Llista de los xefes d'estáu d'Hungría

artículu de llista de Wikimedia
Blazón de Hungría

Hungría tornóse independiente del Imperiu austriacu en 1848 con Lajos Kossuth como xefe d'estáu. El 13 d'agostu de 1849 la monarquía de los Habsburgu foi restablecida con ayuda de Rusia.

Dempués de la Primer guerra mundial Hungría volvió ser independiente, como república. Anguaño'l presidente ye escoyíu pola Asamblea Nacional a cada 5 años, y les sos funciones son principalmente ceremoniales.

Esta ye la llista de xefes d'estáu d'Hungría dende 1848.

Revolución húngara de 1849Editar

Imaxe Nome Comienzu del gobiernu Final del gobiernu
  Lajos Kossuth 14 d'abril de 1849 11 d'agostu de 1849
  Artúr Görgey
autoridá civil y militar
11 d'agostu de 1849 13 d'agostu de 1849

Primera República HúngaraEditar

Primera República Húngara
Presidente Gobiernu Notas
Mihály Károlyi 16 de payares de 1918 - 21 de marzu de 1919 presidente de la república
Sándor Garbai 21 de marzu - 1 d'agostu de 1919 Hungría invadida por Rumanía
Gyula Peidl 1 d'agostu -fins a 6 d'agostu de 1919 presidente de la república

Primera república abolidaEditar

Estáu de Hungría
Xefe d'estáu Gobiernu Notas
Arquiduque Xosé Augustu d'Austria 6 d'agostu - 23 d'ochobre de 1929 Resente
István Friedrich 23 d'ochobre - 24 de payares de 1919 presidente de la república
Károly Huszár 24 de payares de 1919 - 1 de marzu de 1920 presidente de la república

Restauración de la monarquía (sen rei)Editar

Reinu de Hungría (1920-1945)
Xefe d'Estáu Mandatu Notas
Miklós Horthy 1 de marzu de 192015 d'ochobre de 1944 Rexente
Ferenc Szálasi 15 d'ochobre de 1944 - 28 de marzu de 1945 Ocupada por l'Alemaña Nazi
Béla Miklós 28 de marzu de 1945 - 2 de febreru de 1946 Ocupada por l'Exércitu bermeyu

Segunda República Húngara (1946-1950)Editar

Segunda República Húngara
Presidente Mandatu
Zoltán Tildy 2 de febreru de 1946 - 2 d'agostu de 1948
Árpád Szakasits 2 d'agostu de 1948 - 26 d'abril de 1950

República Popular de HungríaEditar

República Popular de Hungría
Xefe d'Estáu Mandatu
Sándor Rónai 26 d'abril de 1950 - 14 d'agostu de 1952
István Dobi 14 d'agostu de 1952 - 13 d'abril de 1967
Pál Losonczi 13 d'abril de 1967 - 25 de xunu de 1987
Károly Németh 25 de xunu de 1987 - 29 de xunu de 1988
Brunó Ferenc Straub 29 de xunu de 1988 - 18 d'ochobre de 1989

Secretariu-xeneral del Partíu Comunista de Hungría (1945 - 1989)Editar

República de Hungría (1989 - presente)Editar

Tercera República Húngara
N.ᵘ Imaxe Nome Comienzu del gobiernu Final del gobiernu Partíu Títulu
  Mátyás Szűrös
(1933– )
18 d'ochobre de 1989 2 de mayu de 1990 MSZP presidente provisional de la república
Árpád Göncz
(1922– )
2 de mayu de 1990 3 d'agostu de 1990 SZDSZ presidente provisional de la república
1 4 d'agostu de 1990 4 d'agostu de 1995 presidente de la república
4 d'agostu de 1995 4 d'agostu de 2000
2   Ferenc Mádl
(1931–2011)
4 d'agostu de 2000 5 d'agostu de 2005 nun tien
3   László Sólyom
(1942– )
5 d'agostu de 2005 6 d'agostu de 2010
4   Pál Schmitt
(1942– )
6 d'agostu de 2010 2 d'abril de 2012
(renoncièt)
Fidesz
  László Kövér
(1959– )
2 d'abril de 2012 10 de mayu de 2012 presidente provisional de la república
5   János Áder
(1959– )
10 de mayu de 2012 presente presidente de la república

Ver tamiénEditar