Juviles ye una llocalidá y conceyu español perteneciente a la provincia de Granada, na comunidá autónoma d'Andalucía. Ta asitiáu na parte central de l'Alpujarra Granadina. Llenda colos conceyos de Trevélez, Bérchules, Lobras, Cástaras y Busquístar. Gran parte del so términu municipal, asitiáu sobre una pequeña pandu arrodiada de castaños, atopar nel Parque nacional de Sierra Nevada. Igualmente, el mesmu nucleu y los terrenes asitiaos per debaxo del mesmu, formen parte del Sitiu Históricu de la Alpujarra

Juviles
Alministración
País España
Autonomíasimple Andalucía
Provincia provincia de Granada
Tipu d'entidá conceyu d'España
Alcaldesa de Juviles (es) Traducir María Lourdes Molina Henares
Nome oficial Juviles (es)[1]
Códigu postal 18452
Xeografía
Coordenaes 36°56′53″N 3°13′30″W / 36.9481°N 3.2251°O / 36.9481; -3.2251
Juviles alcuéntrase n'España
Juviles
Juviles
Juviles (España)
Superficie 15 km²
Altitú 1255 m
Llenda con Trevélez, Bérchules, Lobras, Cástaras y Busquístar
Demografía
Población 146 hab. (2023)
- 76 homes (2019)

- 77 muyeres (2019)
Porcentaxe 0% de provincia de Granada
0% de Andalucía
0% de España
Densidá 9,73 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC+01:00
juviles.net
Cambiar los datos en Wikidata
Términu municipal de Juviles al respective de la provincia de Granada.

Esti pueblu ye'l más pequeñu en población de tola contorna alpujarreña y de la provincia de Granada.

La so principal riqueza ye la ellaboración y sanamientu del xamón y el turismu rural.

Historia editar

Los primeros datos conocíos sobre Juviles remontar al sieglu VIII, al empiezu de la dómina hispanomusulmana, a tenor del alcázar datáu nesi sieglu (El Fuerte de Juviles). La so llocalización respuende a intereses estratéxicos y en dómines de dificultá, sirvía de proteición a los pueblos vecinos.

Mientres reconquistar, presentó firme resistencia a les tropes cristianes. Esto motivó qu'una vegada prindada la plaza, el rei Fernando'l Católicu ordenara la so destrucción pa evitar que volviera sirvir d'abelugu a los rebeldes.

Foi la cabeza de la Taha de Xubiles, que apiguraba hasta 12 llugares.

El sieglu XVI supón un seriu revés pa la llocalidá: el sofitu ufiertáu a la rebelión morisca repórtalu una dura represalia. La población foi espulsada tres la victoria cristiana y la villa repoblada con castellanos

Fiestes editar

Nel primer o segundu fin de selmana del mes d'agostu celebren les fiestes patronales y populares d'esti pequeñu conceyu, n'honor de la Santísima Virxe del Rosario. Tamién en xineru, por cuenta de la festividá de San Sebastián, celébrense fiestes.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. Afirmao en: Llista de Conceyos y los sos Códigos por Provincies a 1 de xineru de 2019. Data d'espublización: 8 febreru 2019. Editorial: Institutu Nacional d'Estadística.

Enllaces esternos editar

El conteníu d'esti artículu incorpora material d'una entrada de Granadapedia, publicada en castellanu so la llicencia GFDL.