Llista d'estadios de la Copa Mundial de Fútbol

Un estadiu mundialista ye una denominación que s'aplica a aquellos estadios que dalguna vegada allugaron o van ser sede d'un alcuentru de la Copa Mundial de Fútbol de la FIFA. Ente los escenarios destaca'l Estadiu Azteca de la Ciudá de Méxicu como l'únicu que foi escenariu de dos finales de Copes del Mundu de la FIFA, (considerando qu'en Brasil 1950, reglamentariamente, nun s'apostó una final como tal)[1][2] y tamién el que mayor cantidá de xuegos mundialistas allugó con diecinueve.[3]

Estadiu Pocito el primer estadiu mundialista.

Un total de 185 estadios fueron utilizaos como sede na Copa del Mundu, 16 d'ellos en dos ediciones. Montevidéu ye la única de les ciudaes sede, que tuvo tres estadiu d'esti tipu.

La mayoría de los escenarios yeren específicamente pa la práutica del balompié; sicasí estadios multipropósitos, como aquellos emplegaos pal atletismu, aprovecharon los sos campos pa ser anfitriones de xuegos mundialistas. Sobresalen en concencia los que tamién fueron sedes principales de Xuegos Olímpicos, tal que asocedió con Colombes en París 1924, l'Olímpicu de Berlín en Berlín 1936, Wembley en Londres 1948, l'Olímpicu de Roma en Roma 1960, l'Olímpicu Universitariu en Méxicu 1968 y l'Olímpicu de Münich en Múnich 1972.

La Copa del Mundu Estaos Xuníos 1994, tuvo la particularidá de que tolos sos escenarios taben destinaos al fútbol americanu y non al soccer (como se-y conoz nesi país). Sobresaliendo'l Rose Bowl, el Pontiac Silverdome y el Stanford Stadium, pos nellos habíase apostáu'l máximu duelu de dichu deporte, el Super Tazón.

Como comparanza del términu “mundialista” vale recordar qu'otros eventos deportivos denominaos “Campeonatos Mundiales” usaron estes cortiles. Nel casu del Campeonatu Mundial d'Atletismu, tuvo como sedes los estadios Mercedes-Benz Sable (Sttutgart 1993), Ullevi ( Gotemburgu 1995), Stade de France (París 2003), Nagai (Osaka 2007), Olímpicu de Berlín (Berlín 2009) y Daegu (Daegu 2011).

De la mesma forma, cortiles d'esti tipu, fueron anfitriones de duelos de la Copa del Mundu de Rugby nes ediciones de Reinu Xuníu-Irlanda-Francia 1991, Sudáfrica 1995, Reinu Xuníu-Irlanda-Francia 1999 y Francia-Gales-Escocia 2007.

Amás de la Copa Mundial de Fútbol, la FIFA tamién entama otros cuatro torneos que tendríen la categoría de Copa Mundiales (y per ende los sos escenarios son mundialistas): Tornéu Olímpicu de Fútbol, Copa Mundial sub-20, Copa Mundial sub-17 y Copa Mundial de Clubes. Amás de les correspondientes categoríes del fútbol femenín (Copa Mundial Femenina de Fútbol, Copa del mundu sub-20 femenina, Copa del Mundu femenina sub-17).

Ente tolos escenarios de les competencies varoniles, solo 32 ser tamién de la Copa del Mundu mayor; siendo'l Estadiu Azteca l'únicu qu'allugó duelos de toles competencies de seleiciones nacionales, incluyendo la Copa Confederaciones.[4]

Vista interior del Estadiu Azteca, escenariu con más xuegos de Copa Mundial (19) y l'únicu que foi sede de dos finales.

Copa Mundial d'Uruguái 1930Editar

  Montevidéu
Estadiu Centenariu Estadiu Gran Parque Central Estadiu Pocito
Capacidá: 90 000 Capacidá: 20 000 Capacidá: 1000
     
Distribución xeográfica na ciudá

Copa Mundial d'Italia 1934Editar

Bologna   Florencia   Xénova   Milán
Stadio del Littoriale Stadio Giovanni Berta Estadiu Luigi Ferraris Estadiu Giuseppe Meazza / Estadiu San Siro
Capacidá 38 000 Capacidá 40 000 Capacidá 35 000 Capacidá 35 000
       
  Nápoles   Roma   Trieste   Turín
Estadiu Giorgio Ascarelli Estadiu Nacional del Partíu Nacional Fascista Stadio del Littorio Stadio Benito Mussolini
Capacidá 40 000 Capacidá 40 000 Capacidá 52 000 Capacidá 40 000
       

Copa Mundial de Francia 1938Editar

  Antibes   Burdeos   Le Havre   Estrasburgu   Lille
Estadiu de Fort Carré Parc Lescure Stade de la Cavée Vierte Stade de la Meinau Stade Henri Jooris
Capacidá 7000 Capacidá 35 000 Capacidá 3000 Capacidá 29 000 Capacidá 15 000
     
  Marsella   París   Reims   Toulouse
Stade Vélodrome Parque de los Príncipes Stade Olympique de Colombes Stade Vélodrome Municipal Stade Chapou
Capacidá 60 000 Capacidá 49 500 Capacidá 45 124 Capacidá 9000 Capacidá 22 000
         

Copa Mundial de Brasil 1950Editar

Belo Horizonte Curitiba Porto Alegre
Estádio Independência Estadiu Durival de Britto y Xibla Estadiu de los Ocalitos
Capacidá 25 000 Capacidá 12 000 Capacidá 7000
   
[[file:Plantía:Mapa de llocalización de Brasil|240px|Llista d'estadios de la Copa Mundial de Fútbol está ubicado en Plantía:Mapa de llocalización de Brasil]]
Recife Rio de Janeiro São Paulo
Estadiu Ilha do Retiro Estadiu Maracaná Estadiu Pacaembú
Capacidá 60 000 Capacidá 180 000 Capacidá 45 000
     

Copa Mundial de Suiza 1954Editar

Basilea Berna Xinebra
St. Jakob Park Wankdorfstadion Stade des Charmilles
Capacidá 33 400 Capacidá 64 000 Capacidá 25 000
     
Lausana Lugano Zúrich
Stade Olympique de la Pontaise Stadio Comunale di Cornaredo Hardturm-Stadion
Capacidá 26 000 Capacidá 36 400 Capacidá 27 500
     

Copa Mundial de Suecia 1958Editar

Borås Eskilstuna Gotemburgu Halmstad
Estadiu Ryavallen Estadiu Tunavallen Estadiu Ullevi Estadiu Örjans Vall
Capacidá 19 400 Capacidá 13 103 Capacidá 43 200 Capacidá 18 000
       
Helsingborg Malmö Norrköping Örebro
Estadiu Olimpia de Helsingborg Estadiu de Malmö Estadiu Iddrotsparken de Norrköping Estadiu Eyravallen
Capacidá 17 000 Capacidá 28 000 Capacidá 21 000 Capacidá 12 000
       
Sandviken Solna Uddevalla Västerås
Estadiu Järnvallen Estadiu Råsunda Estadiu Rimnersvallen Estadiu Arosvallen
Capacidá 21 000 Capacidá 37 000 Capacidá 17 778 Capacidá 12 000
     

Copa Mundial de Chile 1962Editar

Arica Rancagua Santiago Viña del Mar
Estadiu Carlos Dittborn Estadiu de la Braden Copper Co. Estadiu Nacional de Chile Estadiu Sausalito
Capacidá 17 786 Capacidá 10 342 Capacidá 77 000 Capacidá 19 000
       

Copa Mundial d'Inglaterra 1966Editar

Birmingham Liverpool Londres
Villa Park Goodison Park Estadiu Wembley Estadiu de White City
Capacidá 52 000 Capacidá 63 000 Capacidá 100 000 Capacidá 50 000
       
Mánchester Middlesbrough Sheffield Sunderland
Old Trafford Ayresome Park Estadiu Hillsborough Roker Park
Capacidá 62 000 Capacidá 38 000 Capacidá 55 000 Capacidá 43 500
       

Copa Mundial de Méxicu 1970Editar

Guadalaxara Lleón Méxicu, D. F. Puebla de Zaragoza Toluca de Lerdo
Estadiu Jalisco Estadiu Lleón Estadiu Azteca Estadiu Cuauhtémoc Estadiu Nemesio Díez
Capacidá: 60 000 Capacidá: 32 854 Capacidá: 110 000 Capacidá: 40 000 Capacidá: 27 045
         

Copa Mundial d'Alemaña Federal 1974Editar

Berlín Dortmund Düsseldorf
Estadiu Olímpicu de Berlín Westfalenstadion Rheinstadion
Capacidá: 68 600 Capacidá: 44 417 Capacidá: 76 000
     
Frankfurt del Main Gelsenkirchen Hamburgu
Waldstadion Parkstadion Volksparkstadion
Capacidá: 61 100 Capacidá: 62 000 Capacidá: 55 000
     
Hannover Múnich Stuttgart
Niedersachsenstadion Estadiu Olímpicu de Múnich Neckarstadion
Capacidá: 48 933 Capacidá: 76 243 Capacidá: 53 218
     

Copa Mundial d'Arxentina 1978Editar

  Buenos Aires Distribución xeográfica   Buenos Aires
Estadiu Antonio Vespucio Liberti Estadiu José Amalfitani
Capacidá: 64 000 Capacidá: 50 000
   
  Córdoba   Mar de la Plata
Estadiu Chateau Carreras Estadiu Mundialista
Capacidá: 46 000 Capacidá: 35 354
   
  Mendoza   Rosario
Estadiu Malvines Arxentines Estadiu Xigante de Arroyito
Capacidá: 40 268 Capacidá: 41 654
   

Copa Mundial d'España 1982Editar

Alicante Barcelona
Estadiu José Rico Pérez Camp Nou Estadiu de Sarriá
Capacidá: 30 000 Capacidá: 93 053 Capacidá: 43 667
     
Bilbao Elx Xixón
Estadiu San Mamés Nuevu Estadiu Estadiu El Molinón
Capacidá: 40 000 Capacidá: 39 000 Capacidá: 25 885
     
La Coruña Madrid
Estadiu de Riazor Estadiu Santiago Bernabéu Estadiu Vicente Calderón
Capacidá: 34 617 Capacidá: 90 800 Capacidá: 57 000
     
Málaga Sevilla
Estadiu La Rosaleda Estadiu Ramón Sánchez-Pizjuán Estadiu Benito Villamarín
Capacidá: 45 000 Capacidá: 70 500 Capacidá: 47 500
     
Uviéu Valencia Valladolid
Estadiu Carlos Tartiere Estadiu Luis Casanova Estadiu José Zorrilla
Capacidá: 20 000 Capacidá: 49 092 Capacidá: 26 512
   
Vigo Zaragoza
Estadiu de Balaídos Estadiu de La Romareda
Capacidá: 31 800 Capacidá: 45 000
   

Copa Mundial de Méxicu 1986Editar

Guadalaxara Irapuato Lleón
Estadiu Jalisco Estadiu Trés de Marzu Estadiu Sergio Lleón Chávez Estadiu Lleón
Capacidá 32 800 Capacidá 66 000 Capacidá 33 000 Capacidá: 30 000
       
Méxicu, D. F. Monterrey
Estadiu Azteca Estadiu Olímpicu Universitariu Estadiu Teunolóxicu Estadiu Universitariu
Capacidá: 114 600 Capacidá: 72 000 Capacidá: 34 000 Capacidá: 43 000
       
Nezahualcóyotl Querétaro Puebla de Zaragoza Toluca de Lerdo
Estadiu Neza 86 Estadiu Corregidor Estadiu Cuauhtémoc Estadiu Nemesio Díez
Capacidá: 35 000 Capacidá 40 000 Capacidá 46 955 Capacidá 33 000
       

Copa Mundial d'Italia 1990Editar

Bari Boloña Cagliari Florencia
Estadiu San Nicola Estadiu Renato Dall'Ara Estadiu Sant'Elia Estadiu Artemio Franchi
Capacidá 58 248 Capacidá 56 875 Capacidá 40 117 Capacidá 41 300
       
Xénova Milán Nápoles Roma
Estadiu Luigi Ferraris Estadiu Giuseppe Meazza / Estadiu San Siro Estadiu San Paolo Estadiu Olímpicu de Roma
Capacidá 35 921 Capacidá 76 398 Capacidá 74 090 Capacidá 80 258
       
Palermo Turín Údine Verona
Stadio Della Favorita Stadio delle Alpi Estadiu Friuli Estadiu Marcantonio Bentegodi
Capacidá 36 982 Capacidá 67 411 Capacidá 38 685 Capacidá 40 976
     

Copa Mundial d'Estaos Xuníos 1994Editar

Boston Chicago Dallas
Foxboro Stadium Soldier Field Estadiu Cotton Bowl
Capacidá: 61 000 Capacidá: 67 000 Capacidá: 67 000
     
Detroit Los Angeles Nueva York
Pontiac Silverdome Estadiu Rose Bowl Giants Stadium
Capacidá: 80 000 Capacidá: 91 000 Capacidá: 77 000
     
Orlando San Francisco Washington
Estadiu Citrus Bowl Stanford Stadium Robert F. Kennedy Memorial Stadium
Capacidá: 70 000 Capacidá: 80 000 Capacidá: 56 000
     

Copa Mundial de Francia 1998Editar

Burdeos Lens Lyon Marsella Montpellier
Parc Lescure Stade Félix Bollaert Estadiu Gerland Stade Vélodrome Stade de la Mosson
Capacidá 35 200 Capacidá 41 275 Capacidá 44 000 Capacidá 60 000 Capacidá 30 000
         
Nantes París Saint-Denis Saint-Étienne Toulouse
Estadiu de la Beaujoire Parque de los Príncipes Estadiu de Francia Estadiu Geoffroy-Guichard Stade de Toulouse
Capacidá 40 000 Capacidá 49 500 Capacidá 80 000 Capacidá 36 000 Capacidá 35 000
         

Copa Mundial de Corea del Sur y Xapón 2002Editar

  Estadios de Corea del Sur
Busan Daegu Daejeon Gwangju Incheon
Estadiu Asiad de Busan Estadiu de Daegu Estadiu Mundialista de Daejeon Estadiu Mundialista de Gwangju Estadiu Munhak d'Incheon
Capacidá 55 982 Capacidá 68 014 Capacidá 40 407 Capacidá 42 880 Capacidá 52 179
         
Jeonju Seogwipo Seúl Suwon Ulsan
Estadiu Mundialista de Jeonju Estadiu Mundialista de Jeju Estadiu Mundialista de Seúl Estadiu Mundialista de Suwon Estadiu Mundialista de Ulsan
Capacidá 42 477 Capacidá 45 650 Capacidá 63 961 Capacidá 43 188 Capacidá 43 550
         
  Estadios de Xapón
Ibaraki Kōbe Miyagi Niigata Ōita
Estadiu de Kashima Estadiu de las Alas de Kobe Estadiu de Miyagi Estadiu del Gran Cisne de Niigata Estadiu del Gran Güeyu de Oita
Capacidá 42.000 Capacidá 42.000 Capacidá 49.000 Capacidá 42.300 Capacidá 43.000
         
Osaka Saitama Sapporo Shizuoka Yokohama
Estadiu Nagai Estadiu de Saitama Domo de Sapporo Estadiu Ecopa de Shizuoka Estadiu Internacional de Yokohama
Capacidá 50.000 Capacidá 63.000 Capacidá 42.000 Capacidá 50.600 Capacidá 70.000
         

 

Copa Mundial d'Alemaña 2006Editar

Berlín Colonia Dortmund Frankfurt
Estadiu Olímpicu de Berlín RheinEnergieStadion Signal Iduna Park Commerzbank-Arena
Capacidá: 76 176 Capacidá: 46 120 Capacidá: 66 981 Capacidá: 48 132
       
Gelsenkirchen Hamburgu Hannover Kaiserslautern
Veltins-Arena Imtech Arena AWD-Arena Fritz-Walter-Stadion
Capacidá: 53 804 Capacidá: 51 055 Capacidá: 44 652 Capacidá: 41 170
       
Leipzig Múnich Núremberg Stuttgart
Zentralstadion Allianz Arena Stadion Nürnberg Gottlieb-Daimler-Stadion
Capacidá: 44 199 Capacidá: 66 016 Capacidá: 41 926 Capacidá: 54 267
       

 

Copa Mundial de Sudáfrica 2010Editar

Bloemfontein Ciudá del Cabu Durban Johannesburgu
Estadiu Free State Estadiu Green Point Estadiu Moses Mabhida Estadiu Soccer City Estadiu Ellis Park
Capacidá: 40 911 Capacidá: 64 100 Capacidá: 62 760 Capacidá: 94 700 Capacidá: 55 686
         
Nelspruit Polokwane Port Elizabeth Pretoria Rustenburg
Estadiu Mbombela Estadiu Peter Mokaba Estadiu Nelson Mandela Bay Estadiu Loftus Versfeld Estadiu Royal Bafokeng
Capacidá: 40 929 Capacidá: 41 486 Capacidá: 51 762 Capacidá: 38 646
         

Copa Mundial de Brasil 2014Editar

Belo Horizonte Brasilia Cuiabá Curitiba
  Minas Gerais   Distritu Federal   Mato Grosso   Paraná
Estadiu Mineirão Estadiu Esquité Garrincha Arena Pantanal Arena da Baixada
Capacidá: 60 000 Capacidá: 72 800 Capacidá: 42 100 Capacidá: 40 000
       
Fortaleza
[[file:Plantía:Mapa de llocalización de Brasil|240px|Llista d'estadios de la Copa Mundial de Fútbol está ubicado en Plantía:Mapa de llocalización de Brasil]]
Manaus
  Ceará   Amazones
Estadiu Castelão Sable da Amazônia
Capacidá: 62 300 Capacidá: 50 500
   
Natal Porto Alegre
  Rio Grande do Norte   Rio Grande do Sul
Estádio das Dunes Estadiu Beira-Rio
Capacidá: 41 000 Capacidá: 45 000
   
Recife Rio de Janeiro Salvador São Paulo
  Pernambuco   Rio de Janeiro   Bahia   São Paulo
Arena Pernambuco Estadiu Maracanã Arena Fonte Nova Arena Corinthians
Capacidá: 50 000 Capacidá: 80 000 Capacidá: 51 708 Capacidá: 65 000
       

Copa Mundial de Rusia 2018Editar

Moscú
San Petersburgu
Kaliningráu
  Moscú (UTC+03:00)   Óblast de Leningráu (UTC+03:00)   Óblast de Kaliningráu (UTC+02:00)
Estadiu Luzhniki Otkrytie Arena Estadiu de San Petersburgu Estadiu de Kaliningráu
Capacidá: 81 300 Capacidá: 47 000 Capacidá: 70 000 Capacidá: 44 000[5]
       
Kazán
Nizhni Nóvgorod
  República de Tatarstan (UTC+03:00)   Óblast de Nizhni Nóvgorod (UTC+03:00)
Kazán Arena Estadiu de Nizhni Nóvgorod
Capacidá: 45 105 Capacidá: 44 900
   
Samara
Volgográu
  Óblast de Samara (UTC+04:00)   Óblast de Volgográu (UTC+03:00)
Samara Arena Volgográu Arena
Capacidá: 45 000 Capacidá: 45 015
 
Saransk
Rostov del Don
Sochi
Ekaterimburgu
  República de Mordovia (UTC+03:00)   Óblast de Rostov (UTC+03:00)   Krai de Krasnodar (UTC+03:00)   Óblast de Sverdlovsk (UTC+05:00)
Mordovia Arena Rostov Arena Estadiu Fisht Ekaterimburgu Arena
Capacidá: 45 100 Capacidá: 43 702 Capacidá: 48 000 Capacidá: 35 000[5]
       

Copa Mundial de Qatar 2022Editar

Al Daayen Jor Ar Rayyan
Lusail Al Khor Al-Rayyan
Estadiu Nacional de Lusail Estadiu Al-Khor Estadiu Ahmed bin Ali Estadiu Ciudad de la Educación
Capacidá: 86 250
(entamáu)
Capacidá: 45 330
(entamáu)
Capacidá: 21 282
(planes d'espansión a 44 740)
Capacidá: 43 350
(entamáu)
   
Ar Rayyan Ar Rayyan
Al-Rayyan Al-Rayyan
Estadiu Al-Gharafa Estadiu Internacional Jalifa
Capacidá: 21 282
(planes d'espansión a 44 740)
Capacidá: 50 000
(planes d'espansión a 68 030)
Madinat ash Shamal Al Wakrah
Al-Shamal Al-Wakrah
Estadiu Al-Shamal Estadiu Al-Wakrah
Capacidá: 45 120
(entamáu)
Capacidá: 45 120
(en construcción)
Doha Umm Salal
Doḥa Umm Salal
Estadiu Puertu de Doha Estadiu de la Universidá de Qatar Estadiu Ciudad Deportiva Estadiu Umm Salal
Capacidá: 44 950
(entamáu)
Capacidá: 43 520
(entamáu)
Capacidá: 47 560
(entamáu)
Capacidá: 45 120
(entamáu)

ReferenciesEditar

  1. «Brasil 1950: "El nuesu Hiroshima"». Ediciones especiales Récor: Brasil 2014 (Méxicu: Notmusa):  páxs. 126-129. mayu de 2014. 
  2. «Copa Mundial de la FIFA Brasil 1950». Consultáu'l 3 d'agostu de 2014.
  3. «La hestoria». Ediciones especiales Récor: Brasil 2014 (Méxicu: Notmusa):  páxs. 118-208. mayu de 2014. 
  4. «Torneo FIFA». Consultáu'l 23 d'abril de 2016.
  5. 5,0 5,1 «Capacity at 2 of Russia's stadiums to be reduced» (26 de setiembre de 2014). Consultáu'l 13 de febreru de 2016.

Ver tamiénEditar