La islla de Jabat (Jabot o Jabwot; en marxalés Jebat, [tʲɛ͡ʌbˠɑtˠ]) ye un pequeñu afloramientu terrestre de 0,6 km² y una llonxitú máxima de 1,2 km nel Océanu Pacíficu. Pertenez a la cadena Ralik de les Islles Márxal. Atópase a 12 km del atolón d'Ailinglaplap.

Islla Jabat
Situación
Protectoráu Nueva Guinea Alemana
PaísBandera de les Islles Márxal Islles Márxal
Tipu islla
Parte de Islles Márxal
Asitiáu en Océanu Pacíficu
Coordenaes 7°45′N 168°58′E / 7.75°N 168.97°E / 7.75; 168.97
Islla Jabat alcuéntrase n'Islles Márxal
Islla Jabat
Islla Jabat
Islla Jabat (Islles Márxal)
Datos
Superficie 0,57 km²
Población 112 y 84
Llonxitú 1,1 km
Cambiar los datos en Wikidata

A estremancia de la mayoría de les otres islles de les Islles de Márxal, Jabat ye más una roca qu'un atolón de coral, magar que té arrodiada per arrecifes de coral d'agua poco fondero.

En 1998 la población superaba ralamente los 100 habitantes.

Historia editar

El primer avistamientu rexistráu de Jabat féxolu'l navegante español Alonso de Arellano el 8 de xineru de 1565 a bordu del patache San Lucas. Más tarde reclamóla l'Imperiu d'Alemaña xunto col restu de les Islles Marshall en 1884, estableciendo los alemanes un puestu avanzáu comercial. Depués de la Primer Guerra Mundial la islla quedó baxo'l mandatu del Pacíficu Sur del Imperiu del Xapón. Tres el final de la Segunda Guerra Mundial quedó baxo'l control d'EE. XX. como parte del Territoriu en fideicomisu de les islles del Pacíficu hasta la independencia de les Islles Márxal en 1986.

Referencies editar

Enllaces esternos editar