Sierra de Chiribiquete

La Sierra de Chiribiquete o Serranía de Chiribiquete, ye un pandu predresu na rexón amazónica colombiana aniciada a partir del Escudu Guayanés. Col conxuntu de la Sierra de Naquén y la Serranía de la Macarena, son los sistemes montascosos más importantes de l'Amazonia colombiana.

Sierra de Chiribiquete
Situación
Tipu cordal
Coordenaes 1°19′39″N 72°45′41″W / 1.3275°N 72.7614°O / 1.3275; -72.7614
Sierra de Chiribiquete alcuéntrase en Colombia
Sierra de Chiribiquete
Sierra de Chiribiquete
Sierra de Chiribiquete (Colombia)
Datos
Altitú media 800 m
Superficie 12 800 km²
Llonxitú 125 km
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Ye consideráu puntu neurálxicu nel poblamientu d'América del Sur, lo cual establecióse gracies a delles espediciones antropolóxiques qu'afayaron nos sos montes gran cantidá de pictogrames. En más de 36 abrigos predresos de distintu tamañu y allugamientu; identificáronse más de 200.000 dibuxos, que conformen el mayor afayu de pictografíes rupestres amazóniques. Les más antigües daten de 19.500 años antes del presente.[1]

El pueblu indíxena Carijona, qu'habitaba esta rexón, foi abrasáu mientres la fiebre del cauchu, per parte de la compañía de la Casa Arana allugada en La Chorrera (departamentu del Amazones). Anguaño realízase un procesu de caltenimientu lleváu a cabu pol ministeriu del Ambiente colombiano, per mediu del sistema de parques nacionales, lo que dexó crear el parque nacional natural Sierra de Chiribiquete. Debíu al conflictu colombianu'l procesu de colonización llegó a esti parque nos últimos años, polo que'l so ecosistema únicu nel mundu atópase seriamente amenaciáu polos cultivos de coca y l'abandonu.

Allugamientu editar

La Sierra de Chiribiquete atopar ente los departamentos de Guaviare y Caquetá, na zona amazónica colombiana. Adicionalmente puede representase la Sierra de Chiribiquete en tres rexones: el Macizu Norte, onde se presenten les mayores elevaciones (820-840 m); el Macizu Central, con altores que bazcuyen ente 350 y 600 m y, finalmente, les llamaes Meses de Iguaje, que les sos altores nun devasen los 400 m.

Imáxenes de la sierra editar

Referencies editar

  1. Castaño Uribe, Carlos (2008) Tradición Cultural Chiribiquete. Rupestreweb. Consultada'l 2 d'agostu de 2016.

Enllaces esternos editar