Diferencies ente revisiones de «Seixeles»

Contenido eliminado Contenido añadido
mSin resumen de edición
BandiBot (alderique | contribuciones)
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-cellebr +celebr)
Llinia 27:
<ref>[http://www.nationalassembly.sc/index.php?option=com_content&view=article&id=1029:our-history&catid=153:our-history&Itemid=53 La historia de les Seixeles na web de la so Asamblea Nacional.]</ref>.
 
Los británicos trataron de facese coles islles ente [[1794]] y [[1810]], nel contestu de les guerres escontra [[Napoleón]]. L'alministrador francés de la islla negose a resistir cuando los barcos de guerra inglesa aportaron, y negoció con ellos una capitulación que dio a los colonos que había nella privilexos de neutralidá. Tres de la rendición de [[Mauriciu]] en 1810 el control d'Inglaterra foi total, y refrendose col [[tratáu de París]] de [[1814]]. Seixeles convirtióse nuna colonia dixebrada de la de [[Mauriciu]] en [[1903]], y en [[1966]] y [[1970]], cuando'l camín de la independencia taba abriéndose, cellebráronsecelebráronse elecciones nel archipiélagu.
 
=== Independencia (1976) ===
Llinia 34:
Na década del 1980 hebo varios intentos de deponer al presidente, dalgunos con axuda de la [[República Sudafricana]]. Asina, en [[1981]] Mike Hoare, al frente d'un grupu de 43 mercenarios sudafricanos antroxaos de xugadores de rugby qu'aportaben al archipiélagu pa pasar les sos vacaciones intentaron facese col poder. Hebo una batalla nel aeropuertu, y munchos de los mercenarios consiguieron escapar tres de secuestrar un avión de la compañía [[Air India]]<ref>[http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africaandindianocean/seychelles/732553/Seychelles-Lifes-a-breeze-near-the-equator.html Reportaxe sobre les Seixeles nel ''The Daily Telegraph'' de Londres]</ref>. En [[1986]] otru güelpe, dirixíu pol ministru de Defensa [[Ogilvy Berlouis]], obligó al presidente René a pidí-y ayuda a la [[India]]. Un navíu de guerra indiu, el INS Vindhyagiri, llegó al puertu de Victoria p'albuertar el intentu de güelpe d'estáu<ref>[https://www.academia.edu/7698363/Flowers_Are_Blooming_the_story_of_the_India_Navys_secret_operation_in_the_Seychelles David Brewster and Ranjit Rai, La historia de la operación secreta de l'Armada india nes Seixeles (n'inglés)]</ref>.
 
Tres de la disolución de la [[Xunión Soviética]], en setiembre de 1991, el presidente René anunció la vuelta al multipartidismu. Enmendose la Constitución, y a finales de xunetu de [[1993]] cellebráronsecelebráronse les primeres eleiciones presidenciales y llexislatives, que ganó otra vuelta René. Faría lo mesmu nas vinientes hasta que, en [[2004]], pasó-y el cargu al so vicepresidente [[James Michel]]. En xineru de [[2013]] les islles declararon l'estáu d'emerxencia porque'l ciclón tropical Fellen causó lluvies torrenciales que provocaron inundaciones y argayos qu'estrozaron miles de cases<ref>[http://www.aljazeera.com/weather/2013/01/201312993838165255.html "Estáu d'emerxencia declaráu nes Seixeles" (n'inglés), na web d'Al Jazeera]</ref>.
 
== Xeografía ==