Referendu d'autodetermín de Cataluña

El referendu d'autodetermín de Cataluña ye un referendu d'independencia que ta previstu que se celebre'l 9 de payares de 2014, según un alcuerdu de gobernabilidá ratificáu por Artur Mas per parte de Convergència i Unió y Oriol Junqueras per parte d'Esquerra Republicana de Catalunya'l 18 d'avientu de 2012 y conocíu como'l Pautu pola Llibertá.[1]

              • 2017
Procesu participativu sobre'l futuru políticu de Cataluña
9 de payares de 2014
Tipu d'eleición:  Alternativa a la consulta sobre'l futuru políticu de Cataluña 2014. Suspendíes dambes pel Tribunal Constitucional.
Debate(s):  "¿Quier que Cataluña seya un Estáu?" y "En casu afirmativu, ¿quier que Cataluña seya un Estáu independiente?"
Demografía eleutoral
Votantes : 2 305 290
  
37.02%  
Resultaos
Referendu d'autodetermín de Cataluña
     Sí-Sí. La saturación del color
amuesa'l porcentaxe de votu.
Sí-Sí
  
80.76%
Sí-Non
  
10.07%
Sí-Blancu
  
0.97%
Non
  
4.54%
Voto en blancu
  
0.56%
Otros
  
3.09%
Fonte: El País
El Presidente de la Generalitat de Catalunya Artur Mas y la oposición dando anuncia del Referendu.
La cabecera de la manifestación "Som una nació. Nosaltres decidim" del 10 de xunetu de 2010 na confluyencia de paséu de Gràcia y carrer d'Aragó.

L'alcuerdu permite qu'Artur Mas seya investíu Presidente de la Generalitat de Catalunya per segunda vegada. El referendu habría de dir precedíu de l'aprobación d'una Llei de consultes nel 2013.[2]

Ente una eventual negativa del Gobiernu d'España a aprobar una consulta llegal sobre la independencia de Cataluña o a la torga dafechu d'una consulta per aciu de la llei catalana per parte de les instituciones españoles, el presidente Artur Mas declaró'l 5 de setiembre de 2013 que convocaría unes eleiciones en clave plebiscitaries. Unes eleiciones qu'habríen celebrase como mui tarde'l 2016 yá que ye l'últimu añu de llexislatura.

Entrugues de la consulta editar

El 12 d'avientu de 2013 algamóse un consensu ente CiU, ERC, ICV-EUiA y CUP pa formular una entruga estremada en dos partes nel referendu: "¿Quier que Cataluña seya un Estáu?" y "En casu afirmativu, ¿quier que Cataluña seya un Estáu independiente?".

Referencies editar

Enllaces esternos editar