Parllamentu Escocés

Pa la cámara llexislativa escocesa anterior a 1707, vease Parllamentu d'Escocia

El Parllamentu escocés (n'inglés, Scottish Parliament, en gaélicu escocés Pàrlamaid na h-Alba y n'escocés, Scots Pairlament) ye'l llexislativu unicameral d'Escocia. Asítiase na zona de Holyrood, na ciudá d'Edimburgu, a la fin de Royal Mile, la principal arteria histórica de la capital. Por esta razón, al parllamentu escocés conózse-y informalmente por Holyrood. Ta compuestu por 129 diputaos escoyíos cada cuatro años por aciu un sistema mistu proporcional y direutu. Esto ye, 73 diputaos vienen de la eleición en 73 circunscripciones unipersonales y 52 pártense proporcionalmente ente ocho rexones distintes (siete diputaos por caúna).

Parllamentu Escocés
Scottish Parliament
Pàrlamaid na h-Alba
Scots Pairlament
(V Llexislatura)
Datos Xenerales
País Escocia
Creación 1998, por aciu l'Acta d'Escocia
Tipu Unicameral
Lideralgu
Presidente Ken Macintosh, Verde
Secretaria del Gabinete
p'Actividá Parllamentaria
y Estratexa de Gobiernu
George Adam, SNP
Lideresa de la Mayoría Nicola Sturgeon, SNP
Lideresa de la Oposición Douglas Ross, Conservador
Estructura
Miembros 129
Scottish-parliament.svg
Grupos representaos Gobierno
     SNP (64)      Partíu Verde Escocés (7) Oposición
     Conservadores (31)      Llaboristes (22)      Lliberal Demócrates (4)
Sedes
Scotland Parliament Holyrood.jpg
Interior del Hemiciclu
{{{salon_sesiones}}}
Fachada del Edificiu del Parllamentu, Holyrood, Ciudá vieya d'Edimburgu, bandiera Escocia, Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
[editar datos en Wikidata]

El primer Parllamentu d'Escocia, tamién llamáu los Estaos d'Escocia, foi la cámara llexislativa del Reinu d'Escocia, y funcionó dende empiezos del sieglu XIII hasta que la monarquía independiente fundir col Reinu d'Inglaterra conforme al Acta d'Unión de 1707, pa formar el Reinu de Gran Bretaña. De resultes, tamién el Parllamentu d'Escocia fundir col Parllamentu d'Inglaterra pa formar el Parllamentu del Reinu Xuníu, que tien la so sede en Westminster, en Londres.

Tres el referendu escocés de 1997 onde los escoceses sofitaron llargamente la recuperación de la institución llexislativa, l'actual Parllamentu establecer la Llei d'Escocia de 1998, por aciu la que devolvieron delles competencies a Escocia. Esta llei define tamién les competencies de la cámara señalando explícitamente cuálos son les materies sobre les que'l parllamentu de Westminster tien competencies esclusives, ente los que s'atopen la llei que rixe esta cámara según la capacidá p'aumentar o amenorgar les sos competencies. La primer sesión del nuevu Parllamentu tuvo llugar el 12 de mayu de 1999. El so presidente actual ye Ken Macintosh.[1]

L'edificiu editar

 
Vista del Edificiu del Parllamentu Escocés.

Dende setiembre de 2004 la sede oficial del Parllamentu escocés ye'l Edificiu del Parllamentu escocés, nel barriu de Holyrood, n'Edimburgu. Foi diseñáu pol arquiteutu español Enric Miralles, y compónse d'un conxuntu d'edificios con forma de fueya, con una ala con cubierta herbal, que se funde col parque axacente y colos gabiones de murios procedentes de construcciones anteriores. Nel so interior dispónense distintos motivos xeométricos basaos nel cuadru de Henry Raeburn del Reverendu patinando, un auténticu iconu del arte escocés. Gabletes encadenaos y l'horizonte de barques daes la vuelta del Garden Lobby completen la so arquiteutura.[2]

La reina Sabela II inauguró'l nuevu edificiu'l 9 d'ochobre de 2004. Mientres la construcción del edificiu enllargábase (y fueron trés años más de lo previsto) el Parllamentu tuvo la so sede na Cámara de l'Asamblea Xeneral de la Ilesia d'Escocia, a unos cientos de metros de Holyrood, tamién n'Edimburgu.

Les fotografíes oficiales y les entrevistes pa la televisión de cutiu tienen llugar nun patiu amiesto al Parllamentu, que pertenez a la Universidá d'Edimburgu. Amás, y de manera puntual, el Parllamentu escocés axuntar nel Conseyu Rexonal de Strathclyde, en Glasgow, en mayu de 2000 y na Universidá de Aberdeen, en mayu de 2002. Amás, en marzu de 2006, una de les vigues del techu esnidió del so soporte y quedó baillando sobre les bancaes de los conservadores. L'alderique na cámara hubo de suspendese y los trabayos parllamentarios treslladar al Hub d'Edimburgu mientres una selmana, mientres se llevaben a cabu les inspeiciones correspondientes.

Cargos editar

Dempués de cada eleición al Parllamentu escocés, y al entamu de la llexislatura, los diputaos escueyen a unu d'ellos por qu'apuerte al cargu de Presidente del Parllamentu escocés (Presiding Officer) según a dos secretarios. Al presidente y a los dos secretarios escoyer los 129 diputaos en votación secreta, la única que puede tener estes carauterístiques según el so reglamentu. El llabor principal del presidente del Parllamentu escocés ye presidir los procedimientos de la cámara, y nesa xera tanto él como los sos secretarios tienen que ser imparciales.

Mientres los alderiques, el presidente ta ayudáu por un alministrativu especialista en procedimientu, según por un alministrativu que tien como función controlar el sistema de votu y los relós del parllamentu. Amás, l'área de la presidencia tien al so cargu un funcionariu qu'asegura que tou funciona correutamente y que tanto'l personal como l'inmueble y los recursos tán llistos pal so emplegu.

El presidente tamién tien como misión distribuyir los tiempos d'intervención na cámara, y representar institucionalmente al Parllamentu, tanto fuera como dientro d'Escocia.

Na actualidá editar

 
Repartu d'escaños nel Parllamentu Escocés dempués de les Eleiciones al Parllamentu Escocés de 2016

.

     SNP      Llaboristes      Demócrates Lliberales      Conservadores      Partíu Verde Escocés Na actualidá los cargos son estos:

  • Actual Ministru Principal d'Escocia: Nicola Sturgeon del Partíu Nacional Escocés, dende payares de 2014
  • El Bien Honorable Ken Macintosh, Presidente del Parllamentu de Escocia hasta mayu de 2016. Pertenecía al Partíu Llaborista pero arrenunció a la so militancia pa consiguir una mayor imparcialidá nes sos decisiones. Linda Fabiani y Christine Grahame, del Partíu Nacional Escocés, son les sos adxuntes.
  • Ruth Davidson, secretaria. Partíu Conservador.
  • Kecia Dugdale, secretaria. Partíu Llaborista.

Dientro del Gobiernu escocés esiste una cartera p'Asuntos Parllamentarios, que s'encarga de faer fluyíes les rellaciones ente l'executivu y el llexislativu. El so ministru ye Bruce Crawford.

Composición editar

El Parllamentu escocés tien 129 diputaos. He equí la distribución actual d'escaños. Na primer columna atópase la distribución salida de les Eleiciones al Parllamentu Escocés de 2016. En negrina figuren les formaciones de gobiernu.

Partíu DIPUTAOS
  Partíu Nacional Escocés 63
  Partíu Conservador 31
  Partíu Llaborista 23
  Partíu Verde Escocés 6
  Partíu Lliberal-Demócrata 5
  Presidente
1
 Total
129
 un gobiernu minoritariu
63

Cambeos producíos a lo llargo de la llexislatura editar

  • El presidente Ken Macintosh hasta mayu de 2016 arrenunció a la so pertenencia al Partíu Llaborista pa poder ser más imparcial nos sos trabayos. Nos comicios el so partíu llograra 24 diputaos.
  • Na anterior llexislatura trés diputaos abandonaron el Partíu Socialista Escocés pa formar Solidaridá en 2006.

Referencies editar

Enllaces esternos editar

55°57′07″N 3°10′30″W / 55.95194°N 3.17513°O / 55.95194; -3.17513