Yoshiaki Arata

físicu xaponés

Yoshiaki Arata (22 de mayu de 1924Kyoto – 5 de xunu de 2018)[2] foi un físicu xaponés.

Yoshiaki Arata
Vida
Nacimientu Kyoto22 de mayu de 1924
Nacionalidá Bandera de Xapón Xapón
Muerte 5 de xunu de 2018 (94 años)
Estudios
Estudios Universidá d'Osaka
Llingües falaes xaponés
Oficiu inxenierumetalúrxicu
Emplegadores Universidá d'Osaka
Premios
Miembru de Academia de Japón (es) Traducir
Academia Polaca de Ciencies[1]
Cambiar los datos en Wikidata

En 1949, graduóse na Universidá d'Osaka n'inxeniería siderúrxica, en 1953; foi profesor na universidá d'Osaka. En 1957 consiguió'l doctoráu pola tesis "carbonu de carburu de fierro".

Arata empezó a investigar y publicar nel ámbitu de la fusión fría alredor de 1998, xunto col so colega Yue Zhang Chang. Nel añu 2006 recibió nel palaciu imperial de Tokiu la Orde de la Cultura, el gallardón científicu más importante de Xapón.

Investigación sobre la fusión fría editar

En 2008 Arata xunto a Yue Chang Zhang de la Universidá de Jiotong en Shanghai, presentó una demostración na que realizaba la fusión fría, con baxu costu y a baxa temperatura, Arata y Zhang utilizaron dióxidu de circoniu con nanopartículas de paladiu (ZrO2-Pd), nel interior d'un recipiente d'aceru. De siguío enllenaron el compartimientu con deuteriu (hidróxenu que'l so nucleu tien un protón y un neutrón) de gran pureza y a una presión d'unes 100 atmósferes. La temperatura foi aumentando según foise introduciendo'l deuteriu nel recipiente hasta algamar unos 70 °C, según Arata, nesta primer fase l'aumentu de temperatura deber en parte a procesos non nucleares y en parte a la fusión nuclear del deuteriu pa formar heliu.

Nuna segunda fase dexar d'inyectar deuteriu de forma masiva na botella: la temperatura foi baxando, pero non hasta algamar la temperatura ambiente, sinón que mientres les 50 hores que duró la prueba caltuvo una diferencia de temperatura col esterior que nun baxó de mediu grau centígradu. Según con Arata, mientres esta segunda fase l'escesu de temperatura deber a la fusión de deuteriu n'heliu.

Delles publicaciones editar

Ver tamién editar

Bibliografía editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar