Entidá pública empresarial

Una entidá pública empresarial (EPE) ye un tipu d'Organismu públicu perteneciente a l'Alministración Xeneral del Estáu d'España, que tien personalidá xurídica pública estremada, patrimoniu propiu, según autonomía de xestión.[1]

Asonsañando'l so réxime xurídicu, esisten tamién entidaes públiques empresariales autonómiques y locales.

Les EPEs apaecen definíes na seición 3a del Capítulu segundu, del Títulu II, de la Llei 40/2015, de 1 d'ochobre, de Réxime Xurídicu del Sector Públicu (que derogó la LOFAGE (Llei 6/1997 d'Organización y Funcionamientu de l'Alministración Xeneral del Estáu), que-yos atribúi la realización de actividaes prestacionales, la xestión de servicios o la producción de bienes d'interés públicu susceptibles de contraprestación.

Les entidaes públiques empresariales son la resultancia d'un procesu de descentralización funcional de determinaes actividaes públiques qu'enantes yeren realizaes de forma centralizada pola Alministración territorial correspondiente (nesti casu, l'Alministración Xeneral del Estáu). Sicasí, tán venceyaes a dicha Alministración y dependen d'un Ministeriu o Organismu autónomu. L'órganu al que se topen adscrites ocupar de la direición estratéxica, la evaluación y el control de los resultaos de la so actividá. (Art. 103.2 Llei 40/2015, de 1 d'ochobre)

Réxime xurídicu editar

La Llei asitiar a mediu camín ente los Organismos autónomos y les sociedaes estatales pures y simples y, aplíca-yos un réxime xurídicu mistu. La diferencia colos organismos autónomos:[2]

  • Primero: la Entidá Pública Empresarial puede xenerar ingresos que costeen la so actividá (amás de colos derivaos del so patrimoniu). Escepcionalmente y cuando la so Llei de creación prever, van poder financiase con recursos procedentes de los Presupuestos Xenerales del Estáu o por aciu tresferencies corrientes que vengan de les Alministraciones o Entidaes públiques.
  • Segundu: esta actividá empresarial” rexir pol Derechu priváu, solo'l funcionamientu de los sos órganos de gobiernu y tomar de decisiones rexir pol Derechu alministrativu común, tamién aplicable cuando exercen potestaes alministratives pal cumplimientu de los sos fines (artículos 53 y 42). Estes potestaes alministratives inclúi les mesmes de les funciones de policía: actividaes de delimitación, sancionatoria o arbitral sobre los ciudadanos, en casu de que sían precises pal cumplimientu de los sos fines y tean previstes nos sos estatutos (art 42). La Llei solo esclúi la expropiatoria.

Creación per Llei editar

Acordies con l'artículu 61 de la LOFAGE, la so creación facer por Llei, que va establecer el tipu d'Organismu, fines, Ministeriu o Organismu de adscripción, recursos económicos, peculiaridaes del so réxime de personal, de contratación, patrimonial, fiscal y cualesquier otres qu'esixan normes con rangu de Llei.

Exemplos editar

Ente les más de 60 entidaes públiques empresariales de l'Alministración Xeneral del Estáu, cabo destacar les siguientes:

Figures análogues editar

Siendo la entidá pública empresarial una figura orixinaria de l'Alministración Xeneral del Estáu, foi darréu introducida na Alministración autonómica y local siguiendo estrechamente'l modelu estatal.

Entidá pública empresarial autonómica editar

La regulación de les entidaes públiques empresariales pertenecientes a les comunidaes autónomes correspuende a la llexislación autonómica, emanada de los órganos llexislativos propios.

Sirva d'exemplu la regulación autonómica realizada por Cantabria na so Llei 6/2002 de Réxime Xurídicu del Gobiernu y de l'Alministración de la Comunidá Autónoma de Cantabria.[3]

Entidá pública empresarial local editar

Les entidaes públiques empresariales dependientes de l'Alministración local atopen la so regulación nel artículu 85 bis de la Llei Reguladora de les Bases del Réxime Llocal (Llei 7/1985).

Dichu artículu unvia en bloque a la regulación plantegada pa l'Alministración Xeneral del Estáu, señalando tamién una serie de particularidaes propies de la versión llocal.

Referencies editar

  1. Art. 103 Llei 40/2015, de 1 d'ochobre
  2. http://derecho.isipedia.com/primeru/derechu-alministrativu-i/11---la-administracion-institucional
  3. Art. 88 a 95 de la Llei de Cantabria 6/2002

Ver tamién editar

Enllaces esternos editar