Monte Tabwemasana
Situación
PaísBandera de Vanuatu Vanuatu
Provincia (es) Traducir Sanma (es) Traducir
Islla islla Espíritu Santo
Tipu monte
Coordenaes 15°21′S 166°45′E / 15.35°S 166.75°E / -15.35; 166.75
Monte Tabwemasana alcuéntrase en Vanuatu
Monte Tabwemasana
Monte Tabwemasana
Monte Tabwemasana (Vanuatu)
Datos
Altitú media 1879 m
Cambiar los datos en Wikidata

El monte Tabwemasana ye'l puntu más altu de la islla Espíritu Santu y el puntu más altu de Vanuatu, nel Pacíficu Sur. Allugáu al oeste de la islla, tien una altitú de 1 879 m.s.l.m.

Asitiáu na aisllada mariña oeste d'Espíritu Santo, el Monte Tabwemasana non ye el picu más altu de Vanuatu, sinón tamién una de los montes más altos del Pacíficu.

A 1 879 m.s.n.m., Tabwemasana álzase percima de los montes circundantes y ufierta fantástiques vistes escontra el Mar del Coral nel Este.

Tabwemasana dixébrase en dos picos y nel folclor local creese qu'estos dos picos (masculín y femenín) xúnense n'abrazu pela nueche.

El primer européu n'esguilar el monte foi'l zoólogu y esplorador inglés John R. Baker, que visitó Espíritu Santo per primer vegada en 1922 y dempués nuevamente en 1927 y mientres esti tiempu atribúyese-y non solo faer l'ascensu hasta'l visu de Tabwemasana sinón tamién crear un mapa detalláu de la zona, que publicó nel "The Geographical Journal" en 1929.

Volvió de nuevu en 1933 como parte d'una Espedición oficial de la Universidá de Oxford patrocinada pola Royal Society of England, esguiló el picu y confirmó que Tabwemasana yera realmente el monte más altu de les Nueves Hébrides, llamaes Vanuatu dende la so independencia en 1980. El equipu recoyó más de 3000 esperteyos, páxaros y llagarteses, xunto con cientos d'inseutos y especies de plantes que incluyíes delles especies rares d'orquídees.

Hasta la década de 1970, el pueblu de Kerepua taba asitiáu nos lladrales de Tabwemasana, a un día a cuerpu de la mariña al traviés de la trupa selva tropical. A finales de la década de 1970, al igual que munches otres aldees de monte, Kerepua foi reasitiada na mariña y agora apurre la plataforma de llanzamientu pa cualquier intentu de algamar el cume.[1]

Bien pocos turistes xuben al Tabwemasana cada añu, y el númberu de turistes que lleguen al visu ye xeneralmente menos de seis persones per añu. Esto debese principalmente al allugamientu aislláu del monte y a la dificultá física pa xubir el visu. Aquellos que deseyen esguilar Tabwemasana deben primero tomar un bote dende el pueblu de Tasiriki a Kerepua. Dende Kerepua xúbese un ríu antes de dexar el valle pa faer un ascensu empináu pel monte. Precísense guíes, pos la pista ye bien malo de siguir.

Referencies editar

Enllaces esternos editar