) Traducir
Tipu d'entidá ciudad de Chipre (es) Traducir
Nome oficial Αμμόχωστος (el)
Gazimağusa (tr)
Famagusta (la)
Nome llocal Αμμόχωστος (el)
Xeografía
Coordenaes 35°07′N 33°57′E / 35.12°N 33.95°E / 35.12; 33.95
Famagusta alcuéntrase en Xipre
Famagusta
Famagusta
Famagusta (Xipre)
Altitú 21 m
Demografía
Población 40 920 hab. (2011)
Porcentaxe 100% de Distrito de Gazimağusa (es) Traducir
10.47% de República Turca de Xipre del Norte
Más información
Estaya horaria UTC+03:00
Llocalidaes hermaniaes Atenes, Corfu, Esmirna, Antalya, Patras, Struga, Tekirdağ, Latakia y Nilüfer
gazimagusabelediyesi.org
Cambiar los datos en Wikidata

Como puertu marítimu ye un llugar d'esportación de cítricos y otros productos agrícoles-ganaderos. Nes sos proximidaes atopen les ruines de l'antigua ciudá de Salamina, destruyida nel añu 647.

El so nome derivar del términu griegu ammochostos (ἄμμος, χόω) que significa metíu nel sable.

Historia editar

Dellos historiadores dicen que foi fundada pol rei d'Exiptu Ptolomeo II Filadelfo en 285 e.C. Pero de la historia de la ciudá nun s'atopen restos más allá del sieglu VIII. Nun hai certidume total, como se rellaciona colo dicho por Lequien (II, 1065), de que la sede ocupara'l sitiu de Arsínoe.

Famagusta espolletó metanes la destrucción qu'había nes vecindaes de Salamina, l'anterior capital de la isla. Nel sieglu XII la so importancia yera tal que Guy de Lusignan escoyer por que ellí coronárase en 1191 al Rei de Xerusalén y Xipre.

Los príncipes franceses fortificaron la ciudá y nel sieglu XIII construyeron la Catedral de San Nicolás, que darréu foi tresformada en mezquita.

Famagusta foi la sede de la Diócesis Llatina del sieglu XII y tuvo obispos residentes hasta'l final del sieglu XVI.

La prosperidá de Famagusta nun se vio afeutada pola cayida d'Acre. En 1342, un escritor alemán describir como una de les más riques y formoses ciudaes del mundu. La so riqueza devasaba la de Constantinopla y Venecia. Santa Brígida de Suecia, nes sos revelaciones, comparar con Sodoma y Gomorra.

La ciudá foi conquistada polos xenoveses en 1374 y en 1389 cayó en manes de los venecianos, quien la retuvieron hasta 1571. Estos treslladaren la capital dende Nicosia en 1489.

L'usu de la pólvora y del cañón fixo necesariu a los venecianos remocicar totalmente les defenses por que estes pudieren aguantar a l'artillería. Les torres medievales cuadraes fueron reemplazaes por unes redondes y alredor de la muralla instalóse una serie de troneres.

Finalmente y depués d'un asediu de diez meses (1570-1571), que costó a los turcos 50.000 homes, la ciudá rindir al Imperiu otomanu.

 
Vista de la sablera en Famagusta.


Referencies editar

Enllaces esternos editar