Islla de Santa Isabel

islla de les Islles Salomón

La islla de Santa Isabel ye la de mayor llargor de les Islles Salomón, asitiaes n'Oceanía, y la so estensión de 2.999 km² fai que sía la de mayor estensión de la provincia d'Isabel. La islla ta asitiada ente la provincia de Choiseul al oeste, de Malaita al este, l'océanu Pacíficu al norte y l'estrechu de Nueva Xeorxa al sur.[1][2]

Islla de Santa Isabel
Situación
ReinosBandera de les Islles Salomón Islles Salomón
Provincia (es) Traducir Isabel (es) Traducir
Tipu islla
Parte de Islles Salomón
Asitiáu en Océanu Pacíficu
Coordenaes 8°00′S 159°01′E / 8°S 159.02°E / -8; 159.02
Islla de Santa Isabel alcuéntrase n'Islles Salomón
Islla de Santa Isabel
Islla de Santa Isabel
Islla de Santa Isabel (Islles Salomón)
Datos
Superficie 3665 km²
Población 26 158
Llonxitú 200 km
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Los españoles fueron los primeros europeos en llegar a la islla (llamada entós "Santa Isabel de la Estrella"). En 1568 algamó la islla la espedición de Pedro Sarmiento de Gamboa, Pedro de Ortega y Álvaro de Mendaña; establecióse como puntu de partida para'l descubrimientu d'otres munches islles de la zona.

Xeografía editar

 
Carta del Almirantazgu nº 3402 qu'amuesa la parte este de la Islla Santa Isabel (publicada en 1904).

El puntu más eleváu de la islla ye'l Monte Sasari con un altor de 1.220 m. s. n. m. El ríu más importante de la islla ye el Marutho, que naz nel Sasari y desagua al océanu en Hofi.

El centru alministrativu de la islla ye Buala, ciudá qu'alluga l'aeropuertu de la islla. Otru centru de población importante ye Samasodu.

Bibliografía editar

  • Geoffrey M. White, Identity through History; Living Stories in a Solomon Islands Society, Cambridge Studies in Social and Cultural Anthropology Series (N.º 83) ISBN 9780521401722, (n'inglés).

Referencies editar

Enllaces esternos editar