Constanza de Llión

Constanza de Lleón (circa 1202 – 7 d'ochobre de 1242monasterio de Santa María la Real de Las Huelgas (es) Traducir). Infanta de Lleón, fía del rei Alfonso IX de Lleón y de la so segunda esposa, la reina Berenguela de Castiella, foi relixosa nel monesteriu de les Fuelgues de Burgos.

Constanza de Llión
Vida
Nacimientu circa 1202[1]
Nacionalidá Reinu de Lleón
Muerte monasterio de Santa María la Real de Las Huelgas (es) Traducir7 d'ochobre de 1242[1] (39/40 años)
Sepultura monasterio de Santa María la Real de Las Huelgas (es) Traducir
Familia
Padre Alfonsu IX
Madre Berenguela I de Castilla
Hermanos/es
Pueblu Casa de Borgoña (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Oríxenes familiares editar

 
Escudu del reinu de Lleón.

Yera fía d'Alfonso IX de Lleón y de la so segunda esposa, la reina Berenguela de Castiella. Per parte paterna yera nieta de Fernandu II de Lleón y de la so esposa, la reina Urraca de Portugal. Per parte materna yeren los sos güelos el rei Alfonso VIII de Castiella y la so esposa, la reina Leonor de Plantagenet. Foi hermana, ente otros, de Fernandu III de Castiella, y del infante Alfonso de Molina, padre de la reina María de Molina.

Biografía editar

La infanta Constanza de Lleón nació'l 1 de mayu de 1200, siendo la fía segundogénita del segundu matrimoniu d'Alfonso IX y de la reina Berenguela de Castiella Los sos padres contraxeren matrimoniu nel añu 1197, anque por cuenta de los llazos de parentescu que los xuníen, dixebrar en 1204, dempués de ser escomulgaos pol Papa.

Profesó como relixosa nel Monesteriu de Santa María la Real de les Fuelgues en Burgos que fuera fundáu pol rei Alfonso VIII de Castiella, primu carnal d'Alfonso IX y güelu maternu de la infanta Constanza, y nel que profesaron como relixoses numberoses dames de la realeza castellanu-lleonesa. La infanta Constanza de Lleón finó'l 7 de setiembre de 1242.[2]

Sepultura editar

Dempués del so fallecimientu, el cadabre de la infanta Constanza de Lleón recibió sepultura nel Monesteriu de les Fuelgues de Burgos nun sepulcru de piedra llisu, que tuvo policromado nel pasáu. Na actualidá'l sepulcru atópase allugáu na Nave de San Juan o de la Epístola de la ilesia del monesteriu, y a los so izquierda atopa'l sepulcru de piedra que contién los restos de Blanca de Castiella, fía del infante Pedro de Castiella y nieta de Sancho IV.[3]

Mientres la esploración del monesteriu de les Fuelgues llevada a cabu a mediaos del sieglu XX comprobóse que la momia de la infanta Constanza de Lleón caltenía los pelo, les toques de gasa, el vezu blancu y negru, y los zapatos.[4]

Xenealoxía editar

Ver tamién editar

Referencies editar

Bibliografía editar

  • Arco y Garay, Ricardo (1954). Institutu Jerónimo Zurita. Conseyu Cimeru d'Investigaciones Científiques: Sepulcro de la Casa Real de Castiella.
  • Gómez-Moreno Martínez, Manuel (1946). Institutu Diego Velázquez. Conseyu Cimeru d'Investigaciones Científiques: El Panteón de les Fuelgues Reales de Burgos.
  • Herrero Sanz, María Jesús (2004). Reales Sitios d'España. Patrimoniu Nacional: Guía Santa María la Real de Fuelgues. Burgos. ISBN 84-7120-337-5.

Enllaces esternos editar