Sue Lyon

Sue Lyon (10  de xunetu de 1946Davenport - 26  d'avientu de 2019Los Angeles) ye una actriz estauxunidense conocida principalmente pola so interpretación na película de Stanley Kubrick Lolita.

Sue LyonPicto infobox music.png
Sue Lyon Tony Rome 1967.jpg
Vida
Nome completu Suellyn Lyon
Nacimientu

Davenport10  de xunetu de 1946

[2]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Grupu étnicu blancos estauxunidenses
Muerte

Los Angeles[4]26  d'avientu de 2019

[6] (73 años)
Familia
Casada con Hampton Fancher  (1963 -  1965)
Estudios
Estudios Santa Monica College (es) Traducir
Los Angeles City College (en) Traducir
Llingües inglés estauxunidense
Oficiu
Oficiu cantante, actriz de televisión, actriz de cine, modeluactriz infantil
Altor 1,6 m
Premios
Xéneru artísticu pop
Instrumentu musical voz
Discográfica MGM Records
IMDb nm0528987
Cambiar los datos en Wikidata

LolitaEditar

Sue foi impulsada a la fama gracies a la so intervención nel papel de Lolita (Dolores Haze), na famosa película homónima de Stanley Kubrick de 1962 qu'afaía la revesosa novela de Vladimir Nabokov publicada en 1955.

Kubrick taba buscando una nueva actriz pal papel de Lolita. Nel programa televisivu “The Loretta Young ShowSue actuaba como figurante y cuando el direutor reparar en bikini, ufiertó-y el papel de l'adolescente qu'encegola sexualmente al maduru ya intelectual Humbert Humbert, personaxe interpretáu pol actor británicu James Mason.

Cuando Kubrick afayó a l'actriz, ésta yá cumpliera los 15 años y tenía d'interpretar un personaxe que al empiezu de la novela tenía 12 años y 17 cuando remata. Aun así, Sue interpretó al personaxe, convirtiéndose instantáneamente na sensación morbosa de Hollywood, llogrando'l Globu d'Oru[7]a la meyor actriz revelación.

Otres interpretacionesEditar

El papel de Lolita encasilló a l'actriz, que pasó a ser vista como una suxerente, curiosa y nueva actriz devoradora d'homes maduros, polo qu'en 1963 el direutor estauxunidense John Huston concedió-y el papel de moza engañadora na película “La nueche de la iguana (1964)”, onde la víctima de la so seducción yera Richard Burton.

A finales de la década de los 60, intervieno n'apreciables películes como 7 muyeres (1966) de John Ford, Hampa dorada (1967) de Gordon Douglas, o Un fabulosu fistol (1967) de George C. Scott.

La so carrera cinematográfica tornó na década de 1970, participando namái en papeles secundarios y películes mediocres. Retirar en 1986.

Vida privadaEditar

Sue casóse en 1964 col actor y guionista Hampton Fancher, pero'l matrimoniu foi un fracasu y enantes d'un añu divorciáronse. En 1970 casar de nuevu con Roland Harrison, fotógrafu d'oficiu y col que solo convivió un añu. En 1973 contraxo'l so tercer matrimoniu col recluyíu de la prisión de Colorado, Cotton Adamson, condergáu por asesinatu, y al que conociera en visitando a un amigu na cárcel. La boda celebrar na penitenciaría de la mesma prisión.

Finalmente, en 1985 atopó la estabilidá emocional col inxenieru de telecomunicaciones Richard Rudman, con quien convivió hasta'l so recién divorciu.

Filmografía[8]Editar

  • La bestia sol asfaltu Alligator (1980) como periodista de ABC
  • Towing (1978) como Lynn
  • La Isla de la Fantasía como Jill Nolan (1 episodiu, 1978)
  • Don't Push, I'll Charge When I'm Ready (1977) como Wendy
  • End of the World (1977) como Sylvia Boran
  • Crash! (1977) como Kim Denne
  • Smash-Up on Interstate 5 (1976) (TV) como Burnsey
  • Invisible Strangler (1976) como Darlene DeLong
  • Love, American Style como Barbara Eric (segmentu "Love and the Bed") /(2 episodios, 1969–1974)
  • Una gota de sangre pa morrer amando (1973) como Ana Vernia
  • Taró (1973) como Angela
  • Galería Nocherniega como Betsy (1 episodiu, 1971)
  • Evel Knievel (1971) como Linda *

Storefront Lawyers (1 episodiu, 1971)

  • El virginiano como Belinda Ballard (1 episodiu, 1970)
  • But I Don't Want to Get Married! (1970) (TV) como Laura *

Four Rode Out (1970) como Myra Polsen

  • Arsenic and Old Lace (1969) (TV) como Elaine Harper
  • Tony Rome (1967) como Diana Pines
  • The Flim-Flam Man (1967) como Bonnie Llei Packard
  • 7 Women (1966) como Emma Clark
  • La nueche de la iguana (1964) como Charlotte Goodall
  • Lolita (1962) como Lolita
  • Letter to Loretta como Laurie (1 episodiu, 1959)

ReferenciesEditar

  1. Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6001khz. Apaez como: Sue Lyon. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. Afirmao en: Discogs. Identificador Discogs de artista: 1244441. Apaez como: Sue Lyon. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. 3,0 3,1 «Excélsior» (castellanu). Consultáu'l 28 avientu 2019. Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «Q3347987» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu
  4. URL de la referencia: https://next.liberation.fr/cinema/2019/12/28/sue-lyon-la-lolita-de-stanley-kubrick-est-morte_1771285.
  5. «Muere la actriz Sue Lyon a los 73 años de edad en Los Ángeles». Consultáu'l 28 avientu 2019.
  6. URL de la referencia: https://next.liberation.fr/cinema/2019/12/28/sue-lyon-la-lolita-de-stanley-kubrick-est-morte_1771285.
  7. Nominación de Sue Lyon como ganadora del Globu d'Oru Consultáu'l 7-10-10
  8. Filmografía de l'actriz en International Movie Database Consultáu'l 7-10-10