Constance Markievicz

La condesa Constance Markievicz, nacida Constance Georgine Gore-Booth, (4 de febreru de 1868Westminster – 15 de xunetu de 1927Dublín), tamién conocida como la Condesa Colorada, foi una feminista, nacionalista y revolucionaria irlandesa que xugó un papel destacáu na llucha pola independencia d'Irlanda.

Constance Markievicz
Teachta Dála (es) Traducir

23 xunu 1927 - 15 xunetu 1927
Distritu: Dublin South (en) Traducir
Eleiciones: eleiciones xenerales d'Irlanda de junio de 1927
Teachta Dála (es) Traducir

19 setiembre 1923 - 20 mayu 1927
Distritu: Dublin South (en) Traducir
Eleiciones: eleiciones xenerales d'Irlanda de 1923
Teachta Dála (es) Traducir

16 agostu 1921 - 8 xunu 1922
Distritu: Dublin South (en) Traducir
Eleiciones: 1921 Irish elections (en) Traducir
Ministra de Trabayu d'Irlanda

abril 1919 - xineru 1922 - Joseph McGrath
Teachta Dála (es) Traducir

21 xineru 1919 - 10 mayu 1921
Distritu: Dublin St Patrick's (en) Traducir
Eleiciones: 1918 Irish general election (en) Traducir
miembru del 31er Parllamentu del Reinu Xuníu

14 avientu 1918 - 26 ochobre 1922
Distritu: Dublin St Patrick's (en) Traducir
Eleiciones: eleiciones xenerales del Reinu Xuníu de 1918
Vida
Nacimientu Westminster[1]4 de febreru de 1868[2]
Nacionalidá República Irlandesa
Estáu Llibre d'Irlanda
Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu de Gran Bretaña ya Irlanda
Muerte Dublín15 de xunetu de 1927[2] (59 años)
Sepultura Cementeriu de Glasnevin
Familia
Padre Sir Henry Gore-Booth, 5th Baronet
Madre Georgina Mary Hill
Casada con Casimir Markievicz (es) Traducir (1900 – )[3]
Fíos/es
Hermanos/es
Estudios
Estudios Academia Julian (es) Traducir
Slade School of Fine Art (es) Traducir
Llingües falaes inglés[6]
Oficiu política, suffragette, revolucionaria, pintoraactriz de teatru
Llugares de trabayu Londres y Dublín
Miembru de Fianna Éireann (en) Traducir
Cumann na mBan (es) Traducir
Ejército Ciudadano Irlandés (es) Traducir
Graduación Teniente
Creencies
Partíu políticu Fianna Fáil (es) Traducir (dende 1926)
Sinn Féin (de 1908 a 1926)
Cambiar los datos en Wikidata
Semeya de la condesa Constance Markievicz por John Butler Yeats.

Primeros años editar

Constance naz el 4 de febreru de 1868 en Londres; sicasí la so familia camudar a Irlanda, cuando ella entá yera un ñácaru. Magar formar parte de l'aristocracia local, dientro d'una familia bien acomodada, el so padre, sir Henry Gore-Booth, inculcó-y dende mozu una conciencia social que marcó-y bien el so calter.

En 1893, Constance camudar a Londres pa estudiar Belles Artes. Ye nesta dómina qu'empieza la so vida de militante al sofitar decisivamente el movimientu sufraxista de les muyeres ingleses (National Union of Women´s Suffrage Societies). Poco dempués treslládase a París pa prosiguir colos sos estudios. Mientres la so estancia en Francia conoz al que va ser el so futuru home, un conde polacu llamáu Casimir Markievicz.

Regresu a Irlanda y militancia republicana editar

A principios del sieglu XX Constance Markievicz torna al so Irlanda natal ya instálase en Dublín, ónde entra en contautu col mundu intelectual, artísticu y nacionalista. En 1903, Constance xuntar a un grupu feminista y nacionalista denomináu Inghinidhe na Eireann ("Muyeres d'Irlanda" en gaélicu irlandés). En 1908 xunir al acabante crear Sinn Féin, ocupando'l puestu de responsable de les mocedaes de la Hermandá Republicana Irlandesa.

En 1911 ye detenida por manifestar se en contra de la visita del rei Xurde V, no que sería'l principiu d'una llarga serie de detenciones y encarcelamientos, que s'asocederíen hasta'l final de la so vida. Poco dempués, participa de manera activa na fuelga xeneral de 1913 en Dublín, enrolándose nel Exércitu Ciudadanu Irlandés (ICA) del que foi una de los sos principales dirixentes, exerciendo tamién les funciones de tesorera en dicha organización armada.

Mientres el Alzamientu de Pascua de 1916, Constance ocupa'l cargu de subcomandante (siendo la primer muyer oficial d'un exércitu modernu), dirixendo coles mesmes la brigada femenina. Magar que nun principiu dedícase a l'asistencia sanitaria de los mancaos, Constance decide xunto a catorce muyeres más tomar les armes y ayudar na insurrección. Nesti aspeutu destaca sobremanera la so participación nos combates del xardín Saint Stephen ónde combatió, xunto a James Connolly, como francotiradora.

Tres el fracasu del Alzamientu ye detenida ya internada na cárcel dublinesa de Kilmainham, onde ye testigu de de la execución de James Connolly y otros quince líderes de la revuelta. Ella mesma foi condergada a muerte, pero la so pena ye conmutada por cadena perpetua una y bones la pena de muerte nun podía aplicase a les muyeres.

Parllamentaria y ministra editar

Gracies a l'amnistía xeneral decretada pol Gobiernu británicu, Constance ye lliberada en xunu de 1917. Tres la so lliberación goció d'una gran popularidá, siendo considerada como una verdadera heroína irlandesa. De nuevu encarcelada en 1918 por protestar contra'l reclutamiento forzosu d'irlandeses nel Exércitu británicu, Constance ye escoyida diputada del Sinn Féin a la Cámara de los Comunes; cargu que refuga ocupar, como'l restu de los sos compañeros de partíu.

N'abril de 1919 ye nomada Ministra de Trabayu nel gobiernu revolucionariu d'Éamon de Valera. Opuesta al tratáu pol cual partíase en dos al país y el Rei d'Inglaterra siguía ostentando la xefatura del Estáu, Constance sofitó viviegamente al IRA y a los antitratado na Guerra Civil Irlandesa. En 1923 foi reelixida parllamentaria, pero refugó una vegada más tomar el so escañu al negase a reconocer al llamáu Estáu Llibre Irlandés. Constance foi una de los miembros fundadores del Fianna Fáil en 1926, siendo reelixida parllamentaria en xunu de 1927, pero esta vegada pol nuevu partíu. Sicasí, finó tan solo un mes dempués por cuenta de un cáncer.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. Afirmao en: catálogu de la Biblioteca Nacional Checa. Identificador NKCR AUT: mub20221158661. Data de consulta: 28 xineru 2023.
  2. 2,0 2,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  3. «The Marriage of Miss ConstanceGore-Booth». The Sligo Champion páxs. 5 (13 ochobre 1900).
  4. Afirmao en: The Peerage. Llingua de la obra o nome: inglés. Autor: Darryl Lundy.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Afirmao en: Kindred Britain.
  6. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.

Enllaces esternos editar