Émile Jonassaint

políticu haitianu

Émile Jonassaint (20 de mayu de 1913Port-de-Paix – 24 d'ochobre de 1995Puertu Príncipe) foi presidente interín d'Haití foi un políticu haitianu perteneciente a la Corte Suprema de Xusticia d'Haití.

Émile Jonassaint
presidente d'Haití

12 mayu 1994 - 12 ochobre 1994
Marc Bazin - Jean-Bertrand Aristide
Vida
Nacimientu Port-de-Paix20 de mayu de 1913
Nacionalidá Bandera d'Haití Haití
Muerte Puertu Príncipe24 d'ochobre de 1995 (82 años)
Oficiu políticu
Creencies
Relixón catolicismu
Cambiar los datos en Wikidata

Foi presidente de l'Asamblea Constituyente d'Haití mientres la Constitución de 1987.

Foi nomáu Presidente provisional de la República d'Haití, mientres cinco meses (11 de mayu a 12 d'ochobre) en 1994 dempués de que'l réxime militar obligara a Jean-Bertrand Aristide, el presidente electu, a que se fora del país en 1991. Mientres la so presidencia, l'exércitu llevó a cabu dalgunes de les más dures violaciones de los derechos humanos.

En 1994, el gobiernu de los EE.XX. exerció presión sobre los líderes militares haitianos represivos a arrenunciar y dexar que'l presidente electu, Jean-Bertrand Aristide, tornara al país y restablecer l'orde constitucional. En mayu, el Conseyu de Seguridá de Naciones Xuníes pidió a tolos medios necesarios la posibilidá pal regresu del presidente electu Jean-Bertrand Aristide nel poder - (Resolvimientu 917). Cerca de 100 observadores de la ONX dirixir a República Dominicana, frontera con Haití; a mediaos d'agostu pa detener el contrabandu de petroleu y na so consecuencia'l caltenimientu de los militares haitianos. En respuesta, Émile Jonassaint, declaró un estáu de sitiu y acusó al mundu d'haber "declaráu la guerra a los probes d'Haití, que nun perxudicó a naide."

A lo llargo d'agostu de 1994, l'exércitu y los sos aliaos paramilitares y el "Frente pa la Meyora y el Progresu d'Haití” realizaron un asesinatu, ente que los partidarios de Aristide entamaron desfiles de "voluntarios" pa lluchar contra una invasión.

El 18 de setiembre de 1994 el Presidente Bill Clinton unvió a Haití al ex-presidente Jimmy Carter, al ex-presidente de la Xunta d'Estáu Mayor el xeneral Colin Powell, y el senador Sam Nunn p'axustar el regresu del Presidente Jean-Bertrand Aristide. Emile Jonassaint robló entós l'Alcuerdu de Port-au-Prince y arrenunció como xefe del Gobiernu Provisional d'Haití, faciendo posible asina'l regresu del presidente electu.

Jonassaint morrió'l 24 d'ochobre de 1995 na capital del país, a los 82 años.

Referencies editar

Enllaces esternos editar


Predecesor:
Jean-Bertrand Aristide
Presidentes d'Haití
1993-1994
Socesor:
Jean-Bertrand Aristide