República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushia

La República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushetia (rusu: Чечено-Ингушская Автономная Советская Социалистическая Республика) foi una república autónoma dientro de la RSFS de Rusia. La so capital yera Grozny.

República Autónoma Socialista Soviética de Chechenia-Ingushia
(5 avi 1936→1991)
República Autónoma Socialista Soviética
Flag of the Chechen-Ingush ASSR (1957-1978).svg Coat of Arms of Chechen-Ingush ASSR.png
Alministración
Nome oficial Нохч-ГӀалгӀайн Автономин Советийн Социалистийн Республика
Estáu desapaecíuBandera de la Xunión Soviética Xunión Soviética
Estáu desapaecíuBandera de la República Socialista Federativa Soviética de Rusia República Socialista Federativa Soviética de Rusia
Capital Grozni
Doku Zavgayev (es) Traducir
Xeografía
Coordenaes 43°19′00″N 45°41′00″E / 43.3167°N 45.6833°E / 43.3167; 45.6833Coordenaes: 43°19′00″N 45°41′00″E / 43.3167°N 45.6833°E / 43.3167; 45.6833
Soviet Caucasus map.svg
Superficie 19300 km²
Demografía
Población 1 275 513 hab. (1989)
Densidá 66,09 hab/km²
Economía
Más información
Códigu ISO / /
Estaya horaria Hora de Moscú y UTC+03:00
Cambiar los datos en Wikidata

Según el censu de 1979, tenía un territoriu de 19 300 km², con una población de 1 155 805 habitantes, de los que 611 405 yeren chechenos, 134 744 ingusetios, y el restu rusos y d'otros grupos étnicos.

HistoriaEditar

En 1810, la Ingusetia histórica xunióse voluntariamente a la Rusia Imperial, y en 1859 la Chechenia histórica foi amestada a Rusia, asina, mientres la llarga Guerra del Cáucasu de 1817-1864.

Dempués de la Revolución Rusa de 1917, el 20 de xineru de 1921, Chechenia y Ingushetia xunir a la República Autónoma Soviética de la ASSR. La división de dicha República empezó pocu dempués de la so formación, y el so distritu checheno independizóse'l 30 de payares de 1922 col nome d'óblast Autónomu de Chechenia. El 7 de xunetu de 1924, los restos de la ASSR fueron estremaos ente l'óblast Autónomu d'Osetia del Norte y el óblast Autónomu de Ingusia. El 15 de xineru de 1934, los óblasts checheno y ingusios xunir pa formar el óblast Autónomu Checheno-Ingusio, qu'algamó la categoría de República Socialista'l 5 d'avientu de 1936.

Mientres la Segunda Guerra Mundial, en 1942-1943 la república foi ocupada en parte pola Alemaña nazi ente que 40.000 chechenos llucharon nel Exércitu Coloráu. El 3 de marzu de 1944, so les órdenes de Stalin, la república eslleióse y la so población deportada pola fuercia sobre les acusaciones de collaboración con el invasores y separatismu.

La república foi restaurada'l 9 de xineru de 1957 por Nikita Khrushchov.

En payares de 1990, la República emitió la declaración de la so soberanía y en mayu de 1991, pronuncióse una independiente República de Chechenia-Ingushetia, que darréu foi estremada nes independientes República de Chechenia y República de Ingushetia. Güei, dambos son suxetos federales de Rusia.

DemografíaEditar

  • Datos estadísticos
Fonte: Russian Federal State Statistics Service
Nacencies Muertes Tasa de natalidá Tasa de mortalidá
1970 22.651 6.075 21,2 5,7
1975 22.783 6.469 20,4 5,8
1980 24.291 7.711 20,7 6,6
1985 30.745 10.170 25.0 8.3
1990 31.993 11.039 28,2 9,7
1991 31.498 11.081 26,3 9,2
1992 28.875 10.666 23,1 8,5
  • Grupos étnicos
Censu de 1926¹ Censu de 1939 Censu de 1959 Censu de 1970 Censu de 1979 Censu de 1989 Censu de 2002 1
Chechenos 295.762 (61.4%) 368.446 (52.9%) 243.974 (34.3%) 508.898 (47.8%) 611.405 (52.9%) 734.501 (57.8%) 1.127.050 (71.7%)
Ingusios 70.084 (14.5%) 83.798 (12.0%) 48.273 (6.8%) 113.675 (10.7%) 134.744 (11.7%) 163.762 (12.9%) 363.971 (23.2%)
Rusos 78.196 (16.2%) 201.010 (28.8%) 348.343 (49.0%) 366.959 (34.5%) 336.044 (29.1%) 293.771 (23.1%) 46.204 (2.9%)
Otros 38.038 (7.9%) 43.761 (6.3%) 69.834 (9.8%) 74.939 (7.0%) 73.612 (6.4%) 78.395 (6.2%) 33.755 (2.1%)
  1. Resultaos combinaes de Chechnya y Ingushetia

ReferenciesEditar