Islla Resolution ye una de les islles del Archipiélagu árticu canadiense.

Islla Resolution
Alministración
PaísBandera de Canadá Canadá
Territorio (es) TraducirBandera de Nunavut Nunavut
Tipu d'entidá islla
Xeografía
Coordenaes 61°30′N 65°00′W / 61.5°N 65°O / 61.5; -65
Islla Resolution alcuéntrase en Canadá
Islla Resolution
Islla Resolution
Islla Resolution (Canadá)
Superficie 1015 km²
Demografía
Población 0 hab.
Porcentaxe 0% de Nunavut
0% de Canadá
Densidá 0 hab/km²
Cambiar los datos en Wikidata

Xeografía editar

Ta asitiada nel estremu oriental d'islla Baffin, frente a la península de Meta Ingognita, de la que la dixebren les agües del Estrechu Gabriel. Ta emplazada nuna de les encruciades marines de la navegación árticu, yá que da accesu al estrechu de Hudson, al oeste, tradicionalmente delimitado na so parte oriental por Cabu Chidley, n'Islla Killiniq,y la mesma Islla Resolvimientu. Tamién dexa siguir saleando al estrechu de Davis, al norte, flanqueada la badea de Frobisher. Arrodiase, na so parte noroccidental, un montón de pequeñes islles que la dixebren de la cercana Islla Edgell, asitiada a menos de 4 km. Ente ella y la punta de península de Meta Ingognita, nel Estrechu Gabriel, tán tamién les islles Lower Savage.

Tien una superficie de 1015 km² y alministrativamente, pertenez, como toles islles que la rodena, al territoriu autónomu de Nunavut.

Historia editar

Foi afayada per vegada primera pol esplorador inglés Martin Frobisher, que desembarcó na islla'l 28 de xunetu de 1576, nun viaxe p'afayar el llexendariu Pasu del Noroeste.

Base militar y contaminación editar

La islla allugó una base militar estauxunidense qu'empezó a funcionar en 1954 como parte de la Llinia d'Alerta Temprano («Distant Early Warning Line», DEW). La base foi dexada vacante en 1973 y apurrida al gobiernu canadiense en 1974.

Nunes investigaciones in situ realizaes ente 1987 y 1990 afayose por primer vegada la contaminación del llugar, aniciada en gran parte por derrames de los equipos de radar, qu'utilicen bifenilos policlorados (PCBs) como aislantes. Otros elementos contaminantes inclúin fluyíos de tresformadores, hidrocarburos, amiantu y metales pesaos nos edificios y afecten a tol sitiu. Islla Resolution foi identificada col más altu nivel de contaminación por PCB de toles antigües bases militares alcontraes en que correspuenden al Ministeriu d'asuntos indíxenes y del Norte de Canadá («Indian and Northern Affairs Canada», INAC).

En 1993 y 1994, realizóse una evaluación ambiental de la zona. A resultes d'ello, asitiáronse barreres temporales nes víes de drenaxe pa detener la migración de los PCBs a l'agua. Amás realizáronse nueves investigaciones y, en 1997, la INAC empecipió unos trabayos de restauración en collaboración cola Qikiqtaaluk Corporation (CC), Mediu Ambiente de Canadá, QC y l'Universidá de Queen. Nesi momentu adoptáronse midíes p'asegurase de que los contaminantes nun supongan un riesgu pa los seres humanos y la vida montesa.

Referencies editar

  • Other Arctic Islands, The Atlas of Canada, Natural Resources Canada