Relixón en Cartago

La fundación de Cartago a finales del sieglu IX e. C. fortaleció l'establecimientu permanente nel Mediterraneu occidental de los miembros del Panteón Feniciu. Nin bien los mercaderes establecieron puestos de mercancía, munchos d'ellos tornaron pa pasar la so senectud en Tiru, onde dexaren a les sos families. Nesi entós esistía una aristocracia que dexara la so ciudá pa nunca volver, tratando d'establecer los sos llares y creencies permanentemente nes colonies. Mientres munchos sieglos, sicasí, la esfera d'influencia de la nueva capital foi bien estricta, y so la proteición de la dinástía Magónida los cartaginenses siguieron a usar el mar p'amontar la so riqueza.

Símbolu de Tanit

La relixón cartaxinesa ta basada na relixón fenicia, la que de la mesma ta inspirada nes fuercies de la naturaleza. Munchos de los dioses que crearon, sicasí, yeren conocíos namái so los sos nomes locales.

Panteón editar

Tanit foi la diosa más importante de la mitoloxía cartaxinesa. Yera la consorte de Baal y patrona de Cartago. Yera equivalente a la diosa fenicia Astarté; tamién foi una deidá bereber.

 
Cercu atopáu en Tofet qu'amuesa'l símbolu de la diosa Tanit
 
Estatua en terracota de la diosa Tanit, afatada con un collar. Necrópolis de Puig des Molins, Eivissa, ente'l sieglu V y el III e.C.

Oríxenes fenicios editar

El nucleu orixinal de la relixón de Cartago atopar en Fenicia. El panteón feniciu taba presidida pol padre de los dioses, pero la principal divinidá yera una diosa.

Esti sistema de dioses influyó tamién a munches otres cultures. Hai enforma paecíu ente estes relixones. En dellos casos los nomes de los dioses fueron camudaos al tomalos emprestaos. Inclusive les lleendes fueron similares. Exipcios, babilonios, asirios, perses y otros dexaron les sos influencies nel sistema de fe feniciu al adoptalo a la so propia relixón.


Referencies editar

Enllaces esternos editar