Diferencies ente revisiones de «Marcel Proust»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Sin resumen de edición
Llinia 21:
 
== Biografía ==
 
===Infancía y mocedá===
 
 
Naz n'[[Auteuil]], [[XVI distritu de París]], el [[10 de xunetu]] del añu [[1871]]. Ye fíu d'Adrien Proust, importante médicu y políticu na [[Tercera República Francesa]] ([[1870]]-[[1940]]), y de Jeanne Clémence Weil, que pertenez a una rica familia alsaciana d'orixe xudíu. Ye bautizáu na [[ilesia de Saint-Louis d'Antin]]. Anque la so madre va caltener la relixón [[xudaísmu|xudía]], tanto Marcel como'l so hermanu Robert van ser educaos nel [[catolicismu]]. Na [[primavera]] del añu [[1881]] tien el so primer ataque d'[[asma]], enfermedá que lu va acompañar tola vida de manera intermitente. Nesi mesmu añu de 1881 va a clase nel Cours Pape-Carpentier, onde conoz a Jacques Bizet, fíu del famosu compositor.
 
Línea 28 ⟶ 32:
 
Nel mes de xunetu de [[1895]] viaxa cola so madre al balneariu alemán de Kreuznach, onde entama a trabayar en ''Jean Santeuil'', novela que sedrá'l xerme d'''À la recherche du temps perdu''.
 
===Etapa de madurez===
 
 
En [[1896]] el sellu editorial Calmann-Lèvy espublíza-y ''Les plaisirs et les jours''. Con un Prólogu d'[[Anatole France]], ''Les plaisirs et les jours'' ye una obra na que Proust va recoyer los sos artículos espublizaos en revistes y periódicos, pero'l llibru apenes tien reseñes o crítiques.
Línea 33 ⟶ 40:
En [[1897]] descubre a [[John Ruskin]] y dos años depués Proust entama la traducción de ''The Bible of Amiens''. Llee tamién ''The seven lamps of architecture'' de Ruskin, autor sobre'l que'l direutor de ''La Revue de Paris'' pídi-y un artículu.
 
El 14 de xineru de 19801898 Zola publica en ''L'Aurore'''l so artículu "J'Accuse". Proust va siguir con interés el procesu y declararáse el "primer dreyfusard" (partidariu de Dreyfus).
 
A finales d'[[abril]] de [[1900]] Marcel Proust viaxa cola madre y Reynaldo Hahn a [[Venecia]]. Aprovecha esti viaxe a Venecia pa correxir la traducción de Ruskin. En 1901 envía esta traducción de ''La Biblie d'Amiens'' a la editorial Ollendorff, que-y la refuga, y depués a la editorial Mercure de France. Viaxa per [[Holanda | Países Baxos]]: visita [[Amberes]], [[Delft]], [[Amsterdan]]. Na ciudá de [[La Haya]] contempla'l cuadru de Vermeer ''Vista de Delft'', que Proust considera'l cuadru más guapu del mundu y que va tener la so importancia en ''À la recherche''. Nel añu [[1904]] entama la traducción d'otru llibru de [[Ruskin]]: ''Sésame et les lys''; nesti mesmu añu l'editorial Mercure publíca-y la so torna de ''La Biblie d'Amiens'', que Proust dedíca-y al so padre, fallecíu nel añu [[1903]] a consecuencia d'una hemorraxa celebral. Escribe un prólogu pa ''Sésame et les lys''. Entama tamién a trabayar en ''Pastiches et Mélanges''. A la muerte de Mm. Proust el 26 de setiembre de 1905, Marcel ingresa nel sanatoriu del Dr. Sollier, en Boulogne-Billancourt, onde permanez seis selmanes.