Wikipedia:Uiquimaratón nueche dixital (Cataluña)

La Wikimaratón nueche dixital (Viquimarató nit digital en catalán) ye una actividá organizada por Amical Wikimedia y la Direición Xeneral de Política Llingüística de Cataluña, onde dellos voluntarios fadrán una Wikimaratón al envís d'enantar con referencies fiables los artículos sobre la llingua catalana na Viquipèdia. Al empar, solicítase la torna a otres idiomes ente los que ta l'asturianu.

Cuándo
18h vienres 4 d'ochobre de 2013.
Onde
Centru de documentación de la DXPL, Barcelona (Portal de Santa Madrona 6-8) y tamién a distancia.
Organizadores
Amical Wikimedia y Direición Xeneral de Política Llingüística de Cataluña.


Twitter
@AmicalWikimedia (cuenta d'Amical)
#nitllenguadigital o #nuechellinguadixital

El día 4 d'ochobre de 2013 Amical Wikimedia y la DXPL organicen una Wikimaratón p'ameyorar y tornar entraes de la Wikipedia en catalán venceyaos cola mentada llingua, no que ye l'actu central de la nueche dixital del catalán.

Contestu editar

El catalán ye una llingua qu'anguaño tien el dominiu llingüísticu xebráu ente cuatro estaos europeos estremaos: España, Francia, Italia y Andorra, poro, l'estatus llegal varía significativamente en función del territoriu al que faigamos referencia. Dende'l puntu de vista de la oficialidá, el catalán ye la única llingua oficial n'Andorra y, nel marcu del estáu español, ye cooficial xunto col castellán en Cataluña, País Valencianu –cola denomación de valencianu– y nes Islles Baleares. Na Franxa de Poniente, la llingua catalana nun gocia d'oficialidá nin de cooficialidá, como tampoco nun pasa nel Rosellón o Cataluña Norte (estáu francés) nin na ciudá sarda de l'Alguer (Italia).

Diferentes instituciones y organismos políticos, dende los años setenta, tienen trabayao pa que'l catalán tenga un marcu normativu y académicu. So la supervisión del renacíu Institut d'Estudis Catalans (IEC), la normativa del catalán actualízase y l'estándar afítase gracies a les instituciones, a los medios de comunicación y a la escuela, y perfái una llingua actual y apta pa cualesquier usu. Delles ferramientes de consulta al algame de tol mundu asesoren a los que la empleguen. La fragmentación alministrativa y el pesu del castellán, sicasí, torguen el procesu.

¿Qué ye una Wikimaratón? editar

Una Wikimaratón ye una actividá onde un grupu de wikipedistes alcuéntrense físicamente nun llugar –davezu una biblioteca– pa enantar lo más posible un artículu y/o temática determinada de la enciclopedia. La Wikipedia en catalán yá tien feches wikimaratones pa enantar l'artículu sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, ente otros. Ye una bona manera de facer crecer un artículu d'una manera rápida y tamién de socializar un wikiproyeutu. Los espertos proporcionen bibliografía de calidá, y los wikipedistes namái que necesiten conexón a Internet, bibliografía, una mesa, una siella y, si pue ser, café.

Esta wikimaratón en catalán tendrá llugar el día 4 d'ochobre de 2013 en Barcelona. Cualesquier persona ye bienllegada.

Programa editar

Esti ye l'horariu previstu:

Hora Actividá
18:00 Bienllegada y alderiques
18:30X Pequeñu taller d'introducción a la edición wiki
19:00 Entamu de la Wikimaratón
21:30 Cena
00:00 Fin de la Wikimaratón

Artícules p'ameyorar/tornar editar

Artículos por crear editar

Más artículos creaos na Wikipedia n'asturianu editar

Participantes de la Uiquipedia editar

¡Tol mundu ye bienllegáu a participar nuna Wikimaratón!

  1. --Vítor Suárez (alderique) 21:51, 3 ochobre 2013 (UTC) (traductor al asturianu)

Bibliografía de referencia editar

http://www20.gencat.cat/docs/Llengcat/Documents/Altres/Arxius/Bibliografia_viquimarato.pdf

Semeyes editar

  • Pendiente de creación

Cobertoria nos medios editar

Enllaces esternos editar