Vicepresidente de Nepal

El cargu de Vicepresidente de Nepal (nepalés उपराष्ट्रपति) ye ostentáu pol sustitutu de la Xefatura d'Estáu nesti país asiáticu y foi creada al proclamase la república en Nepal, nel mes de mayu del añu 2008.

Bandera de Nepal.

Cola aprobación d'un Testu Constitucional de calter provisional,[1] en xineru de 2007, el Rei de Nepal perdió toles sos atribuciones como xefe d'Estáu, y l'Asamblea Constituyente escoyida en 2008 decidió, acabante constituyir, proclamar la república.[2] El 28 de mayu de 2008 votó y proclamó la república.[3]

La primer enmienda introducida al Testu Constitucional Provisional estableció que, mientres el periodu constituyente los cargos de presidente, vicepresidente, primer ministru del país y el presidente y vicepresidente de l'Asamblea Constitucional tendríen de recayer en persones designaes frutu d'un "alcuerdu políticu". Sicasí, l'alcuerdu nun foi posible y la designación del vicepresidente, con calter provisional, foi frutu d'una mayoría simple.

Al nun llograse l'alcuerdu nos candidatos pa la Presidencia y Vicepresidencia del país, Parmananda Jha del partíu Madhesi Janadhikar Forum, Foru de los Derechos del Pueblu Madhesi, resultó escoyíu colos votos del Partíu del Congresu y del Partíu Marxista-Leninista Unificáu.

Les atribuciones definitives del Vicepresidente de la República de Nepal tán pendientes de l'aprobación de la nueva Constitución.

Vicepresidentes de la República Federal Democrática de Nepal editar

Nome Dende Hasta
Parmananda Jha (Provisional) 19 de xunetu de 2008 31 d'ochobre de 2015
Nanda Kishor Pun 31 d'ochobre de 2015 Nel cargu

Ver tamién editar

Referencies editar