Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament

El Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament (Partíu Socialista de Cataluña-Reagrupamientu) foi un partíu políticu catalán d'ideoloxía socialdemócrata fundáu por Josep Pallach.

Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament
Secretaría xeneral Josep Pallach (es) Traducir
Fundación 1974
Disolución 1978
Estáu  España
Ideoloxía política Socialdemocracia, federalismu, catalanismu
Posición nel espectru izquierda
Organización de mocedá Moviment de les Joventuts Socialistes de Catalunya (MSJC)
Cambiar los datos en Wikidata

Tien el so orixe na ala derecha del Moviment Socialista de Catalunya (MSC), fundáu en Francia en 1946. En payares de 1974 dixebrar d'esta organización y funda el Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya (Reagrupamientu Socialista y Democráticu de Cataluña), qu'en mayu de 1976 convertir nel Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament. La muerte de Pallach a principios de 1977 conduz-y a una fuerte crisis, tres la que Josep Verde ye escoyíu secretariu xeneral.

Nes eleiciones xenerales de 1977 presentar en coalición con Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) y otros grupos nacionalistes catalanes nel Apaute Democràtic per Catalunya, que llogra 11 escaños (d'ellos 4 pal partíu). Tres les eleiciones, el PSC-R decide nun siguir cola coalición en cuantes que los sos diputaos integrar nel Grupu Mistu del Congresu (salvu Joaquim Arana, que siguió a los sos ex compañeros del Apaute al Grupu Vascu-Catalán) y camudar la so estratexa. Nos meses siguientes decantar pola converxencia socialista col Partit Socialista de Catalunya-Congrés y la federación catalana del PSOE (magar n'ochobre de 1977 los sos trés diputaos nel Congresu integrar na Minoría Catalana) pa fundar en xunetu de 1978 el Partíu de los Socialistes de Cataluña. Los sectores más catalanistes integrar en CDC o en Esquerra Republicana de Catalunya, anque un grupu de siguidores y collaboradores de Pallach (incluyida la so vilba) formaren un efímeru Partit Socialista Democratic.

Referencies editar

Enllaces esternos editar