Parllamentu de Sudáfrica

El Parllamentu de Sudáfrica ye'l órganu llexislativu de Sudáfrica y, en virtú de l'actual Constitución del país, ta compuestu pola Asamblea Nacional y el Conseyu Nacional de les Provincies.[1]

Parllamentu de Sudáfrica
Datos Xenerales
País Bandera de Sudáfrica Sudáfrica
Cámara alta Conseyu Nacional de les Provincies
Cámara baxa Asamblea Nacional
Sedes
Cámares del Parllamentu
{{{salon_sesiones}}}
Parllamentu de Sudáfrica
[editar datos en Wikidata]

Sufrió munchos tresformamientos como resultáu de la tumultuosa historia del país. De 1910 a 1994, foi escoyíu principalmente pola minoría blanca sudafricana, antes de les primeres eleiciones con sufraxu universal en 1994.

See editar

 
Cámara de l'Asamblea Nacional

El Parllamentu axuntar en Ciudá del Cabu, anque la sede del gobiernu ta en Pretoria. Tal situación remontar a la fundación de la Unión Sudafricana, yá que esistíen desalcuerdos ente los cuatro provincies tocantes a qué ciudá sería la capital nacional. Como solución de compromisu, Ciudá del Cabu foi designada capital llexislativa, Bloemfontein capital xudicial y Pretoria capital alministrativa. El gobiernu del Congresu Nacional Africanu (ANC) propunxo treslladar el Parllamentu a Pretoria, argumentando que la configuración actual ye engarrosa, una y bones los ministros, funcionarios públicos y diplomáticos tienen de dir y venir de Ciudá del Cabu a Pretoria cuando'l Parllamentu celebra les sos sesiones.

Sicasí, hubo acusaciones al ANC d'intentar centralizar el poder. En virtú de la Constitución, el Parllamentu ta facultáu pa sentase n'otru llugar que nun sía Ciudá del Cabu por motivos d'interés públicu, seguridá o conveniencia pública, y el Parllamentu ta facultáu pa celebrar sesiones fora de Ciudá del Cabu. L'artículu 24 del Reglamentu de l'Asamblea Nacional dexa al Presidente de l'Asamblea Nacional ordenar que la Cámara axuntar en "un llugar distintu de les Cámares del Parllamentu en Ciudá del Cabu", previa consulta col Presidente de la Cámara y el Xefe de Grupu de cada partíu representáu na Cámara. La Regla 21 de les Regles del Conseyu Nacional de Provincies dexa al Conseyu Nacional de Provincies aprobar un resolución que dispón qu'esti axuntar n'otru llugar.

Referencies editar

Enllaces esternos editar