La islla Dundee ye una islla de L'Antártida, asitiada al este del estremu nororiental de la península Antártica y al sur de la islla Joinville nel archipiélagu de Joinville.

Islla Dundee
Situación
Condominio (es) Traducir Rexón del Tratáu Antárticu
Tipu islla
Parte de Archipiélago de Joinville (es) Traducir
Asitiáu en Océanu Glacial Antárticu
Coordenaes 63°30′S 55°55′W / 63.5°S 55.92°O / -63.5; -55.92
Islla Dundee alcuéntrase n'Antártida
Islla Dundee
Islla Dundee
Islla Dundee (Antártida)
Datos
Superficie 383,3 km²
Población 0
Noamáu por Dundee
Llonxitú 24,9 km
Cambiar los datos en Wikidata

La islla ta dafechu cubierta pol xelu y mide 14 milles de llongura d'este a oeste y 11 milles d'anchu, algamando'l so mayor altor los 600 metros. El marín británicu James Clark Ross viola na so espedición antártica (1839-1843), pero ensin reconocer el so calter d'islla.

El 8 de xineru de 1893, foi reconocida como una islla pol capitán Thomas Robertson, d'una espedición ballenera de Dundee, Escocia, d'onde zarpó'l so barcu al pie de otres trés naves.[1]

Base Petrel editar

N'avientu de 1952 l'Armada Arxentina instaló l'Abellugu Naval Petrel.

Mientres la Campaña Naval Antártica 1966/67 d'Arxentina amplióse la pista aérea esistente convirtiéndola nuna de 850 m de llongura por 40 m d'anchu, xunto con balices, un hangar metálicu, y otres construcciones.

El 23 de febreru de 1967 foi inauguráu'l Destacamentu Aeronaval Petrel o Estación Aeronaval Petrel.

N'agostu de 1971 foi'l puntu de partida del rescate de los mancaos de la base británica Fossil Bluff.[2]

Una quema nel iviernu de 1974 obligó a la so evacuación, reactivándo-yla nel branu siguiente. En febreru de 1978 pasó a ser una base temporal de branu, y na década de 1990 el so nome foi modificáu a Base Petrel.[3]

Reclamaciones territoriales editar

Arxentina inclúi a la islla nel departamentu Antártida Arxentina dientro de la provincia de Tierra del Fueu, Antártida ya Islles del Atlánticu Sur; para Chile forma parte de la comuña Antártica de la provincia Antártica Chilena dientro de la Rexón de Magallanes y de l'Antártica Chilena; y para el Reinu Uníu integra'l Territoriu Antárticu Británicu. Les trés reclamaciones tán suxetes a les disposiciones del Tratáu Antárticu.

Nomenclatura de los países reclamantes:

Referencies editar

Enllaces esternos editar