Abrir el menú principal

Alfredo C. Birabén (16  de xunu de 1905Estaos Xuníos - 24  d'agostu de 1956Hollywood), más conocíu como Barry Norton, foi un actor de cine arxentín que desenvolvió tola so carrera artística nos Estaos Xuníos.

Barry Norton35mm film frames.svg
Barry Norton (1927 still).jpg
Vida
Nome completu Alfredo C. Birabén
Nacimientu Estaos Xuníos16  de xunu de 1905
Nacionalidá Bandera d'Arxentina Arxentina
Fallecimientu

Hollywood24  d'agostu de 1956

(51 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Oficiu
Oficiu actor y actor de cine
IMDb nm0636161
Cambiar los datos en Wikidata

Primeros añosEditar

Barry Norton nació nel barriu de Belgrano de Buenos Aires onde moraben los sos padres, Virginia de Bailleul, de nacionalidá francesa y l'inxenieru Federico Birabén, qu'a principios del sieglu XX ocupó altos cargos na alministración pública y foi un precursor de la introducción de la clasificación decimal en bibliotecoloxía n'Arxentina. Gracies a la bona posición económica de los sos padres y a la esmolición de los mesmos recibió una bona educación, allegó a prestixosos colexos del so país y realizó a temprana estensos viaxes nos que conoció otros países.

Viaxe a los Estaos XuníosEditar

En 1923 Birabén foi unu de los munchos aficionaos arxentinos que viaxó a Estaos Xuníos pa guardar el 14 de setiembre la engarradiella pol títulu máximu de los pesos pesaos ente'l boxeadores Jack Dempsey y Luis Ángel Firpo realizada nel estáu Polu Grounds de la ciudá de Nueva York.

Esllumáu pel país llogró permisu de los sos padres pa quedase nesa ciudá y completar los sos estudios cuando tornara a l'Arxentina.. Cola cuenta de nun depender totalmente d'apurrir de los sos padres, Birabén trabayó en grandes hoteles de Nueva York aprovechando les sos conocencies d'idiomes. Tamién realizó delles apaiciones en teatru gracies a una vinculación cola Academia Paramount d'Actuación. Con autorización de los sos padres viaxó a la mariña occidental y al conocer en Los Angeles el mediu venceyáu al cine decidió quedase nesa ciudá, pa lo cual yá nun cuntaba cola ayuda paterna. Tuvo que realizar trabayos a los que nun taba avezáu, tales como peón nun aserradero y barrenderu ya inclusive pasó momentos bien duros nos que nun tenía pa comer hasta que nun pudo más y solicitó a los sos padres que-y unviaren dineru pa caltenese otros cuatro meses, a lo qu'ellos aportaron col compromisu de que depués d'esi ralu tornaría a la so casa. Lo cierto ye que rematáu esi términu volvió pidir ayuda económica que nuevamente-y foi unviada cola alvertencia de que si decidía quedase en Hollywood tendría de sofitase por sigo mesmu.

Carrera cinematográficaEditar

Un emplegu llográu nel Hotel Ambassador de Los Angeles averar más al mundu del cine y déxa-y conocer a l'actriz Pola Negri, que lo toma al so serviciu y consiguir, más palantre, que la productora Artistes Xuníos contratar pa trabayar con Douglas Fairbanks. Magar realizaba xeres alministratives, esti nuevu emplegu averar más al so propósitu de dedicase a l'actuación y foi asina qu'en 1926 por encamientu de la escritora Laura Jansen tómen-y una prueba y contratar pa trabayar na película The Lily -El lliriu- dirixida por Max de Maigny. El mesmu añu contratar la 20th Century Fox y actúa empobináu por Ricardo Deane en The Canyon of LightEl cañón de la lluz- protagonizada pol actor Tom Mix que nesi momentu gociaba de gran popularidá.

La so apreciada actuación en El preciu de la gloria tresformar nuna cotizada figura. En 1927 trabaya na comedia Ankles Preferred –Tobilloa preferíos- protagonizada pola popular actriz Madge Bellamy y vuelve al drama con Heart of Salome. Siguió actuando pa los Estudios Fox hasta qu'en 1928 pasa a préstamu a la Paramount Pictures pa faer el papel d'un aviador na película La lexón de los condergaos na cual figuraben, ente otros, Gary Cooper y Fay Wray. Dempués d'otros filmes encamiéntase-y el papel protagónico en Los pecaos de los padres y vuelve a la Fox nel rol d'un acróbata na película 4 Devils con una actuación qu'el New York Times calificó de soberbia.[1]

La crisis económica de 1929 determina a los estudios cinematográficos a despidir personal y Norton quedó ensin trabayu. Cuando depués d'un tiempu inactivu yá taba próximu a retornar al so país la Paramount empecipia la filmación d'una serie de películes falaes n'español pensaes nel mercáu llatinoamericanu; Norton vuelve trabayar en 1930 nel El cuerpu del delitu, una película de suspensu basada nun llibru del espublizáu S.S.Van Dine y empobináu por Adolph Mahler. A ella sígen-y otros filmes como Amor coraxoso na que va actuar al pie de Rosita Moreno y Adolphe Menjou, Gales de la Paramount onde al pie de esa actriz va presentar númberos musicales –incluyida un cantar executáu por Carlos Gardel; Drácula y El pasáu acusa.

La productora decide que Norton en 1931 retorne a les películes falaes n'inglés polo qu'actúa nel filme Fatalidá empobináu por Josef von Sternberg con Marlene Dietrich nel papel protagónico. Va Siguir actuando hasta'l so fallecimientu con continuidá, asocedíu en Hollywood el 24 d'agostu de 1956 arriendes de un ataque cardiacu.

FilmografíaEditar

  • 1956 Runaway Daughters
  • 1956 La vuelta al mundu n'ochenta díes
  • 1955 Atrapa a un lladrón o P'atrapar al lladrón
  • 1955 Ain't Misbehavin'
  • 1955 So This Is Paris (ensin acreitar)
  • 1955 he Man Behind the Badge (television)
    • Episodiu The Case of the Wild Wind
  • 1954 Nació una estrella o Naz una estrella
  • 1954 Yankee Pasha (ensin acreitar)
  • 1952 What Price Glory o Homes a l'aventura (ensin acreitar)
  • 1952 Una razón pa vivir (ensin acreitar)
  • 1951 The Strange Door]] (ensin acreitar)
  • 1951 Rich, Young and Pretty (ensin acreitar)
  • 1951 I Was a Communist for the FBI (ensin acreitar)
  • 1949 Nueva alborada (ensin acreitar)
  • 1948 Angel on the Amazon (ensin acreitar)
  • 1948 La lexón de los condergaos o Homes ensin patria
  • 1948 The Velvet Touch (ensin acreitar)
  • 1948 Casbah (ensin acreitar)
  • 1948 El reló asesín
  • 1947 Monsieur Verdoux (ensin acreitar)
  • 1947 Twilight on the Rio Grande (ensin acreitar)
  • 1946 The Razor's Edge (ensin acreitar)
  • 1944 Érase una vegada (ensin acreitar)
  • 1943 Lost Angel o L'ánxel perdíu (ensin acreitar)
  • 1943 Above Suspicion (1943) (ensin acreitar)
  • 1943 Siempres y un día o Peronia o Per siempres y un día (ensin acreitar)
  • 1942 Casablanca (ensin acreitar)
  • 1941 Playmates (ensin acreitar)
  • 1941 Niagara Falls (ensin acreitar)
  • 1941 We Go Fast (ensin acreitar)
  • 1941 Tom Dick and Harry (ensin acreitar)
  • 1940 One night in the tropics (ensin acreitar)
  • 1940 Dance, Girl, Dance (ensin acreitar)
  • 1939 Papa Solteru
  • 1938 El trovador de la radio
  • 1938 Asina naz una fantasía
  • 1938 Corsarios de Florida
  • 1937 La vuelta del ruiseñor
  • 1937 Cena de medianueche
  • 1937 Rich Relations
  • 1937 She's Dangerous (ensin acreitar)
  • 1937 Margarita Gautier o La dama de les camelies (ensin acreitar)
  • 1936 Asina ye la muyer
  • 1936 El capitan Nube
  • 1936 Marihuana
  • 1936 Captain Calamity
  • 1936 Murder at Glen Athol
  • 1936 The Sea Fiend
  • 1936 El diañu del Mar
  • 1935 Nales sobre El Chaco
  • 1935 Ana Karenina
  • 1935 Storm Over the Andes
  • 1935 Timberesque
  • 1934 Imitación de la vida
  • 1934 Caravan
  • 1934 Grand Canary
  • 1934 Paz na Tierra
  • 1934 Let's Be Ritzy
  • 1934 Unknown Blonde o Divorciu
  • 1934 La reina del Boulevard
  • 1933 Paez que foi ayeri
  • 1933 Dama per un día
  • 1933 La hora del cock-tail
  • 1933 Luxury Liner
  • 1931 El pasáu acusa
  • 1931 El comediante
  • 1931 Drácula
  • 1931 Fatalidá
  • 1931 El códigu penal
  • 1930 Oriente y occidente
  • 1930 Cascarrabies
  • 1930 Gales de la Paramount
  • 1930 Amor coraxoso
  • 1930 El cuerpu del delitu
  • 1929 The Exalted Flapper
  • 1928 Los pecaos de los padres
  • 1928 4 Devils
  • 1928 Mother Knows Best
  • 1928 The Red Dance
  • 1928 Fleetwing
  • 1928 La lexón de los condergaos
  • 1927 El bruxu
  • 1927 Amanecer (ensin acreitar)
  • 1927 A Man About Town
  • 1927 Heart of Salome
  • 1927 Ankles Preferred
  • 1926 El preciu de la gloria
  • 1926 The Canyon of Light
  • 1926 The Lily
  • 1926 El pirata negru

ReferenciesEditar

  1. Goñi Demarchi, Carlos A., Barry Norton, un arxentín que trunfó en Hollywood, en revista Tou ye Historia. Buenos Aires, n* 349 d'agostu de 1996 páx. 13

Enllaces esternosEditar

ReferenciesEditar

Goñi Demarchi, Carlos A.. Barry Norton, un arxentín que trunfó en Hollywood. revista Tou ye Historia de Buenos Aires.