Patxi Saez Beloki

Socioligüista vascu

Patxi Saez Beloki (8 de marzu de 1964Beasain) ye un sociollingüista vascu miembru de la Real Academia de la Llingua Vasca (Euskaltzaindia).[1] Ye Llicenciáu en Ciencies Sociales y de la Información y Especialista en Planificación Llingüística pola Universidá del País Vascu.

Patxi Saez Beloki
Vida
Nacimientu Beasain8 de marzu de 1964 (60 años)
Nacionalidá España
Estudios
Estudios Universidá del País Vascu
Llingües falaes vascu
castellanu
Oficiu sociolingüista
Miembru de Euskaltzaindia
patxisaez.eus
Cambiar los datos en Wikidata

El Paradigma del Carru editar

El 12 de febreru de 2016, en Bilbao, na sede oficial de la Real Academia de la Llingua Vasca, énte más d'un centenar d'académicos, investigadores y especialistes en llingua vasca, presentó per primer vegada el Paradigma del Carru, tamién denomináu Paradigma de la Necesidá Natural.[2]

El Paradigma del Carru propón un nuevu paradigma sociollingüísticu para la revitalización de les llingües minorizaes.[3] Ye un arquetipu o patrón teóricu qu'articula el carru de la revitalización de les llingües sobro dos ruedes motrices —la de l'alquisición de la llingua y la del so usu— que xiren al empar sobro un mesma exa retroalimentándose mutuamente. La tracción del carru de la revitalización llingüística empecípiase pola necesidá vital y funcional d'utilizar la llingua como preséu de comunicación social pa satisfaer les necesidaes humanes. Ye asina que la estructura teórica del Paradigma del Carru ta interconectáu cola Pirámide de Maslow o xerarquía de les necesidaes humanes.

Según determina esti marcu teóricu, la revitalización llingüística de toa llingua tien d'empezar por atender y satisfaer, nun primer momentu, les necesidaes humanes de comunicación efectives y afeutives más básiques y primitives del individuu (como son les rellaciones maternofiliales y familiares, según les rellaciones más íntimes d'amistá y confraternidad). Dempués d'apinar les necesidaes vitales de comunicación de la primer socialización del individuu la revitalización llingüística tien de centrase nes necesidaes naturales de comunicación de la segunda socialización como la educación y culturización del individuu na qu'intervienen axentes socializadores tan importantes como la escuela y los medios de comunicación con un papel bien relevante para internet y les redes sociales. A lo último, según el Paradigma del Carru, l'actividá humana por antonomasia, venceyada estrechamente cola evolución social y que ye tresversal a toles necesidaes humanes, ye'l trabayu. Col trabayu quitar la sede dende la necesidá humana más primixenia, como ye la necesidá vital d'alimentación, hasta la más complexa o sofisticada, como ye la autorrealización del ser humanu, asitiada nel cumal de La Pirámide de Maslow. Poro, la recuperación efectiva de toa llingua, tocantes a preséu de comunicación social, rematar cola normalización de la llingua nel ámbitu llaboral, actividá central de la organización social del individuu.

Referencies editar

  1. Organigrama de la Real Academia de La Llingua Vasca páxina web de la Real Academia de la Llingua Vasca.  
  2. Saez Beloki, Patxi (2017) La necesidá ye la clave Revista académica Euskera, Bilbao: Real Academia de la Llingua Vasca.  
  3. Euskaltzaindia va liderar una nueva estratexa para'l fomentu del idioma vascu Diariu Deia, 13-2-2016. (castellán)

Enllaces esternos editar