Diferencies ente revisiones de «Federación Socialista Asturiana»

Contenido eliminado Contenido añadido
mSin resumen de edición
BandiBot (alderique | contribuciones)
m Bot: Troquéu automáticu de testu (-Llión +Lleón)
Llinia 61:
Tres la creación del PSOE'l [[2 de mayu]] de [[1879]], dirán entamándose grupos [[socialismu|socialistes]] nes principales llocalidaes asturianes. D'esta manera surde en [[1891]] l'agrupación llocal de [[Xixón]] a la que sigue la d'[[Uviéu]] en [[1892]] y les de [[Mieres]] y [[Sama (Llangréu)]] en [[1897]]. Ente los años [[1899]] y [[1901]] el socialismu enraigona n'Asturies y finalmente'l [[27 de xineru]] de 1901 celébrase nel Centru Obreru d'Uviéu'l Congresu fundacional de la Federación Socialista Asturiana del Partíu Socialista Obreru Español (FSA-PSOE). [[Manuel Vigil Montoto]] ye escoyíu presidente del primer Comité Provincial.
 
En [[1934]], la FSA formó parte de l'[[alianza obrera]] formalizada na [[Unión d'Hermanos Proletarios|UHP]] y tuvo acordies col pautu suscritu ente'l sindicatu socialista [[Unión Xeneral de Trabayadores|UXT]] y la Confederación Rexonal del Trabayu d'Asturies, LliónLleón y Palencia de la organización [[anarcosindicalismu|anarcosindicalista]] [[Confederación Nacional del Trabayu|CNT]]. La UHP —a la que se-y diríen sumando depués otres organizaciones obreres— tuvo una importancia significativa na [[Revolución de 1934]].
 
Mientres la [[Guerra Civil Española]]'l socialista [[Belarmino Tomás]] va presidir el [[Conseyu Interprovincial d'Asturies y LliónLleón]], tresformáu depués en [[Conseyu Soberanu d'Asturies y LliónLleón]].
 
Tres el [[franquismu]] y cola denomada [[Transición Española]], la FSA repon el protagonismu. Nesa dómina [[Felipe González]] va dar un un mitín nel estadiu d'[[El Molinón (Estadiu)|El Molinón]] de Xixón al qu'asisten 25.000 persones.