La Tríada tebana componer de trés dioses exipcios que tuvieron la mayor popularidá nel área de Tebas, nel Antiguu Exiptu.

Ramessesnakht portando la Triada Tebana: Amón, Mut y el so fíu Jonsu.

Historia editar

Una carauterística del panteón exipciu yera'l costume d'arrexuntar a los sos dioses en tríadas: de normal una pareya con un fíu; en Heliópolis foi'l cultu a Isis, Osiris y el so fíu Horus;la creación empezó col dios del sol, los sos fíos el dios del aire Shu y la so esposa la reina de del mugor Tefnut. Los fíos de Shu y Tefnut yeren Geb, dios de la tierra, y la so esposa Nut. Los sos fíos Osiris y Isis yeren los padres de Horus.

Na rexón de Tebas, la tríada componer d'Amón, la so consorte Mut y el so fíu Jonsu.

El cultu de Amón algamó gran importancia cola espulsión de los hicsos, llograda a finales de la dinastía XVII, polos príncipes provenientes orixinalmente d'Uaset (Tebas). Por ello, la ciudá de Tebas y el dios Amón taríen íntimamente amestaos.

Tanto la dinastía XVIII como la dinastía XXV del Imperiu Nuevu, favorecieron a esta tríada. Estos dioses fueron los principales oxetos de cultu del pimpanu complexu de templos de Karnak, anque esistieron otros templos y santuarios a ellos dedicaos en tou Exiptu, como'l de Deir el-Hagar, cercanu al oasis de Dajla.[1] Amenhotep I, el faraón que construyó Karnak, representábase de cutiu ente estos dioses.

Referencies editar

  1. «Roman Emperors». Digital Egypt. Consultáu'l 14 d'ochobre de 2007.