Silu

rei d'Asturies (774–783)

Silu ( - 783, Pravia), rei d'Asturies dende 774 a 783. Entra al tronu en razón del so casoriu con Adosinda, fía del rei Alfonsu I. Silu ye'l primer monarca asturianu que nun formó parte del nucleu familiar de Pelayu y Alfonsu.

Silu
monarca del reinu d'Asturies

774 - 783
Aurelio - Mauregato
Vida
Nacimientu Praviasieglu de VIII
Nacionalidá Reinu d'Asturies
Muerte Pravia783[1]
Familia
Casáu con Adosinda
Fíos/es Adelgaster
Pueblu dinastía Astur-lleonesa
Estudios
Llingües falaes castellanu
Oficiu guerrerugobernante
Creencies
Relixón catolicismu
Cambiar los datos en Wikidata
Rei Silu.

Accesu al tronu editar

Al reinar al traviés del so matrimoniu con Adosinda plantea'l papel de la muyer na socesión del Reinu d'Asturies. Dalgunos autores caltienen la socesión matrillinial. Al futuru Alfonsu II sobrín d'Adosinda faenlu Gobernador de Palaciu teniendo él sobro 18 años.

Treslláu de la corte a pravia editar

Al xubir al tronu treslladó la capital del Reinu de Cangues d'Onís a Pravia yá que Silu formaba parte de l'aristocracia llocal y tien tierres na fastera. Nun ye un estranxeru como s'afirmó. Amás, el treslláu de la corte ye tamién por motivos estratéxicos: En Pravia hubiere asentamientu romanu, taba nel fondu del Valle del Nalón y al llau d'una vía romana terminal d'Asturica Augusta. Amás, Cangues d'Onis quedare nun llugar escéntricu pola ampliación del Reinu haza Galicia.

Silu yera d'orixe pésici, polo que tamién tien muncho sentíu que treslladase la corte a Pravia (Flavionavia), que yera precisamente la capital de la tribu de los pésicos. [2]

Problemes internos editar

Nel Reináu de Silu produzse la segunda rebelión de los gallegos. La rebelión ye sometía en Monte Cubeiro (Lugo). Dende Pravia tamién se controla meyor a los gallegos.

Fin del reináu editar

Too paecía indicar qu'Alfonsu sería'l socesor pero una revuelta da'l tronu al so tíu Mauregatu (fíu d'Alfonsu I con una sierva)

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. Identificador de persona en The Peerage: p15272.htm#i152714.
  2. {{cita web |url=http://www.jdiezarnal.com/santianesdepravia.html

Enllaces esternos editar


  Reinu d'Asturies (718-925)
Predecesor:
Aureliu
Rei d'Asturies
774 - 783
Socesor:
Mauregatu