MHPArena

estadiu de fútbol asitiau na ciudá alemana de Stuttgart
(Redirixío dende Mercedes-Benz Arena)
Pal nuevu estadiu de los Atlanta Falcons y el Atlanta United F.C., vease Mercedes-Benz Stadium. Pal estadiu de los New Orleans Saints, vease Mercedes-Benz Superdome.

MHPArena ye un estadiu allugáu nel distritu de Bad Cannstatt, al nordeste de Stuttgart, que ye la capital del estáu federáu de Baden-Wurtemberg, Alemaña. El so equipu llocal ye'l VfB Stuttgart.

MHPArena
estadiu y estadiu de fútbol
Llocalización
PaísBandera d'Alemaña Alemaña
Estáu federáu Baden-Württemberg
Rexón alministrativa Rexón de Stuttgart
Gran ciudá Stuttgart
Distrito urbano en Alemania (es) Traducir Bad Cannstatt (es) Traducir
Coordenaes 48°47′32″N 9°13′55″E / 48.79222°N 9.23194°E / 48.79222; 9.23194
MHPArena alcuéntrase n'Alemaña
MHPArena
MHPArena
MHPArena (Alemaña)
Historia y usu
Copa Mundial de Fútbol de 1974
Copa Mundial de Fútbol de 2006
Inicio de manufactura o construcción (es) Traducir 1929
Dueñu VfB Stuttgart
Orixe del nome MHP Management- und IT-Beratung GmbH (es) Traducir
Neckar
Gottlieb Daimler
Mercedes-Benz
Deporte fútbol
Usuariu VfB Stuttgart
Aforu 60 441
Categoría UEFA Categoría 4 4/4 estrellas
Arquiteutura
Arquiteutu/a Paul Bonatz
Friedrich Eugen Scholer
Costu 130 000 000 €
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

L'estadiu ye'l corazón del Complexu Deportivu Cannstatter Wasen. Tien un techu de fibra de poliéster recubierta de PVC nun sistema radiáu de suxeción d'altor variáu.

Sol so tercer nome, Neckarstadion (pos primeramente llamábase Adolf-Hitler-Kampfbahn), foi una de les subsedes de la Copa Mundial de Fútbol de 1974. L'estadiu allugó per segunda vegada esti eventu, esta vegada sol nome de Gottlieb-Daimler-Stadion, mientres la Copa Mundial de Fútbol de 2006.

Historia editar

 
Interior del estadiu.
 
Interior del estadiu.

L'estadiu inaugurar en 1933 sol nome de Adolf-Hitler-Kampfbahn. El nome perduró hasta 1945, cuando camudó a Century Stadium, y en 1949 a Neckarstadion (n'español: Estadiu del Neckar, el ríu que crucia pela ciudá). Dende 1993 pasó a llamase definitivamente Gottlieb-Daimler-Stadion n'honor del célebre inventor ya inxenieru alemán Gottlieb Daimler. Dende 2008 pasó a llamase definitivamente Mercedes-Benz Arena.

Esti estadiu foi sede del primer partíu internacional apostáu n'Alemaña tres la II Guerra Mundial, ente la Seleición de fútbol d'Alemaña y la Seleición de fútbol de Suiza. El 19 d'avientu de 1990 apostóse otru eventu importante, el primer partíu internacional tres la unificación d'Alemaña, onde s'enfrentaron nuevamente les mesmes seleiciones.

Eventos editar

Copa Mundial de Fútbol de 1974 editar

El Neckarstadion, como subsede de la Copa Mundial de Fútbol de 1974, allugó 4 de los 38 partíos del certame. Nesti recintu apostáronse 3 de los 24 partíos de la primer fase, toos estos válidos pol grupu D.

El 15 de xunu, la seleición arxentina cayó ganada por 3:2, a manes de la seleición polaca. Los goles de Polonia fueron anotaos por Grzegorz Llato (en dos oportunidad) y Andrzej Szarmach. Los dos goles d'Arxentina fueron obra de Ramón Heredia y Carlos Babington, respeutivamente.

Nesti estadiu, la seleición arxentina empató 1:1 con Italia. Los goles marcaos nesti partíu apostáu'l 19 de xunu, fueron de René Houseman p'Arxentina, y de Roberto Perfumo en mesma puerta pa Italia.

Cuatro díes dempués, el 23 de xunu, la seleición de Polonia venció por 2:1 a la seleición d'Italia, gracies a los goles d'Andrzej Szarmach y Kazimierz Deyna. El descuentu italianu foi obra de Fabio Capello.

Amás, l'estadiu allugó a 1 de los 14 alcuentros de la segunda fase, que foi válidu pal grupu 2. Nesti partíu, apostáu'l 26 de xunu, enfrentóse la seleición de fútbol de Suecia contra'l so similar de Polonia. La resultancia foi de 1:0 a favor de los polacos, con un gol de Grzegorz Llato.

Eurocopa 1988 editar

El Neckarstadion tamién foi subsede de la Eurocopa 1988. Nesti recintu deportivu apostóse 1 de los 12 partíos de la primer fase, amás de 1 de los 3 partíos de la segunda fase.

El 12 de xunu, la seleición inglesa cayó ganada por 0:1 frente a la seleición irlandesa. El gol irlandés foi obra de Ray Houghton.

Nel partíu apostáu'l 22 de xunu, válidu por semifinales, enfrentóse la seleición de fútbol de la Xunión Soviética contra'l so similar d'Italia. La resultancia foi de 2:0 a favor de los soviéticos, con goles de Gennadi Litovtchenko y Oleg Protásov.


12 de xunu de 1988, 15:30 Llocal

0:1

  Irlanda Neckarstadion, Stuttgart
Houghton 6' Asistencia: 51.573 espectadores
Árbitru: Siegfried Kirschen (Alemaña del Este)


22 de xunu de 1988, 20:15 Llocal

2:0

  Italia Neckarstadion, Stuttgart
Asistencia: 61.606 espectadores
Árbitru: Alexis Ponnet (Bélxica)


Copa Mundial de Fútbol de 2006 editar

Per segunda vegada esti recintu deportivu (agora llamáu Gottlieb-Daimler-Stadion) llogró convertise nuna de les subsedes de la Copa Mundial de Fútbol, esta vegada de la XVIII edición. Nesti recintu apostáronse 4 de los 48 partíos de la primer fase.

Nel decimotercer partíu de la primer ronda (13), válidu pol grupu G, y apostáu el 13 de xunu, enfrentóse Francia contra Suiza. Dambes seleiciones empataron 2:2.

Nel ventenu segundu partíu de la primer ronda (22), apostáu'l 16 de xunu, la seleición de los Países Baxos ganó por 2:1 a la seleición de Costa de Marfil, nun partíu válidu pol grupu C. Los goles del equipu neerlandés fueron anotaos por Robin van Persie y Ruud van Nistelrooy, ente que l'únicu gol de Costa de Marfil foi anotáu por Bakary Koné.

El 19 de xunu xugóse'l trentenu primer partíu de la primer ronda (31), correspondiente al grupu H. Nesti partíu, la seleición española venció por 3:1 a la seleición tunecina. Los goles d'España fueron anotaos por Raúl y Fernando Torres (en dos causes), ente que'l gol de Túnez foi anotáu por Yaouhar Mnari.

Les seleiciones de Croacia y Australia enfrentáronse'l 22 de xunu, nel cuarentenu cuartu partíu de la primer ronda (44), que foi válidu pol grupu F. La resultancia final foi un empate 2:2, lo que significó la eliminación de la seleición croata del certame. Los goles del equipu croata fueron marcaos por Darijo Srna y Niko Kovač, ente que los tantos d'Australia fueron marcaos por Craig Moore y Harry Kewell.

Amás, nesti recintu deportivu apostáronse 2 de los 16 partíos de la segunda fase.

Apostóse'l tercer partíu de los octavos de final (51) el 25 de xunu, onde s'enfrentaron les seleiciones d'Inglaterra y d'Ecuador, con un trunfu de 1:0 a favor de los ingleses, gracies a un gol marcáu por David Beckham.

El 8 de xunetu apostóse'l sesentenu tercer partíu del certame (63), válidu pol tercer y cuartu llugar de la competencia, onde s'enfrentó la seleición d'Alemaña contra l'equipu portugués. Nesti alcuentru, Alemaña venció por 3:1 a Portugal, gracies a los dos goles marcaos por Bastian Schweinsteiger y el autogol del portugués Petit. L'únicu gol de Portugal foi obra de Nuno Gomes.

Accesu editar

 
Imaxe panorámica del campu de xuegu.

Puede aportase al Gottlieb-Daimler-Stadion per mediu del S-Bahn, tantu pela llinia S1 (hasta la estación Neckarpark, enantes denomada Gottlieb-Daimler-Stadion), como per mediu de les llinies S2 y S3 (hasta la estación Bahnhof Bad Cannstatt).

Les llinies O11 y O16 del O-Bahn tamién sirven pa llegar al estadiu (hasta la estación Daimler-Stadion / Schleyer-Halle). Otres llinies que sirven son la O1 y O2 (hasta la estación Mercedesstraßy o la estación Wilhelmsplatz), como la llinia O13 (hasta estación Bad Cannstatt Wilhelmsplatz/Badstraßy).

Amás puede aportase en autobús per mediu de les llinies 52, 55 y 56.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar


Predecesor:
Estadiu Olímpicu de Tokiu
  Tokiu 1991
 
Sede del Campeonatu del Mundu d'Atletismu

  Stuttgart 1993
Socesor:
Estadiu Ullevi
  Gotemburgu 1995