Diferencies ente revisiones de «Ortuella»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Removing from Category:Gran Bilbao using Cat-a-lot
m correiciones
Llinia 27:
El pueblu de Ortuella, mentáu como núcleu de población per primer vegada a finales del sieglu XVIII, estrémase de la mesma en dellos barrios. Destaca La Ralera, que tamién data de la dómina inicial de les esplotaciones mineres y ta dixebráu peles víes del tren del restu del pueblu.
 
Otros barrios del núcleu son Otxartaga (área yá denominadadenomada asina dende antaño) , Gorbea (primeramente Félix Basozabal) y los más recién Mendialde o Ganguren, que daten de la década de los setenta.
 
[[Archivu:Ortuellako errepide nagusia.jpg|miniaturadeimagen|default|La carretera xeneral N-634 traviesa'l centru de Ortuella]]
Llinia 49:
== Historia ==
=== Antigüedá ===
Yá nel sieglu I'l xeógrafu ya historiador romanu [[Plinio el Viejo]] escribió nel so [[Naturalis Historia]] que ''de tolos metales la más llarga vena ye la de fierro. Na parte de Cantabria que baña'l mar, hai un monte asperísimamente alto, tou d'esta materia, cosa increíble.'' La interpretación más plausible d'esti testu ye que los romanos conocieren perfectamente la esistencia de la enorme veta de mineral de fierro de los montes de Triano y Galdames que s'estienden pola anguaño denominadadenomada [[Zona Minera (Vizcaya)|Zona Minera de Vizcaya]], ente [[Baracaldo]] y [[Valle de Somorrostro|Somorrostro]].
 
=== Edá Media y Edá Moderna ===