Celeste Holm

Celeste Holm (Nueva York, 29 d'abril de 1917 - ibíd., 15 de xunetu de 2012) foi una actriz estauxunidense de teatru, cine y televisión.

Celeste Holm35mm film frames.svg
Studio publicity Celeste Holm.jpg
Vida
Nacimientu

Nueva York[1]29  d'abril de 1917

[7]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Nueva York[1]15  de xunetu de 2012

[7] (95 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Familia
Casada con Ralph Nelson  (1936 -  1939)
Wesley Addy  (1961 -  1996)
Fíos/es
Estudios
Estudios Universidá de Chicago
Oficiu
Oficiu actriz de televisión, actriz de cine, cantanteactriz de teatru
Premios
Nominaciones
Instrumentu musical voz
IMDb nm0002141
celesteholm.com
Cambiar los datos en Wikidata

Ye recordada sobremanera poles sos interpretaciones en La barrera invisible (1947), que-y valió'l Premiu Óscar de la so carrera, y en Eva al desnudu (1950).[9]

BiografíaEditar

Nació y se crio en Nueva York. Yera fía única d'una pintora y un corredor de seguros d'orixe noruegu. Holm estudió interpretación na Universidá de Chicago y tres un curtiu matrimoniu, del que nació'l so primer fíu, decidió convertise n'actriz de teatru.

CarreraEditar

El so primer papel como profesional foi nuna producción de Hamlet protagonizada por Leslie Howard. Darréu asumiría papeles d'importancia n'obres que se representaron en teatros de Broadway, como El tiempu de la to vida, na que compartió escenarios con un entós primerizu Gene Kelly, Anna Christie (1952) d'Eugene O'Neill y sobremanera Oklahoma! (1943), producción que-y reportó los mayores reconocencies per parte de la crítica y el públicu.

Amás de el so trabayu sobre los escenarios, Celeste Holm intervieno nun par de películes pocu reseñables primero que la 20th Century Fox contratar pa intervenir en Gentleman's Agreement, nun papel que-y valdría'l so primer y únicu Óscar, a la meyor actriz de repartu, según el Globu d'Oru.

Poco dempués encarnaba unu de los sos papeles más recordaos, el de Karen, la fiel amiga de Bette Davis en Eva al desnudu, pol que de nuevu foi nomada a meyor actriz de repartu pola Academia. A pesar del ésitu collecháu, Holm prefirió siguir trabayando nel teatru, oficiu que compaxinó con escasos papeles en dellos filmes mientres les siguientes décades (ente los que cabo reseñar el musical Alta sociedá (1956), que coprotagonizó con Frank Sinatra) y con apaiciones en series de televisión.

En 1967, apaez como actriz convidada nel episodiu Concrete Evidence de la serie El Fuxitivu, con David Janssen, nel papel de Pearl, contratista d'una constructura de la cual ye dueñu'l so maríu Pat (Jack Warden) y que refuga al fuxitivu, pero'l so maríu indícalu que contratar.

A lo llargo de la so carrera, Celeste Holm recibió numberoses reconocencies al so llabor nel mundu del espectáculu y foi voceru d'UNICEF.

Vida privadaEditar

 
Celeste Holm nos premios Óscar de 1988.

Holm casar en primeres nupcias en 1938 con Ralph Nelson, matrimoniu del que nació Ted Nelson, pioneru d'Internet. Darréu tuvo casada con Francis Y. Davies, del que se divorció al cabu de pocu, y más tarde con A. Schuyler Dunning, empresariu del mundu de l'aeronáutica, con quien tuvo'l so segundu fíu, Daniel. En 1966 casar col tamién actor Wesley Addy, con quien compartió matrimoniu hasta la muerte d'él, en 1996.

El 29 d'abril de 2004, con 87 años, casar col cantante d'ópera Frank Basile.

Finó na ciudá de Nueva York el 15 de xunetu de 2012, a la edá de 95 años.

FilmografíaEditar

TelevisiónEditar

  • Polly (1989)
  • Polly: Comin' Home! (1990)
  • Promised Land (1996-1999)

TeatruEditar

  • I Hate Hamlet (1991)
  • The Utter Glory of Morrissey Hall (1979)
  • Habeas Corpus (1975)
  • Candida (1970)
  • Mame (1966)
  • Invitation to a March (1960)
  • Third Best Sport (1958)
  • Interlock (1958)
  • His and Hers (1954)
  • Anna Christie (1952)
  • The King and I(1951)
  • Affairs of State (1950)
  • Bloomer Girl (1944)
  • Oklahoma! (1943)
  • The Damask Cheek (1942 )
  • All the Comforts of Home (1942)
  • Papa Is All (1942)
  • My Fair Ladies (1941)
  • Eight O'Clock Tuesday (1941)
  • The Time of Your Life ( 1940)
  • The Return of the Vagabond (1940)
  • Another Sun (1940)
  • The Time of Your Life (1939)
  • Gloriana (1938)

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 11 avientu 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña. Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «Q36578» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «Q36578» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «Q36578» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu
  2. 2,0 2,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  3. 3,0 3,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6dv4krk. Apaez como: Celeste Holm. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  4. 4,0 4,1 Afirmao en: Internet Broadway Database. Identificador de persona d'Internet Broadway Database: 45451. Apaez como: Celeste Holm. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  5. 5,0 5,1 Afirmao en: Find a Grave. Identificador Find a Grave: 93617462. Apaez como: Celeste Holm. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. 6,0 6,1 Afirmao en: Discogs. Identificador Discogs d'artista: 289566. Apaez como: Celeste Holm. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  7. 7,0 7,1 Afirmao en: FemBio. FemBio ID: 13760. Apaez como: Celeste Holm. Data de consulta: 9 ochobre 2017.
  8. «'Gentleman's Agreement' actress Celeste Holm dies». CNN. Consultáu'l 15 xunetu 2012.
  9. EFE (15 de xunetu de 2012). «estauxunidense-celeste-holm-a-los-95-anos.html Fina l'actriz estauxunidense Celeste Holm a los 95 años». El Nacional. Archiváu dende l'estauxunidense-celeste-holm-a-los-95-anos.html orixinal, el 15 de xunetu de 2012. Consultáu'l 15 de xunetu de 2012.

Enllaces esternosEditar