Wes Anderson

Wikipedia:Correxir

Wesley Mortimer Wales Anderson (Houston, Estaos Xuníos, 1 de mayu de 1969) conocíu como Wes Anderson ye un direutor de cine, guionista, actor y productor de cine d'Estaos Xuníos. Conocíu principalmente por dirixir la película n'animación Stop-motion: Fantastic Mr. Fox, amás de les películes The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited, Hotel Chevalier, Moonrise Kingdom y The Grand Budapest Hotel, ente otres. En 2015 diseñó'l Prada Cafè Chigre Lluz pa la compañía de luxu italiana Prada, yá que foi nuna película de los años cincuenta pa recordar el diseñu icónico de los palacios de diseñu de Milán d'esa dómina.

Wes Anderson35mm film frames.svg
Wes Anderson-20140206-85.jpg
Vida
Nacimientu

Houston[1]1  de mayu de 1969

[7] (51 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia París
Familia
Hermanos/es
Estudios
Estudios Universidá de Texas n'Austin
St. John's School (en) Traducir
Westchester Enriched Sciences Magnets (en) Traducir
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu direutor de cine, guionista, productor de cine, escritor, actor, animadorproductor
Trabayos destacaos The Darjeeling Limited
The Royal Tenenbaums
Moonrise Kingdom
Fantastic Mr. Fox (es) Traducir
Rushmore
Hotel Chevalier (es) Traducir
Bottle Rocket
The Life Aquatic with Steve Zissou
The Squid and the Whale
The Grand Budapest Hotel
Isla de perros (es) Traducir
Premios
Nominaciones
Miembru de Writers Guild of America West (en) Traducir
Sindicato de directores de Estados Unidos (es) Traducir
IMDb nm0027572
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

El cineasta nació y creció na ciudá de Houston, onde'l mozu Anderson yá suañaba col mundu del celuloide, grabando en super-8 ya inclusive faciendo los sos galanes nos pequeños teatros de la escuela. Estudió filosofía na universidá de Texas n'Austin onde conoció a Owen Wilson[8] , xuntu al qu'escribió Bottle Rocket, el so primer llargumetraxe.

Tamién s'alió con Owen pal siguiente llargumetraxe, Rushmore (Rushmore, 1998), la hestoria de Max Fisher y The Royal Tenenbaums (The Royal Tenenbaums, 2001). Gracies a esta postrera en 2002 fueron nomaos al Oscar como ameyores guionistes.

Con esta tercer película, llanzada en 2001, Anderson llogró la so yá conocíu ésitu. El so estilu ye bien característicu por poner especial curiáu nes sos paletes de colores minuciosamente entamaes, los sos simpáticos pero conflictuados personaxes y l'humor emocional qu'estos provoquen.

Una de les sos frases más conocíes foi: “Quiero tratar de nun repitime. Pero al paecer facer de cutio nes mios películes. Nun ye daqué que m'esforcie por faer. Yo namái quiero faer películes que sían personales, pero interesantes pa una audiencia. Siento que recibo crítiques por asitiar l'estilu enriba de la sustancia, y polos detalles que se traviesen nel camín de los personaxes. Pero cada decisión que tomu ye la manera de sacar alantre a esos personaxes.”

InteresesEditar

  • Dalgunos de los nomes de los personaxes nes sos películes, sobremanera en L'Rushmore (1998), yeren los nomes de los sos compañeros de clase na escuela privada St. John.
  • Mientres la grabación de Life Aquatic (2004), l'hasta entós pálidu y estudiosu Anderson adquirió una morenura, dexóse'l pelo llargo y llogró una meyor forma. La so estrella frecuente, Anjelica Huston, notó que "de sópitu" Wes punxérase "guapu".
  • Wes tien una particular forma d'ensertar en toles sos películes, escenes de vehículos en primer persona, yá sía trenes, automóviles, barcos, helicópteros,submarinos etc., lo que fai fácil identificar una película so.

CastingEditar

Anderson suel cuntar nes sos películes colos mesmos actores colos que trabayó antes:

Actor Lladrón que roba a lladrón
(1996)
Rushmore
(1998)
The Royal Tenenbaums
(2001)
The Life Aquatic with Steve Zissou
(2004)
The Darjeeling Limited
(2007)
Fantastic Mr. Fox
(2009)
Moonrise Kingdom
(2012)
The Grand Budapest Hotel
(2014)
Bill Murray Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Owen Wilson Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Jason Schwartzman Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Kumar Pallana Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Anjelica Huston Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Adrien Brody Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Luke Wilson Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Jeff Goldblum Plantía:X mark Plantía:X mark
Willem Dafoe Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Edward Norton Plantía:X mark Plantía:X mark
Harvey Keitel Plantía:X mark Plantía:X mark
Irfan Khan Plantía:X mark Plantía:X mark
Tilda Swinton Plantía:X mark Plantía:X mark
Seymour Cassel Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark
Waris Ahluwalia Plantía:X mark Plantía:X mark Plantía:X mark

FilmografíaEditar

Añu Títulu orixinal Notes
1996 Bottle Rocket
1998 Rushmore
2001 The Royal Tenenbaums
2004 The Life Aquatic with Steve Zissou
2007 The Darjeeling Limited
2007 Hotel Chevalier curtiumetraxe, prólogu a The Darjeeling Limited
2009 Fantastic Mr. Fox
2012 Moonrise Kingdom
2014 The Grand Budapest Hotel
2018 Isle of Dogs

PremiosEditar

Premiu ÓscarEditar

Añu Categoría Trabayu Nomáu Resultancia
2002 Meyor guión orixinal The Royal Tenenbaums Nomáu
2010 Meyor película d'animación Fantastic Mr. Fox Nomáu
2013 Meyor guión orixinal Moonrise Kingdom Nomáu
2015 Meyor película The Grand Budapest Hotel Nomáu
Meyor direutor Nomáu
Meyor guión orixinal Nomáu

Premiu Globu d'OruEditar

Añu Categoría Trabayu Nomáu Resultancia
2015 Meyor película - Comedia o musical The Grand Budapest Hotel Ganador
Meyor direutor Nomáu
Meyor guión Nomáu

Premios BAFTAEditar

Añu Categoría Trabayu Nomáu Resultancia
2002 Meyor guión orixinal The Royal Tenenbaums Nomáu
2010 Meyor película d'animación Fantastic Mr. Fox Nomáu
2013 Meyor guión orixinal Moonrise Kingdom Nomáu
2015 Meyor película The Grand Budapest Hotel Nomáu
Meyor direutor Nomáu
Meyor guión orixinal Ganador

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 11 avientu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña. Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «Q36578» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu
  2. Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6f77bsc. Apaez como: Wes Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. Afirmao en: Encyclopædia Britannica Online. Identificador Encyclopædia Britannica Online: biography/Wes-Anderson. Apaez como: Wes Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  4. Afirmao en: filmportal.de. Identificador Filmportal: a15c187506de4d3f993915e13a309b72. Apaez como: Wes Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017.
  5. Afirmao en: BD Gest'. Identificador BD Gest': 52435. Apaez como: Wes Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: francés.
  6. Afirmao en: Munzinger-Archiv. Identificador Munzinger: 00000024189. Apaez como: Wes Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  7. Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: anderson-wes-wesley-wales. Apaez como: Wes (Wesley) Wales Anderson. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  8. Biography.com Editors. «"Owen Wilson Biography"» (inglés). Consultáu'l 15 d'avientu de 2015.

Enllaces esternosEditar