Ermita de Santiagu (Monsacru)

capiella, Bien d'Interés Cultural

La ermita o capilla de Santiagu o d'arriba ye un templu relixosu baxo l'advocación de Santiagu Apóstol nel conceyu de Morcín, comunidá autónoma d'Asturies, n'España, cerca del picu Monsacru.

Ermita de Santiagu (Monsacru)
Bien d'Interés Cultural
ilesia y monumentu
Llocalización
País España
Autonomía Principáu d'Asturies
Provincia provincia d'Asturies
Conceyu Morcín
Coordenaes 43°15′41″N 5°53′27″W / 43.2615°N 5.8908°O / 43.2615; -5.8908
Ermita de Santiagu (Monsacru) alcuéntrase n'Asturies
Ermita de Santiagu (Monsacru)
Ermita de Santiagu (Monsacru)
Ermita de Santiagu (Monsacru) (Asturies)
Historia y usu
Orixe del nome Santiago el Mayor (es) Traducir
Patrimoniu
BIC RI-51-0007246[1]
Cambiar los datos en Wikidata

Esta ermita tien una mayor relevancia y peculiaridá que la so vecina la ermita de la Madalena.

Esiste un alderique sobre si la capiya tuvo dedicada a Santa Catalina o a Santiagu Apóstol, pero anguaño atribúyese al segundu. La nave d'esta capiya ye octogonal, abovedada y d'ábside semicircular. La fachada ta resaltada y ye d'arcu de mediu puntu. Créyese tamién que tuvo pintada. Cuando se restauró aprovechóse pa realizar una serie d'escavaciones. Nel interior de la capiya atopamos el pozu de Santu Toribiu, la cueva del Ermitañu y un altar primitivu románicu. La capiya ye de piedra, y el suelu interior de roca de la capiya créyese que ye del mesmu monte.

La invasión musulmana de la península ibérica favoreció'l treslláu de l'Arca Santa y otres reliquies veníes de Xerusalén, dende Toledo al Monsacru, pa la so guarda. La murnia situación de l'antigua corte visigoda fixo qu'estes reliquies travesaren el cordal Cantábricu en busca de proteición. Finalmente l'Arca Santa atopó abellugu nes capiyes medievales del Monsacru. Años más tarde, los conteníos de l'arca treslladáronse a la catedral d'Uviéu.

Referencies editar

Enllaces esternos editar

  • Visita virtual interactiva a una recreación del esterior ya interior de les ermites del Monsacru realizada pola empresa asturiana Virtway